Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο εγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο «Integrated Green Cities» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και Βουλγαρίας κατά 15%.
Για την υλοποίηση του προγράμματος ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με το Δήμο Χάσκοβο της Βουλγαρίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού στον Κήπο των Εποχών, στη Νέα Παραλία,την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015, στην οποία παρέστη πολυμελής αντιπροσωπεία του Δήμου Χάσκοβο, με την Αντιδήμαρχο, Λίνα Στάνεβα, να απευθύνει χαιρετισμό.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, καλωσόρισε την αντιπροσωπεία και τους προσκεκλημένους φορείς και πολίτες, επισημαίνοντας ότι η ενσωμάτωση στον αστικό σχεδιασμό των αρχών της ολοκληρωμένης οικολογικής διαχείρισης των όμβριων υδάτων, αποτελεί προτεραιότητα της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το Δημοτικό Συμβούλιο, στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή του, ενέκρινε επίσης τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης σε υποβολή χρηματοδοτούμενης πρότασης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE 2014–2020, με στόχο νέες εφαρμογές και έργα για την ορθή διαχείριση των όμβριων υδάτων και με το βλέμμα στραμμένο στη τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
Η οικολογική διαχείριση του νερού στον αστικό σχεδιασμό έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των όμβριων υδάτων, ως μια εναλλακτική πρόταση στις παραδοσιακές μεθόδους, που στοχεύει στον περιορισμό των επιπτώσεων της αστικοποίησης στο φυσικό κύκλο του νερού. Μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που λαμβάνει υπόψη την υπάρχουσα λεκάνη απορροής, την ποιότητα, την ποσότητα, τον όγκο και την ταχύτητα του νερού της βροχής, που απορρέει επιφανειακά, η συγκεκριμένη αντιμετώπιση επιχειρεί να μειώσει τις αρνητικές επιδράσεις της αστικοποίησης στο φυσικό κύκλο του νερού, να διατηρήσει και σε ορισμένες περιπτώσεις να αποκαταστήσει το διαταραγμένο οικοσύστημα.
Η πιλοτική εφαρμογή οικολογικής διαχείρισης των όμβριων υλοποιείται ήδη στη οδό 28ης Οκτωβρίου, στο τμήμα μεταξύ Δελφών και Β. Όλγας, με ένα έργο προϋπολογισμού 395.000€, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2015.
Στόχος του είναι η σύλληψη των όμβριων υδάτων με τη δημιουργία κήπων βροχής και ο καθαρισμός από τους ρύπους που μεταφέρουν με φυσικές μεθόδους.
Ταυτόχρονα επιδιώκεται η αισθητική και λειτουργική ανάπλαση της28ης Οκτωβρίου με:
• Κατασκευή 14 παρτεριών εκ των οποίων τα 6 θα λειτουργήσουν ως παρτέρια βιοκατακράτησης (κήποι βροχής)
• Φυτεύσεις 70 δένδρων (τουλιπόδεντρα) και 1.000 θάμνων και εποχιακών φυτών
• Επεκτάσεις πεζοδρομίων για την απρόσκοπτη όδευση των πεζών με νέα πλακόστρωση, ράμπες ΑμεΑ και γραμμή όδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης
• Επανασχεδιασμό και διευθέτηση των θέσεων στάθμευσης οχημάτων
• Υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ
• Τοποθέτηση νέων στύλων και σωμάτων ηλεκτροφωτισμού
• Τοποθέτηση καθιστικών κατά μήκος της οδού
• Τοποθέτηση 12 νέων κάδων απορριμμάτων και 8 ανακύκλωσης με εφαρμογή του μικτού συστήματος