Ένα σημαντικό πρόγραμμα συνεργασίας που δε θα έχει το παραμικρό κόστος για το ελληνικό κράτος, αλλά αντίθετα θα έχει μεγάλα οφέλη για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και του τουρισμού με σύγχρονα μέσα και μάλιστα σε ένα νέο, συνεχώς διευρυνόμενο κοινό σχεδιάζουν από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά.
Συγκεκριμένα, τα δύο μέρη συνυπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας το οποίο, αναγνωρίζοντας τα κοινά ενδιαφέροντά τους στον ακαδημαϊκό, τον εκπαιδευτικό και τον πολιτιστικό τομέα, προβλέπει τη δημιουργία και την προσφορά εφαρμογών για smartphones & tablets που θα διατίθενται μέσω App Store και Google Play.
Πρόκειται για εφαρμογές για την ξενάγηση σε ελληνικά μουσεία, οι οποίες θα βασιστούν στο υλικό των υπαρχόντων εντύπων οδηγών για να διευρύνουν την εμπειρία της επίσκεψης και να παράγουν έσοδα για τα μουσεία αλλά και για θεματικές εφαρμογές, που θα εστιάζουν σε μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πολιτιστικά θέματα με επιπλέον σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού.
Η συνεργασία σχεδιάζεται να ξεκινήσει με την ανάπτυξη:
• Εφαρμογής με θέμα τη συνεχιζόμενη στις ΗΠΑ έκθεση «Οι Ελληνες» με εκθέματα από την εποχή του Αγαμέμνονα έως εκείνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η εφαρμογή αυτή, που θα διατίθεται δωρεάν, δεν θα εστιάζει μόνο στην εν λόγω έκθεση, αλλά και θα προλειάνει το δρόμο για την υποδοχή και νέων εφαρμογών για κινητά που πρόκειται να διατεθούν προς πώληση.
• Εφαρμογής με θέμα τον Παρθενώνα, διαθέσιμη στο App Store μέσω του λογαριασμού του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.
• Πρόγραμμα για την ελληνική γλώσσα («Ελληνομάθεια»), διαθέσιμο online.
Εξάλλου, το προσύμφωνο συνεργασίας προβλέπει τη δημιουργίαεκπαιδευτικής πλατφόρμας, στην οποία κάθε ελληνικό μουσείο θα μπορεί να δημιουργεί τη δική του βάση, με σκοπό την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας στην εκπαίδευση.
Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ σχεδιάζουν τη δημιουργία μιάς πιλοτικής εγκατάστασης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία θα συνδυάζει τεχνολογίες επαυξημένης (augmented) και εικονικής (virtual) πραγματικότητας και θα απευθύνεται σε μαθητές, αλλά και σε επισκέπτες κάθε ηλικίας.
Η συνεργασία των δύο μερών θα διαρκέσει πέντε έτη με πρόβλεψη να παραταθεί. Θα αποδώσει δε πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο στον πολιτισμό, την παιδεία και τον τουρισμό της χώρας, αλλά και στον οικονομικό τομέα: Η συμφωνία προβλέπει ρητά ότι όλα τα έσοδα των εφαρμογών για κινητά κ.λπ. θα εισπράττονται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ όλα τα έσοδα των εισιτηρίων της εγκατάστασης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από το ίδιο το Ε.Α.Μ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Τίμησαν τη μνήμη όσων πολέμησαν και αντιστάθηκαν για τίς αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας- Στη Χανδρού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας
- Η παράσταση «Αρνητικοί Χώροι» στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» από τη Δημοτική Σχολή χορού της ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ
- 30η Πρόσκληση Δημοτικής Επιτροπής
- Με μεγάλη επιτυχία η μουσική παράσταση «Σκύλος στο Δρόμο» από το Δήμο Ηρακλείου
- ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ – MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION JUNIOR ΧΘΕΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΣΤΟ ΦΙΛΩΝΙΔΕΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΜ. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ.
- «Πράσινες» δωρεάν μετακινήσεις από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με ηλεκτρικά ποδήλατα
- Ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη για το γήπεδο ποδοσφαίρου της Νεάπολης
- Έρχεται η 5η Χαρτοδιαδρομή το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Δήμο Ηρακλείου από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού