Σύμφωνα με στοιχεία της Ιταλικής Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας γνωστοποιήθηκαν:
α) πέντε νέες εστίες προσβολής από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa στην περιοχή της Apulia της Ιταλίας, η εμφάνιση των οποίων είναι εκτός της οριοθετημένης περιοχής με την τάση της προοδευτικής επέκτασής τους προς βορειότερα τμήματα της Περιφέρειας Apulia και
β) τρία νέα είδη, τα δεντρολίβανα, η μυρτιά η κοινή και ο ράμνος, τα οποία αποτελούν ξενιστές του στελέχους του φυτοπαθογόνου βακτηρίου που προσβάλλει κυρίως την ελιά και επιβεβαιώθηκε η παρουσία του σε αμυγδαλιά, φυτά πικροδάφνης, δέντρα βελανιδιάς και καλλωπιστικά φυτά καφέ.
Πρόκειται για ένα παθογόνο, που προσβάλλει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών, μεταξύ των οποίων τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι, τη ροδακινιά, την αχλαδιά, τη δαμασκηνιά, τη βυσσινιά, τη μουριά, τη μηδική, δασικά δέντρα όπως η βελανιδιά, η φτελιά, ο σφένδαμος, καλλωπιστικά όπως η πικροδάφνη κ.α. καθώς και διάφορα είδη ζιζανίων.
Η μετάδοση του βακτηρίου από τα μολυσμένα στα υγιή φυτά, επιτυγχάνεται με έντομα (τζιτζικάκια), ενώ η εξάπλωση σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται αποτελεσματικότερη με τη μεταφορά μολυσμένων φυτών ή και την χρήση μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
Το βακτήριο εγκαθίσταται στα αγγεία του ξύλου, με αποτέλεσμα αυτά
να αποφράσσονται κι έτσι να παρεμποδίζεται η τροφοδοσία του φυτού με νερό και θρεπτικά στοιχεία. Ως εκ τούτου, συμπτώματα όπως καχεξία, χλωρώσεις, ξηράνσεις φύλλων και βλαστών, γίνονται πιο αισθητά κατά την θερινή περίοδο ή και στις αρχές του Φθινοπώρου, όταν η έλλειψη νερού και θρεπτικών στοιχείων είναι πιο έντονη. Τελικά ακολουθεί αποπληξία και νέκρωση των δέντρων στα οποία φαίνεται να συνεργούν κι άλλα αίτια όπως μύκητες και ξυλοφάγα έντομα.
Με σκοπό την αποτροπή εισαγωγής του βακτηρίου Xylella fastidiosa
στην χώρα μας συστήνεται η λήψη προληπτικών μέτρων. Γνωρίζοντας ότι, ο αποτελεσματικότερος τρόπος εξάπλωσης του βακτηρίου, είναι η διακίνηση μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού, οι εισαγωγείς, οι διακινητές φυτωριακού υλικού, τα Κέντρα Κήπων, οι πολίτες και οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν το πολλαπλασιαστικό υλικό προέρχεται από την Ιταλία.
Στην περίπτωση, που εντοπιστούν προσβεβλημένα ή με ύποπτα συμπτώματα δέντρα, τότε επιβάλλεται η εκρίζωση και η καύση αυτών καθώς και η άμεση γνωστοποίηση στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας &
Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (τηλ. 2131618532, -514).
Το βακτήριο Xylella fastidiosa αποτελεί μεγάλη απειλή για την περιοχή της Τροιζηνίας και των υπόλοιπων περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (και η Αίγινα), όπου η καλλιέργεια της ελιάς και των εσπεριδοειδών είναι κυρίαρχη.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.