Ένα πολύ όμορφο και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αφιέρωμα στους φάρους της Ελλάδος μας παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο τηλεοπτικός σταθμός «skai» των οποίο και ως νησί και ως Δήμος τον ευχαριστούμε θερμά .
Στην παρουσίαση αυτή των 7 επιλεγμένων φάρων μια θέση έχει και ο Φάρος της Λάκκας Παξών που είναι τοποθετημένος στην βόρεια πλευρά του νησιού και κοιτάζει την νότια Κέρκυρα .
Οι φάροι είναι σύμβολα σταθερότητας και ασφάλειας, προέκταση των τοπίων μας, μέρος της ναυτικής μας ιστορίας και πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να τυχαίνουν δημοσιότητας , ώστε να μην αφήνονται στην τύχη τους ,ειδικά αυτοί που δεν είναι επανδρωμένοι με φαροφύλακες που λίγο πολύ αυτοί οι τελευταίοι συντηρούνται παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας
Γνωστή κατασκευαστική εταιρεία κινητών από την πλευρά της εμπνευσμένη από το νέο κινητό της τηλέφωνο, παρουσιάζει εδώ και λίγους μήνες ,ένα ντοκιμαντέρ και δίνει το ¨κλειδί ¨ της διαφημιστικής καμπάνιας στους επιλεγμένους αγέρωχους φάρους των ελληνικών θαλασσών και των φαροφυλάκων τους.
Αυτοί οι φαροφύλακες ¨συμπρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ¨ με τους φάρους , καθημερινά καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να προσεγγίσουν απόκρημνες περιοχές που είναι χτισμένοι οι φάροι και ζουν στην μοναξιά την ίδια ..την μοναξιά τους .
Οι άνθρωποι αυτοί , διανύοντας πολλές φορές μεγάλες αποστάσεις και δύσβατα ανηφορικά μονοπάτια για να φτάσουν στο χώρο εργασία τους , τους φάρους , γίνονται ένα με αυτούς και με τους γλάρους γύρω τους .
Το ντοκιμαντέρ υπογράφετε από τον σκηνοθέτης Λεωνίδας Πανόνιδη, την φωτογραφική επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο διακεκριμένος φωτογράφος Τάσος Βρεττός ενώ στην διαφημιστική ομάδα , βρίσκεται και η γνωστή δημοσιογράφος ΄Ινα Τάραντου .
Η πραγματοποίηση του αφιερώματος «Στους φάρους της Ελλάδος» δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την αμέριστη υποστήριξη και συνεργασία της υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού .
Κατά τη διάρκεια της έρευνας και κινηματογράφησης του ντοκιμαντέρ και αναφορικά με τον Φάρο της Λάκκας , ο Δήμος Παξών και οι ντόπιοι φαροφύλακες Κωνσταντίνος και Χαρίλαος Βλαχόπουλος ,πατέρας και υιός αντίστοιχα συνέβαλαν και πρωταγωνίστησαν στην όλη προσπάθεια προβολής του φάρου και του νησιού εν γένει .
Δύο λόγια , για τον Ναυτικό φάρο της Λάκκας , με το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα και την ερημική παραλία με τα τεράστια βράχια σε σχήμα τραπεζιού τον Πλάνο.
Ο πρώτος αυτός φάρος των Παξών , βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, στο ακρωτήριο της Λάκκας. Στο σημείο αυτό χτίστηκε φάρος από τους Άγγλους χτισμένος το 1825, με αρχική φωτοβολία 17 μίλια και εστιακό ύψος 112 μέτρα. Λειτουργούσε αρχικά με ελαιόλαδο με κατοπτρικό μηχάνημα με σταθερά παραβολικά κάτοπτρα. Η λειτουργία του βελτιώθηκε το 1887 και το 1890 όταν και αντικαταστάθηκε ο παλιός μηχανισμός του και λειτούργησε με πετρέλαιο έως το 1913.
Στο ελληνικό φαρικό δίκτυο προστέθηκε το 1864 με την προσάρτηση των Επτανήσων. Ο φάρος της Λάκκας λειτούργησε μέχρι το 1913, οπότε συνέβη κάτι παράξενο. Το μεσημέρι της 11ης Μαρτίου εκείνου του χρόνου οι τρεις φαροφύλακες με τις οικογένειές τους γευμάτιζαν έξω από το φάρο και στη σκιά των κοντινών δέντρων, για να προστατεύονται από τον πρόωρο υπερβολικό καύσωνα. Χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάτι ανησυχητικό ή κάποια ένδειξη κινδύνου, είδαν έκπληκτοι το φάρο και το κτίριο να χάνονται από μπροστά τους. Στη θέση τους άνοιξε μια χαράδρα 200 μ. και 20 μ. βάθους. Ο φάρος και το κτίριο θάφτηκαν κάτω από τα χώματα της καθίζησης.
Στην Υπηρεσία Φάρων, στον Πειραιά, υπάρχει μια εικόνα του Αγίου Νικολάου αλλά σε νεαρή ηλικία, στοιχείο που την κάνει εξαιρετικά σπάνια. Το 1996 οι φύλακες την παρέδωσαν στον τότε διευθυντή με την πληροφορία ότι ήταν το μόνο πράγμα που είχε σωθεί από τον παλιό φάρο.
Μετά την καθίζηση η ανάγκη κατασκευής νέου φάρου ήταν επιτακτική και καθορίστηκε το πλησιέστερο ασφαλές σημείο για την ανέγερση νέου κτιρίου στη θέση Κουέρο. Στο μεταξύ είχε παραγγελθεί και το καινούργιο μηχάνημα. Εξαιτίας του πολέμου, η κατασκευή και η παραλαβή του κτιρίου καθυστέρησε μέχρι τον Απρίλιο του 1916, οπότε έφτασε ύστερα από περιπέτειες και το καινούργιο μηχάνημα. Η τοποθέτηση και η παραλαβή του μηχανήματος καθυστέρησαν πάλι εξαιτίας του πολέμου, με αποτέλεσμα ο φάρος να διαγραφεί από χάρτες και φαροδείκτες μέχρι το 1919.
Από τότε ο φάρος λειτουργεί μέχρι σήμερα ως επιτηρούμενος και έχει φωτοβολία 20 μίλια.
Ο φάρος παρέμεινε σβηστός κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο για να επαναλειτουργήσει το 1951. Ηλεκτροδοτήθηκε το 1971.
Πρόκειται για τετράγωνο λιθόκτιστο πύργο, ύψους 9,1 μέτρων, ενσωματωμένο στη νοτιοδυτική πλευρά του κτιρίου, που συμπληρώνεται από σπίτι και νεότερο βοηθητικό κτίσμα. Επίσης, στον περίβολο του φάρου βρίσκεται και ναΐσκος του Αγίου Νικολάου.
Ο πύργος χαρακτηρίζεται από συμπαγή όγκο και συμμετρική διαμόρφωση. Στο εσωτερικό του φαρόσπιτου διαμορφώνονται τρία δωμάτια και χώρος υγιεινής. Η εξωτερική τοιχοποιία του φάρου παρουσιάζει προβλήματα λόγω καθιζήσεων, ωστόσο εσωτερικά οι χώροι είναι καλοδιατηρημένοι.
Ο φάρος είναι ένας από τους 21 φάρους που προσφέρονται για φιλοξενία των στελεχών του πολεμικού ναυτικού και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Ο φάρος σήμερα είναι επανδρωμένος με δύο φαροφύλακες
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Τίμησαν τη μνήμη όσων πολέμησαν και αντιστάθηκαν για τίς αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας- Στη Χανδρού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας
- Η παράσταση «Αρνητικοί Χώροι» στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» από τη Δημοτική Σχολή χορού της ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ
- 30η Πρόσκληση Δημοτικής Επιτροπής
- Με μεγάλη επιτυχία η μουσική παράσταση «Σκύλος στο Δρόμο» από το Δήμο Ηρακλείου
- ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ – MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION JUNIOR ΧΘΕΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΣΤΟ ΦΙΛΩΝΙΔΕΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΜ. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ.
- «Πράσινες» δωρεάν μετακινήσεις από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με ηλεκτρικά ποδήλατα
- Ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη για το γήπεδο ποδοσφαίρου της Νεάπολης
- Έρχεται η 5η Χαρτοδιαδρομή το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Δήμο Ηρακλείου από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού