Τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ζητήματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή, συζήτησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου σε συνάντηση που πραγματοποίησαν παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλείου Ψαθά, μετά την ευρεία σύσκεψη που είχε προηγηθεί στην Π.Ε. Άρτας για τις ζημιές από τις πλημμύρες.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό- και πέραν των
όσων αφορούν τις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών- για πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την προώθηση λύσεων για τρέχοντα ζητήματα, αλλά και για τον προγραμματισμό της νέας προγραμματικής περιόδου. Υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει και έχει υλοποιήσει ένα εκτεταμένο έργο καθαρισμού τάφρων, ποταμών και ρεμάτων, χωρίς το οποίο τα πλημμυρικά φαινόμενα θα είχαν ακόμη δυσμενέστερα αποτελέσματα και αναφέρθηκε στα εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.
Ζήτησε να δοθεί παράταση του ισχύοντος νόμου για τη νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται. Επίσης αναφέρθηκε και στη σύνταξη των νέων διαχειριστικών χαρτών για τους βοσκότοπους, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της Περιφέρειας Ηπείρου να αναλάβει το έργο, ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τους κτηνοτρόφους.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, έθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας βαρύτητα στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, όπως αποζημίωση αγροτικών μηχανημάτων, ζωοτροφών, αποκατάσταση αγροτικού οδικού δικτύου, αντλιοστασίων κ.ά., επισημαίνοντας και την αδυναμία των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.
Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε ότι έχει ήδη ενημερωθεί για δράσεις και προτάσεις της Περιφέρειας, άλλες εκ των οποίων τον βρίσκουν σύμφωνο και άλλες θα εξεταστούν στο άμεσο μέλλον.
Μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών της Π.Ε. Άρτας ζητά ο
Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Την οριοθέτηση ως πλημμυρόπληκτης του συνόλου της Π.Ε. Άρτας και την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων της Π.Ε. Άρτας από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα ζητά με έγγραφά του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς και τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Συνοπτικά τα μέτρα που ζητούνται είναι:
1. Έκδοση Κ.Υ.Α. περί οριοθέτησης του συνόλου της Π.Ε. Άρτας ως πληγείσας περιοχής και παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων για αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια και κτιριακές εγκαταστάσεις.
2. Λήψη μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, αλλά και για φορολογική ελάφρυνση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
3. Χορήγηση στεγαστικής συνδρομής με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής στους πληγέντες κατοίκους.
4. Στις περιπτώσεις αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια και κτιριακές εγκαταστάσεις, που αφορούν σε μη φέροντα στοιχεία, οι μελέτες επισκευής να ανατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία που θα επωμιστεί το έργο της αποκατάστασης και στις περιπτώσεις που απαιτείται μελέτη από ιδιώτη μηχανικό η αμοιβή να χορηγείται με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής.
5. Να χορηγηθεί δωρεάν κρατική αρωγή και για τις ζημιές που έχουν
προκληθεί σε οικιακό εξοπλισμό, στον οποίο να συμπεριλαμβάνονται τα λεβητοστάσια και οι καυστήρες, η οποία πρέπει να επισπευστεί ώστε να αποκατασταθούν άμεσα λόγω της διανυόμενης χειμερινής περιόδου.
6. Άμεση καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ποσού 800 ΕΥΡΩ
στους πλημμυροπαθείς, καθώς επίσης και άμεση καταβολή έκτακτου
οικονομικού βοηθήματος ποσού 1.000 ΕΥΡΩ στους κτηνοτρόφους που
υπέστησαν ζημίες για την κάλυψη των αναγκών τους.
7. Για τα θερμοκήπια κλπ που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 31ης
Ιανουαρίου 2015 και 1η Φεβρουαρίου 2015, και δεν ασφαλίζονται στον
ΕΛΓΑ, να εξευρεθούν άμεσες λύσεις για την παροχή βοήθειας.
8. Στους κατοίκους οι οποίοι εξαιτίας σοβαρών ζημιών ή ολοσχερούς
καταστροφής της οικίας τους, πρέπει να μετοικήσουν να χορηγηθεί το ενοίκιο διαμονής ή συγκατοίκησης, ή να τους παραχωρηθούν μεταφερόμενοι λυόμενοι οικισμοί τύπου containers
9. Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες, επαγγελματικά εργαστήρια και αρτοποιεία καθώς επίσης και εμπορικά καταστήματα, και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση, καφενεία κλπ).
10. Επίσης, να αποζημιωθούν άμεσα τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης, αλλά και τα οχήματα ιδιωτικής χρήσεως που υπέστησαν φθορές από τα πλημμυρικά φαινόμενα
Από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,- αφού επισημαίνει ότι η Π.Ε. Άρτας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- ζητά τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, για έξι μήνες, προς τους πληγέντες κατοίκους.
Συγκεκριμένα η απαλλαγή από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ζητείται για τους κατοίκους των οικισμών του Δήμου Αρταίων: Γλυκορίζου, Κεραματών, Λιμίνης, Βλαχέρνας, Ελεούσας, Γραμμενίτσας, Χανόπουλου, Ψαθοτοπίου, Καλογερικού, Μύτικα, Απόμερου, Στρογγυλής, Βίγλας, Καμπής, Κορωνησία καθώς επίσης και του παρόχθιου τμήματος της πόλης της Άρτας.
Επίσης για τους κατοίκους όλων των οικισμών των Δήμων Γεωργίου
Καραϊσκάκη, Νικολάου Σκουφά, Κεντρικών Τζουμέρκων.
Δηλώσεις Περιφερειάρχη για την Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας και την Εγνατία Οδό
Στην τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες για την προσωρινή αποκατάσταση και παράδοση σε κυκλοφορία της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας, στην περιοχή Τερόβου, αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Το σημείο της εθνικής οδού είχε υποστεί σοβαρή καθίζηση εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών, και απαιτήθηκαν εργασίες διαπλάτυνσης και στερέωσης για
την παράδοσή του σε κυκλοφορία.
«Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε, έστω με χαλίκια, το κομμάτι του δρόμου στην περιοχή Τερόβου. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., που κατασκευάζει την Ιόνια Οδό, για τα μηχανήματα που διέθεσε για την αποκατάσταση του δρόμου. Γιατί με τις δικές μας διαδικασίες θα ήθελε 5-6 μήνες για να δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος. Μένουν κάποιες εργασίες που
θα κάνουμε εμείς σε δεύτερο χρόνο, αλλά τουλάχιστον από σήμερα ο δρόμος θα δοθεί σε κυκλοφορία».
Ερωτηθείς για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην Εγνατία Οδό, ο
Περιφερειάρχης σημείωσε:
«Εμείς ειδοποιήσαμε την Εγνατία Οδό Α.Ε. ότι με 10-20 πόντους νερό δεν μπορούν να κλείσουν το δρόμο. Μάλιστα, ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Μαυρογιώργος βρέθηκε σήμερα στο σημείο και επανέλαβε στην Εγνατία Οδό αυτήν τη θέση. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, όταν έχουμε τέτοιες παροχές βροχής στο λεκανοπέδιο, όπως είχαμε προχθές.
Καταλαβαίνετε ότι έγινε τεράστια προσπάθεια στον καθαρισμό των τάφρων, χωρίς να είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αρχής. Αυτό βοήθησε τα μέγιστα πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπως το Σταυράκι και η Ανθούπολη. Υπάρχουν κάποια προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Θεωρώ ότι με συνεννόηση όλα λύνονται».