Διαχείριση Απορριμμάτων από την Περιφέρεια Αττικής
Ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής έχει ανοίξει, με συμμέτοχους τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Στην κατεύθυνση της ορθολογικής, οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης, με δημόσιο χαρακτήρα διαχείρισης.
Η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ακύρωσε τους διαγωνισμούς για τις φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας που προγραμμάτιζε η τέως Διοίκηση να κατασκευαστούν εντός της ΟΕΔΑ της Φυλής. Θυμίζουμε πως οι συμπράξεις με τους κατασκευαστές των μονάδων θα είχαν διάρκεια τουλάχιστον 27 χρόνια! Η τέως διοίκηση με τις αποφάσεις της είχε καταδικάσει την περιοχή της Φυλής να είναι ο μόνιμος σκουπιδότοπος της Αττικής για πολλές δεκαετίες ακόμα. Ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει σύμφωνα με συγκεκριμένο αυστηρό χρονοδιάγραμμα γιατί πρόκειται για πλήρως χρεοκοπημένο μοντέλο.
Επιπλέον, όταν η νέα Διοίκηση παρέλαβε τον ΧΥΤΑ δεν βρήκε ούτε ένα μηχάνημα του ΕΔΣΝΑ σε κατάσταση λειτουργίας. Ούτε ένα! Βρήκε μόνο σχεδόν ληξιπρόθεσμες συμβάσεις με εταιρείες και κοινοπρακτικά σχήματα που έκαναν όλες τις εργασίες στον ΧΥΤΑ. Από τον Νοέμβριο του 2014 η νέα Διοίκηση κάνει καθημερινά αγώνα δρόμου προκειμένου να αντιμετωπίσει με το προσωπικό και τον εξοπλισμό του Συνδέσμου τα προβλήματα στον ΧΥΤΑ, αλλά η απαξίωση και η υποστελέχωση των υπηρεσιών που συντελέστηκε επί των ημερών της τέως Διοίκησης δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια.
Αξιοσημείωτη κίνηση εκ μέρους της νέας διοίκησης είναι η μείωση των αντισταθμιστικών οφελών προς τους Δήμους – μέλη του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., που αποφάσισε ύστερα από σχετική εισήγηση της Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Ρένας Δούρου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.Πρόκειται για μια απόφαση οικονομικά επωφελή, όχι απλά για τον ΕΔΣΝΑ αλλά για συνολικά για την κοινωνία. Μια απόφαση που υπηρετεί πλήρως τη νέα φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Παράλληλα, η νέα Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ έχει προβεί στην άμεση προώθηση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να αποφευχθούν τα πρόστιμα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της νέας περιφερειακής αρχής σχετικά με την αλλαγή της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», υπέγραψε τη σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου και του δήμου Ύδρας σχετικά με την αποκατάσταση ΧΑΔΑ και την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδας διάθεσης υπολειμμάτων του δήμου Ύδρας. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει τα εξής 9 υποέργα:
- Μελέτη για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Ύδρας και την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Ύδρας.
- Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ύδρας.
- Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με τεχνολογία/ες που θα αποτρέπουν τη δημιουργία οσμών και λοιπόν δυσάρεστων εκπομπών και δημιουργία δικτύου διαλογής βιοαποβλήτων.
- Ίδρυση και λειτουργία τοπικού Σταθμού Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων.
- Εφαρμογή προγράμματος ενημέρωσης / ευαισθητοποίησης για τα έργα και τις δράσεις διαχείρισης απορριμμάτων της Ύδρας.
- Μελέτη για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.
- Αγορά γης για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.
- Κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.
- Μηχανολογικός εξοπλισμός λειτουργίας χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.
Η Μελέτη αφορά στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων της Ύδρας και λαμβάνει υπόψη της τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ο ΕΔΣΝΑ προχωρά, παράλληλα, με τις αποφάσεις 94, 95, 96 του 2015, της Εκτελεστικής Επιτροπής του, στην προκήρυξη ανοικτών διαγωνισμών για την ανάθεση των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Ν.Α. Αττικής, Κερατέας και Μεγάρων.
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015. Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ θα είναι ριζική γιατί δεν θα περιλαμβάνει τις φαραωνικές κοστοβόρες, ανορθολογικές και ασύμβατες με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία μονάδες επεξεργασίας. Σε αυτήν θα αποτυπώνεται το νέο μοντέλο της αποκεντρωμένης, οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης, με δημόσιο χαρακτήρα, εναλλακτικής διαχείρισης. Με αυτήν την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ κλείνει ο κύκλος του απαρχαιωμένου, καθόλα αποτυχημένου, συγκεντρωτικού μοντέλου.
Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ομόφωνα έχει εγκρίνει τον Οδηγό Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (Τ.Σ.Δ.), που απευθύνεται προς τους Δήμους της Αττικής.
Ο οδηγός έχει σκοπό να υποδείξει μια διαδικασία για την εκπόνηση και την εφαρμογή Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης από τους Δήμους (ΤΣΔ), στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, που αφορά στην αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών.
Στόχος είναι η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων να γίνεται στο επίπεδο του Δήμου, με συνέπεια τη δραστική μείωση των αποβλήτων που παραμένουν σε σύμμεικτη μορφή και οδηγούνται σε επεξεργασία και σε τελική διάθεση.