Δώδεκα (12) εξειδικευμένοι επιστήμονες από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ. ΠΟ. Α, Ακαδημαϊκοί από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και αξιόλογοι ιστορικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι, μελετητές απ’ όλο το φάσμα της έρευνας (αρχαιολόγοι, ιστορικοί, φιλόλογοι, οικονομολόγοι, ναυπηγοί) κατέθεσαν στο Κυριακοπούλειο – Ηλιοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας, το τριήμερο 4, 5 και 6 Ιουλίου 2014 τις γνώσεις και τις προτάσεις τους, ως αφετηρία διαλόγου για την περαιτέρω τεκμηρίωση και ανάδειξη της συμβολής των δύο εμβληματικών μορφών της Ιστορίας μας μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση στο Διεθνές περιβάλλοντος στην Ελλάδα στην περιοχή του Δήμου μας και ειδικά στην Ιτέα. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου διαρθρώθηκε σε τρεις συνεδρίες. Στις συνεδρίες ανεπτύχθησαν τα παρακάτω θέματα:
- Τα δάνεια του Αγώνα: η αρχή της κακοδαιμονίας.
- Η δράση του Ιωάννη Καποδίστρια στην Επτάνησο Πολιτεία από το 1800- 1807.
- Καρτερία: το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο σε πόλεμο 1826.
- Η συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην προστασία των αρχαιοτήτων.
- Η ναυμαχία ισχύς των Ελλήνων κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821.
- Άστιγξ, ο θεμελιωτής της ελληνικής μηχανοκίνητης ναυτικής ισχύος.
- Το ζήτημα των αιχμαλώτων και των αγνοούμενων κατά την καποδιστριακή περίοδο. Οι αιχμάλωτοι από τη Φωκίδα.
- Οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις του Ιωάννη Καποδίστρια, ώστε να συμπεριληφθεί η Στερεά Ελλάδα στα όρια του νέου ελληνικού κράτους.
- Η δράση του Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ στην Επανάσταση του 1821 και η βρετανική πολιτική έναντι των Ελλήνων.
- Η ίδρυση της πόλεως της Ιτέας από τον Ιωάννη Καποδίστρια – Η συμβολή του Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ στην ιστορική πορεία της Ιτέας.
- Η σχέση του Ιωάννη Καποδίστρια με τη Φιλική Εταιρεία.
Οι εργασίες του έκλεισαν με μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας και την κωδικοποιημένη παρουσίαση των συμπερασμάτων του.
Κοινή διαπίστωση για τους συνέδρους και την Οργανωτική Επιτροπή ήταν ότι η ανάδειξη του μεγάλου αυτού ιστορικού αποθέματος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει κομβικό σημείο επισκεψιμότητας της πόλης της Ιτέας και του ευρύτερου χώρου του Δήμου Δελφών. Δίνεται η δυνατότητα μεγιστοποίησης του Ιστορικοπολιτιστικού περιβάλλοντος του τόπο μας. Βεβαίως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες από τους συναρμόδιους φορείς μαζί με τους διοργανωτές εξεύρεσης και διεκδίκησης χρηματοδότησης είτε μέσα από χορηγίες είτε μέσω ΕΣΠΑ για την ανάλογη προβολή των δύο εμβληματικών μορφών του Ιωάννη Καποδίστρια και του Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ και της Ιστορικής Ναυμαχίας της Αγκάλης. Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή θα αποτελέσει η έκδοση του τόμου των Πρακτικών του Συνεδρίου. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το υλικό των πρακτικών σε πρώτο στάδιο παραλάβαμε σήμερα 28 Αυγούστου 2014, για περαιτέρω επεξεργασία από τους συμμετέχοντες επιστήμονες. Φυσικά θα συμπεριληφθούν η επιστολή του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητή Φωκίδας Ιερόθεο, της Υφυπουργού Πολιτισμού κας Άντζελας Γκερέκου, του πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κου Θεοδοσίου Πελεγρίνη, την ευχετήρια επιστολή του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών κου Αθανάσιου Μαρκόπουλου, όπως και η εισήγηση του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου.
Το συνέδριο κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επιστημονικό επίπεδο όλων ανεξαιρέτως των εισηγήσεων, την σφαιρική κάλυψη όλων των ζητημάτων που αφορούν στο θέμα και τον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε με την συμμετοχή του κοινού και εισηγητών.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής