Η Αντιδημαρχία Διεθνών Σχέσεων, Τεχνών & Αθλητικής Ανάπτυξης
Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας- Χορτιάτη
σας προσκαλούν
στη συναυλία
ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024
ΗΡΩ ΜΕΝΕΓΟΥ – ΛΥΔΙΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΙΑΝΑ
Στο πλαίσιο του κύκλου 88 x 2: Twin Piano Magic.
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κύκλος Συναυλιών :88 x 2: Twin Piano Magic.
Ο νέος κύκλος “88 x 2: Twin Piano Magic” συγκεντρώνει καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου και τους συνδυάζει σε διάφορους συνδυασμούς για συναυλίες με δύο πιάνα ή τέσσερα χέρια. Αυτό δημιουργεί μια εκπληκτική ποικιλία μουσικών εκφράσεων και προσεγγίσεων. Ενίοτε, οι συνθέσεις περιλαμβάνουν εντυπωσιακά πάσα και σύνθεση, επιτρέποντας στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τις τεχνικές και το αριστοτεχνικό τους επίπεδο. Ο νέος κύκλος αυτός δημιουργεί έναν χώρο όπου η μουσική ενώνει και εκπλήσσει, και προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία για όσους την παρακολουθούν, καθώς αποκαλύπτει τη μαγεία της συνεργασίας και την εκπληκτική δεξιοτεχνία των προσκεκλημένων πιανιστών.
Η σημερινή συναυλία σχεδιάστηκε για να γεφυρώσει τη σύγχρονη μουσική δημιουργία μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας με αφορμή τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ελευσίνας και της Τιμισοάρα για το έτος 2023. Κάθε έργο σχετίζεται με μία από τις Αόρατες Πόλεις όπως αυτές περιγράφονται από τον Ίταλο Καλβίνο στο ομώνυμο βιβλίο του. Η αφαιρετική και συχνά μινιμαλιστική αισθητική των περισσοτέρων έργων με μικρά σημεία λόγου και κίνησης επιτρέπουν στους ακροατές να φανταστούν εικόνες διαφορετικών πόλεων μακριά από τη συνηθισμένη όψη τους
Αόρατες Πόλεις / program notes
Ηρώ Μενέγου πιάνο- Λυδία Λινάρδου πιάνο
“Καθώς περνάς ξυστά από τους χοντρούς τοίχους της πόλης, εκεί όπου δεν το περιμένεις, ανοίγεται μια χαραμάδα και εμφανίζεται μια διαφορετική πόλη, που μετά από ένα δευτερόλεπτο έχει ήδη χαθεί.΄Ισως το σημαντικό είναι να ξέρει κανείς ποιές λέξεις πρέπει να πει, ποιές κινήσεις να κάνει, και με ποιά σειρά και ποιό ρυθμό, ώστε η ευχαρίστηση που νιώθει να γίνει ευχαρίστηση και των άλλων. Η πόλη αποτελείται από δύο πόλεις, αμφότερες αλλάζουν με το χρόνο, δεν αλλάζει όμως η μεταξύ τους σχέση: η δεύτερη είναι εκείνη που πάντα ετοιμάζεται για να γεννηθεί μέσα από την πρώτη.”
