Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των βιβλιοθηκών σε έναν κόσμο που αλλάζει, και η δυνατότητά τους να εμπνεύσουν στους πολίτες εναλλακτικούς τρόπους που μπορούν να οδηγήσουν στην πρόοδο των κοινωνιών, ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας που έκανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις βιβλιοθήκες είναι να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων και να αφυπνίσουν την περιέργειά τους», σημείωσε η Λυδία Κονιόρδου. «Το να βρεθείς σε μια βιβλιοθήκη μπορεί να εξελιχθεί σε μια εμπειρία μοναδική, που συνδέεται με ό, τι είναι αυθεντικό, σπάνιο και ανεκτίμητο. Zεις το βιβλίο αντί να το διαβάζεις. Γιατί η βιβλιοθήκη είναι ένας ωκεανός συλλογικής γνώσης και λογοτεχνικής δημιουργίας που βασίζεται στον λόγο, τον πυρήνα του πολιτισμού μας. Κι αυτός ο πυρήνας μπορεί να αναπτυχθεί όπως ένας σπόρος, να αρδευτεί με καινούργιες ιδέες και οράματα, και να ανθίσει στο έδαφος του 21ου αιώνα.
»Οι βιβλιοθήκες μπορούν να πυροδοτήσουν τη φαντασία των νέων δημιουργών με αμέτρητους τρόπους, και να συνδέσουν όλες τις τέχνες με τις επιστήμες, με τη φιλοσοφία, με την έρευνα. Ήδη τα όρια μεταξύ των τεχνών ξεθωριάζουν, και οι Μούσες μπορούν να χορεύουν και πάλι όλες μαζί. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να αποτελέσουν την γύρω από την οποία αυτός ο χορός μπορεί να κορυφωθεί.
»Ως νέες Κιβωτοί του Νώε, οι βιβλιοθήκες είναι θεματοφύλακες ιδεών που μεταδίδονται από το παρελθόν στο μέλλον. Μπορούν να διηγηθούν παλιές ιστορίες με καινούργιους τρόπους, και να επεξεργαστούν καινούργια εργαλεία για την πρόσβαση στη γνώση όπως μπορούν να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη. Είναι κρίσιμο να τις υποστηρίζουμε για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας. »
Η ετήσια αυτή «Συνάντηση» ενώσεων βιβλιοθηκών και βιβλιοθηκονόμων από 40 χώρες, έγινε φέτος στην Αθήνα μετά από πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), και διοργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), την ΕΕΒΕΠ και το Γερμανικό Ινστιτούτο «Γκαίτε».
Μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, προσκεκλημένοι από την πρόεδρο της IFLA Ντόνα Σίντερ, ήσαν και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο Γ.Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.
Την Υπουργό Πολιτισμού υποδέχθηκε ο Νίκος Μανωλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, και από την πλευρά της ΕΕΒΕΠ, ο Γιώργος Γλωσσιώτης. Την ημερίδα στην οποία συμμετέχουν 160 εκπρόσωποι Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Βιβλιοθηκονόμων από όλη την υφήλιο και 60 από την Ελλάδα, άνοιξε ο Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος Φίλιππος Τσιμπόγλου.
Επίσκεψη στους «Δεσμώτες του Φαλήρου»
Με την ευκαιρία της παρουσίας της στο ΚΠΙΣΝ, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε το αρχαιολογικό εργοτάξιο εντός του ΚΠΙΣΝ, όπου αποκαλύφθηκε η ομαδική ταφή που έγινε γνωστή με τον όρο «Δεσμώτες του Φαλήρου», και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών. Η σωστική ανασκαφή που ξεκίνησε το 2012, διενεργείται πλέον με την ευθύνη και τις πιστώσεις του ΥΠΠΟΑ με επικεφαλής την αρχαιολόγο Στέλλα Χρυσουλάκη, και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.