Δήμαρχος Σαρωνικού: «Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με τους βόθρους, ή να αποκτήσουμε κι εμείς ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα αποχέτευσης.»
Θετικά γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 6 Ιουλίου, για το σχέδιο δημιουργίας από την ΕΥΔΑΠ Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, Κομποστοποίησης, Πράσινου Σημείου και Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Σαρωνικού, καθώς και για τη χωροθέτηση στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) Καλυβίων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκε η προμελέτη του έργου, από τον Γενικό Διευθυντή Έργων της ΕΥΔΑΠ και δόθηκαν διευκρινιστικές απαντήσεις από τους μελετητές.
Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, κατά την εισήγησή του, αναφέρθηκε στους λόγους που επιβάλλουν τη χωροθέτηση ΚΕΛ εντός των ορίων του Δήμου, αλλά και στα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου, με τις προδιαγραφές οι οποίες προτείνονται από την ΕΥΔΑΠ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σωφρόνης, ανέφερε:
– «Σήμερα αποφασίζουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, για να δώσουμε λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Σαρωνικού. Σε ένα πρόβλημα που υποβαθμίζει το περιβάλλον, την ποιότητα της ζωής μας, τις περιουσίες μας.
– Το έργο που προτείνει η ΕΥΔΑΠ δημιουργεί μόνο οφέλη για το Δήμο, λύνοντας ταυτόχρονα και χωρίς καμία επίπτωση για τους κατοίκους, δύο μεγάλα προβλήματα: αυτό της διαχείρισης των λυμάτων, αλλά και της διαχείρισης των 10.000 τόνων πράσινων απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στο Δήμο μας.
– Δεν πρόκειται για έργο «βιτρίνας, αλλά για ένα έργο που το χρωστάμε στους Δημότες μας, στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές που θα κατοικήσουν σε αυτό τον τόπο.
– Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με τους βόθρους, ή να αποκτήσουμε κι εμείς ένα σύγχρονο δικό μας Κ.Ε.Λ., όπως έχουν κάνει όλοι οι γειτονικοί Δήμοι. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να ζούμε με δεκάδες μικρές χωματερές από κλαδιά σε κάθε γειτονιά, ή να αποκτήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των πράσινων απορριμμάτων.
– Το πιο εύκολο για την παρούσα Δημοτική Αρχή θα ήταν να αφήσει τα πράγματα όπως έχουν, υποστηρίζοντας μια ανώδυνη, αλλά ανέφικτη λύση. Ωστόσο, είναι για εμάς θέμα συνείδησης να προσπαθήσουμε, αν μη τι άλλο, στη διάρκεια της θητείας μας να λύσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου. Κι αυτό κάνουμε, κοιτώντας τους συμπολίτες μας στα μάτια.»
Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, τόνισε:
– «Λύνουμε επιτέλους οριστικά το ζήτημα της αποχέτευσης, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής μας και την αξία της περιουσίας μας.
– Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, διασφαλίζουμε ότι το νερό που θα παράγεται από το ΚΕΛ, όχι μόνο δεν θα φθάνει στη θάλασσα, αλλά θα επαναχρησιμοποιείται για αρδευτικούς σκοπούς. Θα αξιοποιείται για τη συντήρηση και την ενίσχυση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αλλά θα παρέχεται και σε κάθε σπίτι της περιοχής των Καλυβίων και του Λαγονησίου, για οικιακή πλύση και για το πότισμα κήπων. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε να πρασινίσει ακόμα περισσότερο η περιοχή μας, χωρίς ελάχιστο κόστος.
– Λύνουμε το πρόβλημα των πράσινων απορριμμάτων. Δίνουμε τέλος στην αισθητική υποβάθμιση της περιοχής από τους σωρούς των κλαδεμάτων, που στοιβάζονται σε κάθε γωνιά του Δήμου. Μέσω της κομποστοποίησης, μετατρέπουμε τα απορρίμματα αυτά σε λίπασμα, που θα διανέμεται δωρεάν στους πολίτες. Και επιπλέον, απαλλάσσουμε τους δημότες από ένα ετήσιο κόστος 800.000 ευρώ, που απαιτείται για τη διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων. Η εξοικονόμηση για το Δήμο θα φθάσει τα 4 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ποσό που θα μεταφραστεί σε ισόποση μείωση δημοτικών τελών.
– Δημιουργούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και 100 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία του.
– Έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της ανακύκλωσης. Σήμερα, ως Δήμος ανακυκλώνουμε ουσιαστικά μόλις το 3,5% των απορριμμάτων μας. Με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επενδύουμε στην ευαισθητοποίηση και στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να αγαπούν την ανακύκλωση και να φροντίζουν το περιβάλλον.
– Με βάση την προμελέτη, το σχεδιαζόμενο Κ.Ε.Λ. είναι η χαμηλότερης όχλησης μονάδα που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο Βιομηχανικό Πάρκο. Οι εγκαταστάσεις θα είναι υπογειοποιημένες, κλειστού τύπου, με δενδροφύτευση γύρω από αυτές. Δεν θα υπάρξει οπτική ρύπανση, ούτε δυσάρεστες οσμές, λόγω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών απόσμησης.»
Μετά τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, ο κ. Σωφρόνης απάντησε σε μια σειρά από ερωτήματα και παρατηρήσεις που εκφράστηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
– «Εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια, τόσο για τη χρήση της Ψυτάλλειας, όσο και για τη χρήση των Κ.Ε.Λ. των γειτονικών Δήμων.
– Από την αρχή της θητείας μας, επιδιώξαμε να υλοποιήσουμε τη λύση της μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυτάλλεια. Τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί, όσο και η Περιφέρεια Αττικής μας έχουν τονίσει με τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο, ότι η λύση αυτή δεν υφίσταται πλέον. Η ίδια η κ. Δούρου, στη διάρκεια σχετικής συνάντησης, μας δήλωσε ότι η Ψυτάλλεια δεν δέχεται άλλα λύματα.
– Μου προκαλεί έκπληξη η επιμονή του κ. Φιλίππου στο θέμα αυτό, καθώς μαζί πήγαμε πάνω από τέσσερις φορές στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να μας επιτραπεί η χρήση της Ψυτάλλειας. Μαζί πήγαμε στην ΕΥΔΑΠ για τον ίδιο λόγο. Από όλους, εισπράξαμε την ίδια άρνηση.
– Ο κ. Τσαλικίδης, παραδέχεται τώρα ότι η λύση της Ψυτάλλειας δεν είναι εφικτή. Επιμένει όμως να επιδιώξουμε τη χρήση Κ.Ε.Λ. άλλων Δήμων. Πόσες φορές θα πάμε να παρακαλάμε τους άλλους Δήμους, ως γυρολόγοι, για να εισπράττουμε την ίδια αρνητική απάντηση; Και για να βρεθούμε πάλι εδώ, μετά από χρόνια, να συζητάμε το ίδιο θέμα;
– Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα το πρόβλημα και να δώσουμε μια ρεαλιστική, εφαρμόσιμη λύση, όπως έχουν κάνει οι υπόλοιποι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής. Η Κερατέα και το Λαύριο έχουν δικά τους Κ.Ε.Λ. εδώ και μια 20ετία, στο Μαρκόπουλο
λειτουργεί Κ.Ε.Λ. από το 2014, στο Κορωπί και στην Παιανία τα Κ.Ε.Λ. είναι υπό κατασκευή, στα Σπάτα, στην Αρτέμιδα και στη Ραφήνα έχουν χωροθετηθεί και δρομολογηθεί.
– Σε αντίθεση με τα όσα κάποιοι ισχυρίστηκαν, το πρόβλημα της αποχέτευσης στα Καλύβια και στον Κουβαρά δεν έχει λυθεί. Η σύνδεση με το Κ.Ε.Λ. Μαρκοπούλου εξυπηρετεί 1.300 συνδέσεις, ενώ τα σπίτια στις περιοχές αυτές είναι 4.000. Επιπλέον, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το Δήμο Σαρωνικού ως ενιαία μονάδα, χωρίς διακρίσεις από περιοχή σε περιοχή και από κοινότητα σε κοινότητα.
– Η πρόβλεψη για αυξημένη δυναμικότητα του νέου Κ.Ε.Λ. σε καμία περίπτωση δεν αφορά τη μεταφορά λυμάτων από άλλους Δήμους. Άλλωστε όλοι οι γειτονικοί Δήμοι έχουν ήδη ή κατασκευάζουν δικά τους Κ.Ε.Λ. Ο Δήμος Σαρωνικού, με 32.000 συνολικά κατοικίες – μόνιμες και παραθεριστικές – συγκεντρώνει έναν πληθυσμό 100.000 ανθρώπων, οι οποίοι πρέπει να εξυπηρετηθούν. Επιπλέον, το έργο σχεδιάζεται με ορίζοντα τεσσάρων τουλάχιστον δεκαετιών και πρόβλεψη για να καλυφθούν και οι μελλοντικές ανάγκες της περιοχής.
– Η κατασκευή των εγκαταστάσεων, για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες, θα είναι σχεδόν στο 1/3 σε σχέση με την παρουσίαση που έγινε για την πλήρη ανάπτυξη της στα επόμενα 40 χρόνια.
– Με την έγκριση της χωροθέτησης, κάνουμε ένα πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία. Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε με τους κατοίκους κάθε περιοχής, κάθε γειτονιάς, τις προδιαγραφές και τα οφέλη του έργου. Θα είμαστε εδώ, για να ελέγξουμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και τη διαδικασία υλοποίησης από την ΕΥΔΑΠ. Ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν οι αυστηρότεροι όροι προστασίας του περιβάλλοντος.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να αγκαλιάσουν αυτό το τόσο σημαντικό έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής μας, το οποίο οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές που θα έρθουν.»