Στην έγκριση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου (2014-2020) αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε και τα εξής:
“Εδώ και πολλές ημέρες γνωρίζαμε ότι είχε τελειώσει η όλη διαδικασία για το Πρόγραμμά μας, που ήταν το πρώτο μαζί με της Κρήτης που εγκρίθηκε, και περιμέναμε να τελειώσουν όλα τα αποτελέσματα για να βγει κοινή ανακοίνωση. Το πρόγραμμα είναι δομημένο κατά τέτοιο τρόπο που δεν προβλέπει πολλά χρήματα για υποδομές, αλλά για να δώσει το δικαίωμα σε όσους θέλουν μέσα από την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα να κάνουν κάτι. Επίσης, επιτέλους, ασχολείται πάρα πολύ μόνο με τις υποδομές που θα έχουν σχέση με το περιβάλλον και εκεί είμαστε πανέτοιμοι με τις μελέτες
που έχουμε ώριμες για όλα τα παράλια, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις
χρήσιμες για τον τουρισμό μας. Μας ενδιαφέρει να ακούσουμε προσεχώς και τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε όλα τα άλλα η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ετοιμαστεί με όλους τους φορείς, για να είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που θα δώσει διαφορετική βοήθεια στον τόπο από αυτή που δινόταν μέχρι σήμερα στις υποδομές”.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη η Ήπειρος ότι σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και ειδικά στα αστικά απόβλητα, είναι μεν σε καλύτερη μοίρα από άλλες περιοχές, έχει όμως ακόμη θέματα που πρέπει να λυθούν.
Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το έργο της Πολιτιστικής
Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης είπε ότι
υπάρχουν και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες που πρέπει να εργαστούν για την προώθηση ων διαδικασιών. “Το μεγάλο θέμα που έχουμε εμείς- τόνισε- είναι η αλλαγή όδευσης της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Πρέβεζας, μέσα από την Αρχαία Νικόπολη. Υπήρχε μια εκκρεμότητα με την οριστική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, αντιμετωπίστηκε και το έργο θα προχωρήσει άμεσα προς υλοποίηση. Για το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες και θα συνεχιστούν οι εργασίες. Στην Αρχαία Αμβρακία χρειάζεται μια συμπληρωματική μελέτη που θα γίνει από εθνικούς πόρους για τη στήριξη με μικροπασσάλους όλης της περιοχής, ενώ είναι έτοιμη η μελέτη στερέωσης του θεάτρου, ενώ έχουν προχωρήσει αρκετά τα θέματα στα αρχαία θέατρα Νικόπολης, Κασσιώπης και Γιτάνων. Μετά είναι οι προσβάσεις για τις οποίες απαιτούνται μικρές μελέτες και μένει η μεγάλη δομή της σύνδεσης των θεάτρων και της προώθησης των τοπικών προϊόντων με ταυτότητα που θα αφορά τα πέντε θέατρα της Ηπείρου”.
Για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων
Τέλος ερωτηθείς για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, τόνισε ότι πρέπει όλοι να πιέσουν ώστε να τοποθετηθεί σύστημα πλοήγησης και να ολοκληρωθούν οι εργασίες που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. “Αν δεν καταστεί δυνατό αυτό- πρόσθεσε- θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, γιατί διαφορετικά αν τελειώσει η Ιόνια οδός, τότε το Αεροδρόμιο θα είναι άνευ αντικειμένου, όπως είναι και για τη διαδρομή Ιωάννινα – Θεσσαλονίκη”.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, είπε: “Επίσης τόνισα πολλές φορές ότι μας ενδιαφέρει το τμήμα από το Άκτιο προς τα Γιάννενα. Πρέπει κάποια στιγμή η Πολιτική Αεροπορία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κρατάει στη σημερινή κατάσταση το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων με διάφορα τερτίπια. Και για μένα είναι τερτίπι, όταν οι ίδιοι έδιναν άδεια στην περιοχή του Αεροδρομίου (Νέα Ζωή) ώστε να έχουν το δικαίωμα οι πολυκατοικίες να έχουν ύψος όσο οι στήλες της ΔΕΗ και ξαφνικά σήμερα να ζητείται το “κόψιμο” ενός ορόφου για να τοποθετηθεί το σύστημα πλοήγησης. Αυτά γίνονται από κέντρα που δεν θέλουν να γίνει κατά κάποιο τρόπο σωστή εκμετάλλευση και σωστή λειτουργία του Αεροδρομίου Ιωαννίνων”.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από το Ε.Π. Ηπείρου 2014-2020
Οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020, το οποίο προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 325,8 εκ. ευρώ, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα περιγράφονται στο συνοπτικό δελτίου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι:
• Περίπου το 13% των περιφερειακών πόρων θα διατεθεί για την ενίσχυση της καινοτομίας, της χρήσης των ΤΠΕ και της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ. Αναμένεται να υποστηριχθούν περισσότερες από 270 ΜΜΕ, ενώ περίπου 55 επιχειρήσεις αναμένεται να αναπτύξουν συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα.
