Επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος στους Υπουργούς που συμμετείχαν στη διυπουργική σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταθέτοντας τις προτάσεις του Δήμου Ιλίου για τη διαχείριση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», μαζί με συνοδευτικό έγγραφο στο οποίο αναλύονται οι λόγοι που οδήγησαν το Πάρκο στη σημερινή κατάσταση, καθώς και τι απαιτείται για τη βιωσιμότητά του.
Επανερχόμενοι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου σχετικά με τη διαχείριση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου μας, θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι επιμένουμε στην παραχώρηση του στο Δήμο Ιλίου, χωρίς τα προηγούμενα οικονομικά βάρη, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει το απαιτούμενο ποσό για τη λειτουργία του από το ταμειακό αποθεματικό του και θα διαθέσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και το στελεχιακό δυναμικό του για τη συντήρησή του.
Σε αυτήν την περίπτωση ο Δήμος Ιλίου θα συγκροτήσει Επιτροπή Διαχείρισης με εκπροσώπους: τον εκάστοτε Πρόεδρο του ΑΣΔΑ, τον εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα, εκπρόσωπο του Δήμου Ιλίου, εκπρόσωπο του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού και εκπρόσωπο του Γεωπονικού
Πανεπιστημίου Αθηνών, με Πρόεδρο που θα ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου.
Θεωρούμε ότι το θέμα της διαχείρισης του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» είναι εξόχως σοβαρό, απασχολεί ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία και κάθε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί προτάσσοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και όχι τη στείρα κομματική αντίληψη «ό,τι είναι καλό για το κόμμα, σώνει και καλά, είναι καλό και για τους πολίτες».
Σε συνέχεια των παραπάνω, στην περίπτωση που το αρμόδιο Υπουργείο αποφασίσει, όπως έχει υποχρέωση, να διαθέσει τα χρήματα που απαιτούνται για τη διαχείριση του, σας καταθέτουμε δύο επιπλέον ρεαλιστικές προτάσεις:
1 η Πρόταση
Διαχείριση από τον ΑΣΔΑ με διόρθωση του νόμου Μανιάτη και με εξασφάλιση του ποσού των 977.256€ ανά έτος για τις λειτουργικές δαπάνες, όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 184/26.07.2002.
Ο ΑΣΔΑ θα συγκροτήσει Φορέα (Επιτροπή Διαχείρισης) με εκπροσώπους τον εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα, εκπρόσωπο του Δήμου Ιλίου, εκπρόσωπο του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού και εκπρόσωπο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με Πρόεδρο τον εκάστοτε πρόεδρο του ΑΣΔΑ ή τον
εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα. Ο ΑΣΔΑ θα διαθέσει το επιστημονικό του προσωπικό για την εκπόνηση μελετών και την υποστήριξη όλων
των δραστηριοτήτων
2 η Πρόταση
Διαχείριση από Φορέα εποπτευόμενο από το ΥΠΕΚΑ με εξασφάλιση ποσού 977.256€ ανά έτος για τις λειτουργικές δαπάνες, όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 184/26.07.2002.
Εκπροσώπηση στο ΔΣ και Πρόεδρος όπως στην πρόταση 1.
Στις ανωτέρω προτάσεις 1 και 2, ο Φορέας που θα επιλεγεί είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό (μηχανοκίνητο στόλο, εργαλεία κλπ.), ούτε το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό (γεωπόνους, δενδροκηπουρούς, εργάτες κήπων, εργάτες καθαριότητας, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, σιδηρουργούς, ξυλουργούς κ.ά.) για τη συντήρηση και φροντίδα του Πάρκου.
Λύση για τις ανωτέρω προτάσεις 1 και 2 μπορεί να αποτελέσει η υποστήριξη από τους Δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού μέσω προγραμματικών συμβάσεων (καθώς ο νόμος δεν τους δίνει άλλη δυνατότητα παρέμβασης).
Για παράδειγμα: Προγραμματική σύμβαση υποστήριξης με τον Δήμο Ιλίου από Ιανουάριο μέχρι Δεκέμβριο, το επόμενο 12μηνο με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ.ο.κ.
Σημειώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με έμμισθη θέση Προέδρου ή εκπροσώπων στο Φορέα διαχείρισης, για το λόγο αυτό η πρότασή μας περιλαμβάνει θεσμικούς παράγοντες.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση:
1. Η διαχείριση του Πάρκου θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση, χωρίς να το βαραίνουν τα προηγούμενα χρέη.
2. Θα πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Ιλίου
Νίκος Ζενέτος