Τις τελευταίες μέρες εκδηλώθηκε στην Περιφέρειά μας ένας συνδυασμός καιρικών καταστροφικών φαινομένων με ακραία μορφή. Ειδικότερα συνδυάστηκαν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, ισχυρές διαρκείς καταιγίδες, κυρίως στις πεδινές περιοχές Ροδόπης, Ξάνθης Νέστου, με ύψος βροχής 150lit/ύδατος ανά m2 και έντονες χιονοπτώσεις έπληξαν τον ορεινό όγκο όλης της Περιφέρειας, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, που σε συνδυασμό με τους θυελλώδης ανέμους δημιουργούσαν συσσωρεύσεις χιονιού, αποκλεισμό δρόμων, διακοπή ηλεκτροδοτήσεων και πλήθος άλλων προβλημάτων.
Με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, των Δήμων, της Πυροσβεστικής, των Τεχνικών Υπηρεσιών, της Πολιτικής Προστασίας, και με την καθοριστική συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Στρατού με μηχανήματα και της ΕΜΑΚ, αντιμετωπίστηκε το φαινόμενο και περιορίστηκαν οι συνέπειές του ειδικότερα:
1. Έγιναν πολλαπλές παρεμβάσεις στις πεδινές περιοχές για την αποτροπή πλημμυρών στις κατοικίες και τους οικισμούς.
2. Διανοίχτηκε μέχρι την Κυριακή το βράδυ μετά τις ισχυρές χιονοπτώσεις της ημέρας εκείνης, με σκληρή μάχη, η συντριπτική πλειοψηφία των οδικών συνδέσεων προς τους οικισμούς, με εξαίρεση δύο οικισμούς με συνολικά 40 κατοίκους στην Ξάνθη και 4 μικρούς οικισμούς στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης. Ήδη η επικοινωνία έχει αποκατασταθεί παντού.
3. Σε συνεργασία ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική και Περιφέρεια μετά από συντονισμένες πολύωρες προσπάθειες απεγκλωβίστηκε κτηνοτρόφος στο Δρυμό Καβάλας. Ομοίως απεγκλωβιστήκαν μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι στην ορεινή περιοχή του Διάσπαρτου Ξάνθης και του Τσαλαπετεινού με συντονισμένες προσπάθειες ΕΜΑΚ, Στρατού, Περιφέρειας και Δήμου στους οποίους νωρίτερα είχαν δοθεί τρόφιμα και νερό.
4. Καταγράφηκαν τα σημεία των κατολισθήσεων σ’ όλη την Περιφέρεια και δόθηκε εντολή για αποκατάσταση, όπου αυτό δεν ήταν άμεσα εφικτό με την κατασκευή έργων όπως το δρόμο μεταξύ Μαρώνειας & Κρωβύλης. Επίσης με εντολή του Περιφερειάρχη μετέβησαν γεωλόγοι στη Σαμοθράκη και τη Θάσο για την εκτίμηση της κατάστασης των εμφανίσεων εκεί ρωγμών και κατολισθήσεων και τη λήψη περαιτέρω μέτρων.
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης που παρακολούθησε την εξέλιξη και συντόνισε σε πολλά επίπεδα σχολίασε: «Ήταν ένα ακόμη δύσκολο, καταστροφικό καιρικό φαινόμενο, ένα ακόμη προμήνυμα της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίστηκε με τη συνδρομή πολλών υπηρεσιών, με κίνδυνο την προσωπική τους ζωή και ακεραιότητα. Τους ευχαριστώ όλους εκ μέρους της κοινωνίας. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τις ένοπλες δυνάμεις και το 4ο Σώμα Στρατού για την σημαντική τους συμβολή με μηχανήματα έργων, στην επιτάχυνση των αποχιονισμών. Ευχαριστώ όλους τους φορείς, αιρετούς, Δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχες, Συμβούλους, ιδίως όμως τους απλούς υπαλλήλους, τους εθελοντές και όσους συμμετείχαν, για την προσπάθεια που κατέβαλλαν και το αποτέλεσμα που έφεραν. Ενωμένοι υπηρετούμε την κοινωνία μας με στόχο κάθε φορά το καλύτερο».