Τις θέσεις και τις προτάσεις του Δήμου Κισσάμου για την υπό διαβούλευση μελέτη του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης (ΠΠΧΣΑΑ) συζήτησε την Παρασκευή 29/5/2015, ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΚ κ. Ι. Στρογγυλό και μέλη της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου.
Στη συνάντηση – η οποία διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες και η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα – υπήρξε ουσιαστική συζήτηση για τα μείζονα αναπτυξιακά ζητήματα της Κισσάμου ενώ υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων – μεταξύ Δήμου και ΤΕΕ – για μια σειρά από βελτιώσεις που προτείνει η δημοτική αρχή Κισσάμου να υπάρξουν στο υπό διαβούλευση χωροταξικό.
Ο Δήμαρχος Κισσάμου – ο οποίος συνοδευόταν από τον Ειδικό Σύμβουλο του κ. Γαβριήλ Κουρή και τον επίσης ειδικό συνεργάτη του κ. Νεκτάριο Ψαράκη – ευχαρίστησε θερμά το ΤΕΕ για τη συνεργασία και την τεχνογνωσία που παρέχει στους φορείς τονίζοντας πως «σε μια περίοδο έντονης κρίσης όπως η σημερινή όπου η τοπική ανάπτυξη συνιστά ζητούμενο, απαιτείται διάλογος, ενότητα και πνεύμα συνεργασίας μεταξύ όλων των τοπικών φορέων ώστε να καλύψουμε το κενό για πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια».
ΓΙΑ ΒΟΑΚ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙ
Την άποψη πως «η ανάπτυξη της περιοχής της Κισσάμου περνάει μέσα από την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ από το Καστέλι Κισσάμου έως τη Σητεία, με τη δημιουργία κατάλληλης διατομής ανά οδικό τμήμα καθώς και από την ουσιαστική αναβάθμιση – τόσο από λειτουργικής όσο και αισθητικής απόψεως – του λιμένα Καβονησίου στο Καστέλι» εξέφρασε ο Δήμαρχος Κισσάμου στη διάρκεια της συνάντησης, άποψη που βρήκε σύμφωνο και τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΚ κ. Ι. Στρογγυλό.
Ειδικά για το λιμάνι ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι στο περιφερειακό χωροταξικό το λιμάνι της Κισσάμου αναβαθμίζεται χαρακτηριζόμενο ως λιμάνι εθνικής (διαπεριφερειακής) σημασίας και εμβέλειας, από άποψη τόσο επιβατικής όσο και εμπορευματικής λειτουργίας ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στην μελέτη του χωροταξικού πλαισίου η χωροθέτηση μαρίνας στο λιμάνι Κισσάμου στη βάση της εγκεκριμένης μελέτης που υπάρχει, η χωροθέτηση και αδειοδότηση ενός Υδατοδρομίου καθώς και η χωροθέτηση ενός θαλάσσιου / καταδυτικού πάρκου στον κόλπο της Κισσάμου.
Τέλος, ο Δήμαρχος Κισσάμου επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση του στα «σενάρια» για πιθανότητα χωροθέτησης ενεργειακού κόμβου και εγκαταστάσεων δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων στην περιοχή της Κισσάμου – πρόταση η οποία σε κάθε περίπτωση δεν αποτυπώνεται στη μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης –καθότι όπως ανέφερε «όλοι γνωρίζουν η περιοχή μας έχει ένα ξεκάθαρα τουριστικό-αναπτυξιακό προσανατολισμό, φιλοξενώντας προστατευόμενες περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους και δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές – οδικές, λιμενικές, κλπ – που να μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων».