Τα σημαντικότερα αξιοθέατα και μνημεία της περιοχής είναι:
Το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, το ξωκλήσι του Οσίου Σεραφείμ, η βυζαντινή εκκλησία του Χαμαι-θανάση, ο Άγιος Αθανάσιος – έδρα της παλαιάς Επισκοπής και οι βρύσες της Μποδοβάτσας.
Το εκκλησάκι του Οσίου Σεραφείμ, σε λόφο και πιο κει το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, κτίσμα του 17ου αι.
Σε απόσταση 5 χλμ, το μοναστήρι του Άι Γιάννη του Ρόδα, χτισμένο σε κατάφυτη τοποθεσία.
Στον Έξαρχο ξεχωρίζει ο σημαντικός ο αρχαιολογικός χώρος της Υάμπολης και των Αβών.
Στο Καλαπόδι ξεχωρίζει ο Ναός του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος Ελαφηβόλου, του οποίου η ιστορία αρχίζει από τη μυκηναϊκή εποχή. Έγιναν αλλεπάλληλες καταστροφές και ανοικοδομήσεις μέχρι τα χρόνια του Θεοδοσίου.
Στο Κυπαρίσσι υπάρχει το σπίτι του Οσίου Δαυίδ και γραφικά ξωκκλήσια.
Στην Κυρτώνη υπάρχει ο πύργος της Κολάκας και η άρχαια βρύση “Καμίνι”. Η θέα είναι μοναδική. Στην τοποθεσία “Καμινάκι” υπάρχει βράχος με εικονοστάσι που κοντά του αναβλύζει γλυφό παγωμένο νερό με ιαματικές ιδιότητες (για δυσεντερία).
Στο Μεγαπλάτανο υπάρχει ο Αρχαιολογικός χώρος του νεκροταφείου.
Στη Τραγάνα βρίσκεται το Εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής με βυζαντινής τεχνοτροπίας εικόνες. Στην παραλία το νησάκι “Μητρός” που κατά τη διάρκεια της παλίρροιας ενώνεται με τη στεριά.
Τέλος υπάρχει το Ταλαντονήσι, στο κόλπο της Αταλάντης, όπου λειτουργεί Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή.
ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Στο κέντρο της πόλης της Αταλάντης, σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία, επί της οδού Αίαντος Λοκρού υπάρχει ένα αρχαιολογικό μνημείο: Ο Χαμαϊ-Θανάσης.
Είναι ένα μικρό οικοδόμημα με ύψος λίγο πάνω από το έδαφος με είκοσι τρία σκαλοπάτια που οδηγούν σε αρκετά μέτρα βάθος στο κυρίως θολωτό χώρο. Ονομάζεται Χαμαϊ-Θανάσης γιατί είναι κάτω από το έδαφος και ο μικρός ναΐσκος που έχει διαμορφωθεί είναι προς τιμή του Αγίου Αθανασίου.
Πρόκειται όμως για υπόγεια νεκρική κρύπτη των Ρωμαϊκών χρόνων. Είναι κατασκευασμένο από στέρεους πλίνθους. Η παράδοση λέει ότι στο σημείο εκείνο υπήρχε αλώνι για το αλώνισμα του σιταριού με άλογα. Έτσι λοιπόν μια μέρα του αλωνίσματος υποχώρησε απότομα το έδαφος και βυθίστηκε το πόδι ενός αλόγου. Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή για να ανακαλυφθεί τοπ ρωμαϊκό μνημείο.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή η Ρωμαϊκή κρύπτη έχει σχέση με τα πολύχρωμα ψηφιδωτά Ρωμαϊκών χρόνων και αυτά, που βρέθηκαν πριν λίγα χρόνια σε κοντινή απόσταση και κάτω απ’ τον κεντρικό δρόμο κατά τη διάρκεια δημοτικού έργου. Δυστυχώς με απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής τα ψηφιδωτά αυτά ξανασκεπάστηκαν. Έτσι ο Χαμαϊ-Θανάσης παραμένει ίσως το μοναδικό ζωντανό αρχαιολογικό μνημείο μέσα στη πόλη της Αταλάντης και είναι επισκέψιμο.
Ο σημερινός Δήμαρχος Αταλάντης και η νέα Δημοτική Αρχή προσπάθησαν να αναπλάσουν το μικρό παρκάκι γύρω από το μνημείο αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους σκληρούς νόμους περί αρχαιολογίας.
Πιστεύουμε όμως ότι γρήγορα θα ξεπεραστούν τα εμπόδια ώστε το μικρό πάρκο να αναπλάθει, να φωτιστεί καλά ο Χαμαϊ-Θανάσης και να τοποθετηθεί μια μαρμάρινη πλάκα που να ενημερώνει τους επισκέπτες για την αρχαιολογική του αξία.