Θετική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Δημάρχου Αλμυρού για ανοιχτή Διαβούλευση με θέμα «την Αειφορική Διαχείριση-Ανάδειξη & Προστασία του Δημοτικού Δάσους «Κουρί», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015.
Εκπρόσωποι Συλλόγων, Φορέων αλλά και ευαισθητοποιημένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλμυρού και εξέφρασαν τις απόψεις αλλά και προτάσεις τους για το μοναδικό αυτό μέρος που βρίσκεται στην Επαρχία Αλμυρού.
Η Ειδική Συνεργάτης Δημάρχου κ. Ευφροσύνη Γιαννούλη παρουσίασε την εκπόνηση της μελέτης για το Δάσος Κουρί η οποία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Οι κυριότερες προτάσεις –παρεμβάσεις της μελέτης εστιάζονται κυρίως στα παρακάτω σημεία:
• στην ώθηση της αναγέννησης του δρυοδάσους κυρίως μέσα από την απομάκρυνση των ξερών στελεχών.
• στην απομάκρυνση των κωνοφόρων δένδρων, τα οποία από αμέλεια και σε προσπάθεια καλλωπιστικής διαμόρφωσης – ανάπλασης του χώρου φυτεύτηκαν και λειτουργούν ανταγωνιστικά στην ανάπτυξη νέων φυτών δρυός.
• Στην τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων σήμανσης σε κομβικά σημεία, με συνολική παρουσίαση του χώρου και των δυνατοτήτων αξιοποίησης από τους επισκέπτες καθώς κι επιμέρους πινακίδων ενημέρωσης της θέσεως στο σημείο του δάσους όπου βρίσκεται.
• στην τοποθέτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος (με μηδενικές εκπομπές ρύπων, χαμηλής όχλησης και κατασκευασμένο με υλικά εναρμονισμένα με το ύφος και το χαρακτήρα της περιοχής), το οποίο θα πραγματοποιεί περιήγηση των επισκεπτών εντός του δάσους και των λιμνών.
• η επιδιόρθωση των κατεστραμμένων τμημάτων της ξύλινης περίφραξης περιμετρικά των λιμνών καθώς και συντήρησή της με ειδικό υλικό επικάλυψης για την μακροβιότερη αντοχή της στις καιρικές συνθήκες, για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών.
• στην οριοθέτηση και διαγράμμιση μερικών θέσεων στάθμευσης οχημάτων και στην απαγόρευση της εισόδου περισσοτέρων οχημάτων εντός του χώρου του δρυοδάσους και δη εκτός του ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος, καθώς η ζημιά, που έχει προκαλέσει η διέλευση και η στάθμευση των οχημάτων σε κάποιες θέσεις είναι μη αναστρέψιμη για τη φυσική αναγέννηση.
• στην επιδιόρθωση των βλαβών και στην συντήρηση των οργάνων, που βρίσκονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις, διότι χρησιμοποιούνται από ερασιτέχνες αθλητές ιδίως τους θερινούς μήνες, καθώς προσφέρεται ένα ευχάριστο κλίμα χαμηλότερων θερμοκρασιών σε σχέση με τις επικρατούσες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή.
• στην τοποθέτηση καθισμάτων ξύλινων ή κτιστών πέτρινων με σκέπαστρο στη διαδρομή των περιπατητών για τη στάση σε περίπτωση βροχόπτωσης και ανάπαυσης.
• στην άμεση αντικατάσταση των οργάνων της παιδικής χαράς σύμφωνα με τις προδιαγραφές, που ορίζει η νομοθεσία αλλά και στην οριοθέτηση του χώρου με ξύλινο φράχτη.
• στον εμπλουτισμό της πανίδας με είδη όπως ο λαγός, τα ελάφια και τα παγώνια που αναμένεται να ενισχύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και να αυξήσει την επισκεψιμότητα. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της αναγέννησης και της κατάστασης του δρυοδάσους 2 φορές το έτος, για να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο χώρο, όπως αντίστοιχα προκλήθηκαν με την εισαγωγή ξενικών ειδών ως προς το δρυοδάσος.
• στην επισκευή των φθορών που παρουσιάζει η περίφραξη περιμετρικά του δάσους και στο κλείσιμο των ανοιγμάτων αυτών ώστε να υφίσταται μία και μόνο είσοδος εντός του χώρου του δάσους.
• στην κατάλληλη συντήρηση και ανακαίνιση του κτιρίου του αναψυκτηρίου των κυνηγών, το οποίο παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης.
• στην τοποθέτηση περισσοτέρων κάδων απόθεσης απορριμμάτων αστικού τύπου σε διαχωριστικό σύστημα ανακυκλώσιμων και μη, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των απορριμμάτων αυτών προέρχεται από συσκευασίες τροφίμων, ποτών-αναψυκτικών και πλαστικά κύπελλα καφέδων (ανακυκλώσιμα υλικά).
Στη συνέχεια όλοι διατύπωσαν τα οράματα τους και επικεντρώθηκαν κυρίως στον καθαρισμό και στη φύλαξη του χώρου αυτού ως άμεση προτεραιότητα. Ιδέες όμως εκφράστηκαν και για τον χώρο που βρίσκεται έξω από το δάσος «Κουρί», μιλώντας κυρίως για την αξιοποίηση του κολυμβητηρίου αλλά και τη δημιουργία ενός θεάτρου.
Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση όλων για την καλύτερη αξιοποίηση αυτού του μοναδικού δρυόδασους. Ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με τους Συλλόγους, τα Σχολεία αλλά και τον κάθε πολίτη χωριστά θα δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό μέρος το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για ακόμη περισσότερους επισκέπτες, με ήπιες παρεμβάσεις και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μέσα από τη διαβούλευση δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας εθελοντών η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό σε αρχικό στάδιο. Ο εθελοντισμός εξάλλου διακρίνει τους πολίτες του Δήμου.