Το πρόγραμμα της συναυλίας:
Ανθή Δαμβουνέλη – LFC Tantrum ** (2023)
Γιώργος Κυριακάκης – Trois Satiens (2008)
George Crumb – Otherworldly Resonances (2003) mov.II Celebration and Rituals
Ασπασία Νασοπούλου – Andria (2012)
Γιώργος Κουρουπός – Concertino (2002) μετ. Κωνσταντίνος Ράπτης
Λυδία Λινάρδου
Η Λυδία Λινάρδου είναι πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα. Εξειδικεύεται στο σύγχρονο ρεπερτόριο του πιάνου (20ος και 21ος αιώνας) ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα νέων διδακτικών μεθόδων για την μουσική εκπαίδευση πολυπολιτισμικών και ευπαθών πληθυσμών. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2018 απέκτησε το Δίπλωμα Πιάνου (Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο). Επίσης, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στα Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής με τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής. Παράλληλα, σπούδασε πιάνο στην Ecole Normale De Musique de Paris όπου απέκτησε το Πτυχίο Ερμηνείας «Brevet d’Execution». Το 2021 ολοκλήρωσε στο Conservatorium του Μάαστριχτ (Ολλανδία) τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην μουσική εκπαίδευση και το πιάνο. Σήμερα, εργάζεται ως μουσικός παιδαγωγός και δασκάλα πιάνου σε ιδιωτικά σχολεία και στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ελευσίνας. Έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια πιάνου, σύγχρονης μουσικής και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διεθνούς φήμης πιανίστες όπως οι Λορέντα Ράμου, Δόμνα Ευνουχίδου, Κάρολος Ζουγανέλης, Διονύσης Μαλλούχος, Sebastian Colombo, Katia Veekmans, Katia Lebedeva, Yoop Celis, Vladimir Viardo, David Lively, Balazs Scokolay, Klara Wurtz κ.α. Τέλος, έχει εμφανιστεί ως σολίστ αλλά και ως μέλος σε σύνολα μουσικής δωματίου, σε συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και την Ολλανδία, όπως το Φεστιβάλ Αισχυλείων στην Ελευσίνα, το φεστιβάλ Νύχτες Κλασικής Μουσικής του Μάαστριχτ, συναυλίες
σύγχρονης μουσικής στο Ωδείο Αθηνών κ.α.
Ηρώ Μενέγου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έχει λάβει Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό “Άριστα Παμψηφεί και Β’ Βραβείο” από το Ωδείο Αθηνών και την τάξη Ερατούς Αλακιοζίδου. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης (τάξη Ε. Κατέλη) λαμβάνοντας τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με Άριστα και κοντραμπάσο με τον Γ. Πολυμενέρη. Έχει παρακολουθήσει master classes πιάνου, μουσικής δωματίου και σεμινάρια Ανώτερων Θεωρητικών μεταξύ άλλων με τους: Fl. Boffard, P. Alvares, P. Rattalino, G.Madge, J. Negrin, S. Duru, Μ. Κολλάρου, Ε. Θεοδωράκη, Α. Μαρκέα, Λ. Θώμου, B. Κίτσο, Π. Αδάμ ενώ συμμετείχε ενεργά στο φεστιβάλ σύγχρονης Μουσικής “Συνθέρμεια” στη Θεσσαλονίκη και στο σεμινάριο μουσικού θεάτρου “Απαριθμήσεις” του Γιώργου Απέργη στο Ωδείο Αθηνών. Από το 2019 είναι ενεργό μέλος του ετήσιου κύκλου σεμιναρίων “Το πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα” με τη Λορέντα Ράμου.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Pythia Trio και του Metheξis Ensemble με προσανατολισμό τη σύγχρονη μουσική και του ενόργανου συνόλου κινηματογραφικής μουσικής Bouche Fermée. Συνεργάζεται με νέους συνθέτες ερμηνεύοντας συχνά πρώτες εκτελέσεις των έργων τους ενώ το Σεπτέμβριο του 2018 διοργάνωσε για πρώτη χρονιά το διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Women Composing in the Balkans στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη το οποίο είχε προταθεί για το Βραβείο Καινοτομίας 2019 στη διεθνή μουσική έκθεση Classical:NEXT.
Έχει εμφανιστεί σε μουσικά φεστιβάλ και συναυλίες σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Κύπρο, Ολλανδία και Ρουμανία.
Έχει γράψει και επιμεληθεί μουσική για θεατρικές παραστάσεις ενώ το 2016 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην παράσταση “Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της” ως μουσικός επί σκηνής. Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία συνδυάζει τη μουσική και το θέατρο, εργαστήρια σχετικά με το σύγχρονο πιανιστικό ρεπερτόριο για νέους σπουδαστές και ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μουσικών παιδαγωγών. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και δραστηριοποιείται στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης (Cyprus New Music Festival, Taratsa International Film Festival, Φεστιβάλ Μονής Πάου, Music Diaries, κ.α). Το 2018-2020 επιλέχθηκε ως υπότροφος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μουσικής ανάμεσα σε επτά νέους μουσικούς από την Ευρώπη. Διδάσκει πιάνο και θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας – Χορτιάτη και είναι εκπρόσωπος του Ωδείου ως Coordinator for International Relations στο Ευρωπαϊκό δίκτυο μουσικών ακαδημιών AEC. Το 2023 ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ωδείου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» Θεσσαλονίκης.