Με στόχο τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τοπικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, οι Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας προχωρούν στην υλοποίηση δύο έργων σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Τη σχετική απόφαση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των τριών ανωτέρω φορέων, έλαβε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, στη σημερινή συνεδρίασή της. Αναλυτικά, πρόκειται για τις δράσεις:
«Δημιουργία νέων λειτουργικών τροφίμων από γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά, γιαούρτι κλπ.) με β-γλουκάνες ή σκόνη εδώδιμων φαρμακευτικών μανιταριών της Περιφέρειας Ηπείρου», συνολικού ποσού 71.856,60 ευρώ
«Συλλογή, αναγνώριση, ταυτοποίηση και αξιοποίηση αυτοφυών μανιταριών της Περιφέρειας Ηπείρου με έμφαση στη διερεύνηση της περιεκτικότητας βιοδραστικών πολυσακχαριτών (β-γλουκάνες)»,συνολικού ποσού 69.519,60 ευρώ.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω δράσεων θα μελετηθεί η προσθήκη β- γλουκανών ή ξηρής σκόνης εδωδίμων φαρμακευτικών μανιταριών από βιοτεχνίες παραγωγής μανιταριών της Ηπείρου και των Γρεβενών σε low- fat γιαούρτια και τυριά και θα εκτιμηθεί η σωστή αναλογία με στόχο τη δημιουργία «Λειτουργικών τροφίμων» υψηλής διαιτητικής και διατροφικής αξίας.
Ο σκοπός και τα οφέλη της προτεινόμενης μελέτης είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και επιστημονικής εμπειρίας σε ΜMΕ των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας για την παραγωγή νέων ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και η αξιοποίηση γεωργικών παραπροϊόντων και αποβλήτων χαμηλού και αρνητικού κόστους ( όπως τα κοτσάνια από την παραγωγή μανιταριών για την απομόνωση των β- γλουκανών) για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Αναφερόμενη στη συγκεκριμένη δράση, η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη τόνισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας με έντονο τοπικό ενδιαφέρον, καθώς αφορά την τοπική παραγωγή μανιταριών. «Με αντίστοιχες έρευνες και δράσεις συνδράμουμε στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως θα καταβληθεί σημαντική προσπάθεια για την ένταξη των δράσεων στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο της Έξυπνης Εξειδίκευσης – Τομέας Αγροβιοδιατροφής»
Σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για έργα συντήρησης – αποκατάστασης μνημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος
Η Επιτροπή αποφάσισε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Άρτας, και της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας για την υλοποίηση των έργων:
«Συντήρηση-αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σελλάδων Άρτας», προϋπολογισμού 80.000 ευρώ
«Επισκευή και συντήρηση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κιρκιζατών Άρτας», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ
«Αποκατάσταση στέγης Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βουλγαρελίου», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ
«Συντήρηση των θωρακίων του τέμπλου του Ι.Ν Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Χαλκιάδων Άρτας», προϋπολογισμού 24.600 ευρώ
«Προμήθεια υλικών για τον Ιερό Ναό Αγ. Μαξίμου του Γραικού Άρτας», προϋπολογισμού 12.000 ευρώ
Επίσης, αποφάσισε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης (Υπουργείο Πολιτισμού – Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε. Ιωαννίνων – Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων) για το έργο «Συντήρηση- αποκατάσταση κωδωνοστασίων Ιερών Ναών Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δόλιανης και Αγίου Γεωργίου Νεγάδων», προϋπολογισμού 35.000 ευρώ, καθώς και για την υλοποίηση του έργου «Στερέωση – αποκατάσταση Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Πλακωτής», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ (Υπουργείο Πολιτισμού – Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε. Ιωαννίνων – Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, Γηρομερίου Φιλιατών και Πάργας).
Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης
για τη μελέτη ροής υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας
Σε συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου την περασμένη Παρασκευή, σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη «Μελέτη ροής υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας, λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και προστασίας παρόχθιων εκτάσεων περιοχών Αμφιθέας και Περάματος». Συμβαλλόμενοι φορείς είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, με προεκτιμώμενη αμοιβή 233.391,49 ευρώ.
Στην τοποθέτησή της η κ. Καλογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων: «Αντικείμενο της μελέτης αυτής (η οποία αφορά στο Μέτρο “WD05S340: Αποκατάσταση επικοινωνίας πηγών Σεντινίκου και Αμφιθέας με λίμνη Παμβώτιδα” του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ηπείρου) είναι να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, να υποδειχθούν οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της υδραυλικής σύνδεσης και λειτουργίας των νερών που εισέρχονται στη λίμνη και να καταγραφούν και νέες δραστηριότητες ή χρήσεις που να είναι συμβατές με τη νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους. Η Περιφερειακή Αρχή είναι αποφασισμένη και υλοποιεί για κάθε στοιχείο της γεωγραφικής ενότητας της Ηπείρου, που αποτελεί είτε φυσικό χάρισμα είτε πολιτιστικό χαρακτηριστικό της, ενέργειες ή έργα που αναδεικνύουν και αξιοποιούν τη φυσιογνωμία και τα γνωρίσματά τους, ώστε να προσφέρονται στην κοινωνία και στους πολίτες για κάθε χρήση που βελτιώνει την καθημερινότητα τους, προάγει την αναψυχή και την ψυχαγωγία, και εν γένει αξιοποιείται χωρίς ελαττώματα, με τρόπο συστηματικό και οργανωμένο. Η αντιπολίτευση τήρησε και σε αυτή τη συνεδρίαση την παραδοσιακή της σχέση με τα λεκτικά πυροτεχνήματα βραχύβιας διάρκειας και τις χωρίς συγκρότηση και τεκμηρίωση άναρθρες κραυγές. Υπέρμαχοι του δόγματος θορυβώ άρα υπάρχω, προσπαθεί να ασχολείται με τα θέματα της Περιφέρειας κατά τρόπο ατεκμηρίωτο, αβάσιμο και αποσπασματικό. Αντιπαρερχόμεθα με συμπάθεια. Δηλώνουμε ότι όπως μέχρι σήμερα, και στο υπόλοιπο της θητείας μας και μελέτες θα εκπονούνται και έργα θα υλοποιούνται και επιχειρήσεις θα στηρίζονται και στους πολίτες θα συμπαριστάμεθα. Κρινόμεθα όλοι διαρκώς. Από τον πολίτη και την κοινωνία».