Με τον Αρχιμήδη, τον κορυφαίο εκφραστή του Ελληνικού πνεύματος στην Ελληνιστική περίοδο, θα ασχοληθεί στα επόμενα μαθήματα, ο Θεολόγης Ανδρονίδης, χημικός, σταθερός συνεργάτης και βασικός συντελεστής της επιτυχίας του Πνευματικού μας Συμποσίου.
Συγκεκριμένα:
Ο Αρχιμήδης (287 Π.Χ-212 π.Χ.) θεωρείται κατά γενική ομολογία ότι είναι ο σπουδαιότερος από τους μαθηματικούς της αρχαιότητας και ένας από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών. Ήταν επίσης ικανότατος μηχανικός και οι εφευρέσεις του επηρέασαν την ανθρωπότητα.
Ο Αρχιμήδης, όμως, στο πλατύ ελληνικό κοινό είναι στην. πραγματικότητα άγνωστος αφού ότι και αν έγραψε είναι μαθηματικά, άρα απροσπέλαστα στους περισσοτέρους. Η ανεκδοτολογία γύρω από το πρόσωπό του, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά πενιχρή διάδοση των έργων του, φέρνει τον Αρχιμήδη πιο κοντά σε ήρωες μύθων και θρύλων παρά στους μεγάλους στοχαστές της αρχαιότητας.
Ασχολήθηκε με πάρα πολλά θέματα που ένας συνηθισμένος άνθρωπος θα χρειαζόταν τουλάχιστον 200 χρόνια για να τα μελετήσει. Χρειάστηκαν αιώνες για να κατανοήσει η ανθρωπότητα την αξία του μαθηματικού του έργου σε θεωρητικούς αλλά και τεχνικούς τομείς.
Ο Αρχιμήδης είναι γέννημα θρέμμα της ελληνιστικής εποχής και το πιο λαμπρό αστέρι της. Μιας καταπληκτικής εποχής ισάξιας της κλασσικής κατά την οποία για πρώτη φορά οι ανθρωπότητα επινόησε την επιστημονική μέθοδο σε πάρα πολλούς κλάδους, και τα τεχνουργήματά της έφθασαν σε τέτοιο βαθμό τελειότητας και πολυπλοκότητας που έπρεπε να περάσουν 1800 χρόνια για να φθάσουμε ξανά στο ίδιο σημείο.
Ο Θεολόγης Ανδρονίδης εκφράζει κατά τον καλύτερο τρόπο το πρότυπο του νέου εκπαιδευτικού με πληρότητα μόρφωσης και ενδιαφερόντων και με εξαιρετική συνείδηση του ρόλου και της προσφοράς στη μαθητιώσα νεολαία και την κοινωνία.
Με τις εξαιρετικές εισηγήσεις του για τα τεχνικά επιτεύγματα και την επιστημονική φιλοσόφηση, έφερε σε επαφή με έναν σπουδαίο τομέα φιλοσοφικής και επιστημονικής προόδου του Ελληνικού πολιτισμού, άγνωστο και παραμελιμένο από τους πολλούς, ακόμα και από τους μελετητές των αρχαίων γραμμάτων.
Έτσι εκτός από τη γοητεία του περιεχομένου των μαθημάτων εμπλούτισε τη γνώση για τον σπουδαίο Ελληνικό πολιτισμό στους πολλούς συμπολίτες μας που παρακολουθούν, συνεχώς και περισσότεροι, αυτό το μοναδικό Πνευματικό μας συμπόσιο.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη ώρα επτά (7.00) το απόγευμα, στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο.
Συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Αδρονίδης, Θώμας Νότας, Ειρήνη Χασιωτάκη
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.