• Αναμένεται αύξηση των δαπανών για ΕΑΚ (Έρευνα, Ανάπτυξη, Καινοτομία) κατά 20% χάρη στο πρόγραμμα.
• Περίπου το 40% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην ορθολογική διαχείριση της ύδρευσης και στη βελτίωση της επεξεργασίας λυμάτων για 30.000 επιπλέον άτομα, ενώ η περαιτέρω προστασία και ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών χώρων της περιφέρειας θα δημιουργήσει πρόσθετη ροή 10.000 επισκεπτών ετησίως.
• Ένα άλλο 20% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης, την ενίσχυση στοχευμένων κοινωνικών και υγειονομικών υποδομών, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της «διαρροής εγκεφάλων» και την προώθηση της εκπαίδευσης.
Περισσότερα από 4.000 μειονεκτούντα άτομα θα ωφεληθούν από μέτρα για την ενεργητική ένταξη στην αγορά εργασίας, ενώ η παράλληλη ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών στην περιφέρεια θα επιτρέψει τη φιλοξενία περίπου 1.500 επιπλέον σπουδαστών.
Όπως επισημαίνεται από την Ε.Ε., αντίθετα με την προηγούμενη
προγραμματική περίοδο 2007-2013, καθεμία από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας θα έχει δικό της επενδυτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της.
Θετικές εκτιμήσεις για την συνάντηση της Κωνσταντινούπολης από την Ομοσπονδία Ενοικ. Δωματίων και Διαμερισμάτων Πρέβεζας”Πρωτόγνωρη εμπειρία” χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πρέβεζας, την εκδήλωση που έγινε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης για την παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου και τη σύναψη συνεργασιών με Τούρκους επιχειρηματίες.
Συγκεκριμένα με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για θέματα Τουρισμού Στράτο Ιωάννου, η Ομοσπονδία, εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες για την ευκαιρία που τους δόθηκε να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας και τα εξής: “Πραγματικά ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, το να έρθουμε σε άμεση επαφή με Τούρκους τουριστικούς
πράκτορες και να τους παρουσιάσουμε την περιοχή μας, αλλά και την επιχείρησή μας. Κατά γενική ομολογία, η συνολική οργάνωση ήταν συντονισμένη, άψογα συνδυασμένη και τα οφέλη πολλαπλά, τόσο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, όσο και για την προβολή της Ηπείρου. Ανάμεσα στα πολλά θετικά της εκδήλωσης, ήταν η γνωριμία και η σύσφιξη των σχέσεων με τους υπολοίπους συμμετέχοντες από την Ήπειρο. Η συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων, η κατάθεση κοινών προβληματισμών και ανησυχιών, με τους εμπλεκόμενους φορείς τουρισμού στην Ήπειρο, ενισχύει τον κοινό μας στόχο και Τουριστική Ανάπτυξη”.
Η Ομοσπονδία εκφράζει τις ευχαριστίες του και προς τους Υπευθύνους του Γενικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης και του Γραφείου ΕΟΤ της Τουρκίας για τη συμβολή τους στην οργάνωση και στην επιτυχία της συνάντησης, και δηλώνει ότι “θα στηρίζει, και θα ενισχύει, τέτοιες πρωτοβουλίες και θα είναι παρούσα σε κάθε κάλεσμα της Περιφέρειας”.
Καταλήγοντας τονίζει: “Η εξωστρέφεια, ο σχεδιασμός και το όραμα, που διαπιστωμένα πλέον διέπει τη στρατηγική πολιτική της Τουριστικής Ανάπτυξης της Ηπείρου, μας γεμίζει ελπίδα και μεγάλες προσδοκίες. Αποτελεί την ευκαιρία που όλοι περιμέναμε- το άνοιγμα σε νέες αγορές, στις οποίες τελικά υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον όμορφο τόπο μας”.