Αναχωρεί το πρωί της Κυριακής 2-11-2014 αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Ορμύλιας αποτελούμενη από τον Διευθυντή Ιωαννίδη Παναγιώτη, τους καθηγητές Οικονομούδη Ιωάννη και Νάτσιου Βασιλική και ομάδα 20 μαθητών και μαθητριών από τη Β ́ και τη Γ ́ τάξη, με προορισμό τον Πύργο (Burgas) της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο υλοποίησης της πολυμερούς σχολικής σύμπραξης του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο: “Biodiversity Conservation The Only Path To Our Survival”, στην οποία συμμετέχει το Γυμνάσιο Ορμύλιας κατά τη διετία 2013-2015.
Τα μέλη της αποστολής θα επισκεφτούν στο Burgas το συνεργαζόμενο βουλγαρικό σχολείο “Васил Левски” που οργανώνει τη συνάντηση, όπου, εκτός από ξεναγήσεις σε μουσεία, αξιοθέατα και σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και βιωματικές συνεργατικές δραστηριότητες από κοινού με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων από τις επτά χώρες που μετέχουν στη σύμπραξη.
Για τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής επίσκεψης και τις εντυπώσεις από το ταξίδι θα υπάρξει ενημέρωση με νέο δελτίο τύπου μετά την επιστροφή της αποστολής που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 7-11-2014.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εξάλλου η προηγούμενη συνάντηση στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2014 στη Ρουμανία.
Στη συνάντηση εκείνη το Γυμνάσιο Ορμύλιας εκπροσωπήθηκε από πενταμελή αντιπροσωπεία
αποτελούμενη από τον βιολόγο του σχολείου, Οικονομούδη Ιωάννη, ο οποίος έχει και τον γενικό συντονισμό των επτά σχολείων της σύμπραξης, τον καθηγητή μουσικής, Μουστακίδη Παναγιώτη και τρεις μαθήτριες της Γ ́ τάξης: τη Δήμητρα Σταμούδη, τη Μαρία Οικονόμου και τη Χριστιάνα Γκανάτσιου.
Τη συνάντηση οργάνωσε το συνεργαζόμενο σχολείο «Palatul Copiilor» που εδρεύει στην πόλη Bacau, στα βορειοανατολικά της Ρουμανίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών και από τα επτά σχολεία που συμμετέχουν στη σύμπραξη (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ελλάδα).
Επρόκειτο για την 4η προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπειών των συνεργαζόμενων σχολείων που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της διετούς σύμπραξης – πρώτη συνάντηση για το σχολικό έτος 2014-2015 που είναι το δεύτερο και τελευταίο έτος του προγράμματος.
Βασικοί σκοποί της εκπαιδευτικής συνάντησης ήταν: η παρουσίαση των παράλληλων εργασιών που εκπονούν οι μαθητές των σχολείων, η αξιολόγηση του πρώτου έτους της συνεργασίας, η επικαιροποίηση των δραστηριοτήτων και των επαφών που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς και η διά ζώσης γνωριμία, διαπολιτισμική επικοινωνία και αλληλεπίδραση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Κατά τη διάρκεια του πενθημέρου οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα του Bacau, επισκέφτηκαν το μουσείο φυσικής ιστορίας της πόλης, την προστατευμένη περιοχή φυσικού κάλους Arshura και το δενδρολογικό πάρκο Hemeius. Πραγματοποίησαν επίσης εκδρομή στην σημαντική από περιβαλλοντικής απόψεως περιοχή του δέλτα του Δούναβη, όπου, στην πόλη Tulcea, επισκέφτηκαν το μουσείο βιόσφαιρας και το ενυδρείο και εν συνεχεία περιηγήθηκαν με βάρκα στο δέλτα του Δούναβη, στην περιοχή Murighiol. Την τελευταία μέρα του ταξιδιού οι φιλοξενούμενες αντιπροσωπείες ταξίδεψαν στο Βουκουρέστι. Εκεί επισκεφτήκαν την βουλή της ρουμανικής πρωτεύουσας καθώς και το μουσείο φυσικής ιστορίας «Dr. Grigore Antipa».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μαθητές και εκπαιδευτικοί, είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίζουν από κοντά το ρουμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, να παρακολουθήσουν ειδικές επιστημονικές διαλέξεις με αντικείμενο την συνειδητοποίηση και ανάδειξη της σημασίας της βιοποικιλότητας – που αποτελεί τον θεματικό άξονα της συμπραξης – και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο σε εργαστηριακό επίπεδο όσο και «στο πεδίο».
Πραγματοποιήθηκαν επίσης ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες συνέβαλαν στη διαπολιτισμική κατανόηση, στη σύσφιξη των σχέσεων και τη σφυρηλάτηση δεσμών φιλίας ανάμεσα στις συμμετέχουσες αντιπροσωπείες. Οι μαθήτριες που εκπροσώπησαν το Γυμνάσιο Ορμύλιας, παρουσίασαν στις ξένες αντιπροσωπείες, ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές.
Η συμμετοχή της ελληνικής αποστολής είχε απόλυτη επιτυχία και οι μαθήτριες ανταποκρίθηκαν άριστα στις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα και τη Χαλκιδική!
Θυμίζουμε ότι εκτός από την επικείμενη συνάντηση στο Burgas της Βουλγαρίας, είναι επίσης προγραμματισμένη συνάντηση στο Rybnik της Πολωνίας (τον Μάρτιο του 2015), ενώ το πρόγραμμα αναμένεται ολοκληρωθεί μετά και την τελευταία συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου του 2015 και θα οργανωθεί στη Χαλκιδική από το Γυμνάσιο Ορμύλιας που έχει και τον γενικό συντονισμό της σύμπραξης των επτά σχολείων.
Η συμμετοχή του σχολείου μας στο διεθνές αυτό πρόγραμμα (πρόκειται μάλιστα για το μοναδικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Χαλκιδικής που συμμετέχει σε διεθνές πρόγραμμα Comenius τη διετία 2014-15) αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μαθητές και εκπαιδευτικούς και μια εξαιρετική ευκαιρία για πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών των συνεργαζόμενων σχολικών κοινοτήτων με μεγάλη προστιθέμενη αξία – παιδαγωγική και πολιτιστική – και παράλληλα ευκαιρία για προβολή του όμορφου τόπου μας.
Περισσότερα για τις δραστηριότητες του σχολείου αναφορικά με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Comenius – και όχι μόνο – είναι διαθέσιμες μέσω του ιστολογίου του σχολείου: http://gymormylia.blogspot.gr/ καθώς και μέσω της ειδικής ιστοσελίδας της σύμπραξης
(στα Αγγλικά):http://comeniusbiodiversity.weebly.com/