Κύριε Υπουργέ,
Όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με σχετικό έγγραφό του, ζητά από την Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Πατρών να γνωμοδοτήσει περί της κατάργησης/συγχώνευσης ή μη των Υποθηκοφυλακείων Φαρρών (Χαλανδρίτσας) και Τριταίας (Ερυμάνθειας), τα οποία αμφότερα λειτουργούν και εντάσσονται στην περιφέρεια του Δήμου Ερυμάνθου.
Όπως είναι προφανές, η είδηση αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία και πολλά ερωτηματικά τόσο σε μας, όσο και στους κατοίκους του Δήμου μας για τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας και τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με το μέλλον των ανωτέρω Υποθηκοφυλακείων.
Σημειωτέον ότι, και τα δύο αυτά ιστορικά Υποθηκοφυλακεία λειτουργούν συνεχώς και αδιαλείπτως εδώ και πολλές δεκαετίες στο Δήμο Ερυμάνθου χωρίς να αμφισβητηθεί ποτέ η αναγκαιότητα ύπαρξής τους. Καλύπτουν και εξυπηρετούν τους κατοίκους ενός Δήμου που εκτείνεται σε μια μεγάλη εδαφική περιφέρεια, εκτάσεως (600.000) περίπου στρεμμάτων και αποτελείται από (33) Τοπικές Κοινότητες (Τ.Κ.), δεκάδες οικισμούς και εκατοντάδες διάσπαρτες μεμονωμένες οικίες, αγροικίες και επιχειρήσεις.
Η ενδεχόμενη κατάργηση δε, των ανωτέρω Υποθηκοφυλακείων, με τη συγχώνευσή τους με εκείνο των Πατρών, είναι σίγουρο, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι θα δημιουργήσει πολλά και μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους του Δήμου μας, οι οποίοι για τις συναλλαγές τους θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται αναγκαστικά και να διανύουν πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις.
Η υφιστάμενη χωροθέτηση των ως άνω Υποθηκοφυλακείων είναι τέτοια που εξυπηρετούν, το μεν Φαρρών με έδρα τη Χαλανδρίτσα, τις Δημοτικές Ενότητες (Δ.Ε.) Φαρρών, Λεοντίου και (μέρος) Ωλενίας, το δε Τριταίας με έδρα την Ερυμάνθεια, τις Δημοτικές Ενότητες (Δ.Ε.) Τριταίας και Καλεντζίου, ήτοι εξυπηρετούν περιοχές που καλύπτουν μεγάλη εδαφική περιφέρεια του Δήμου μας και εκτείνονται σε μεγάλες αποστάσεις από την πόλη της Πάτρας, ορισμένες δε, από αυτές (χωριά και οικισμοί) είναι ιδιαιτέρως απομακρυσμένες και συνδέονται με μακρινό και δύσβατο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Περαιτέρω, είναι γνωστό ότι η ύπαρξη και λειτουργία των εν λόγω Υποθηκοφυλακείων στην περιοχή μας, δεν προκαλεί κανένα απολύτως λειτουργικό κόστος στο Δημόσιο, καθόσον πρόκειται για άμισθα Υποθηκοφυλακεία που ουδόλως χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο και επ’ ουδενί επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, η λειτουργία τους, καθόσον και τα δύο είναι ενεργά και απολύτως λειτουργικά & βιώσιμα και όχι ζημιογόνα, με τις εισφορές και τις συναλλαγές των πολιτών και την κατ’ επέκταση απόδοση των νομίμων κρατήσεων επ’ αυτών προς το Δημόσιο σε μηνιαία βάση, αποφέρουν κέρδη και έσοδα στο τελευταίο. Τουτέστιν, εν προκειμένω, δεν πρόκειται για δύο Υποθηκοφυλακεία, όπως τυχόν συμβαίνει σε άλλες περιοχές, τα οποία έχουν περιπέσει σε «αχρησία», αλλά αμφότερα παρουσιάζουν σημαντική κίνηση συναλλαγών, είσπραξη εσόδων και ικανό κύκλο εργασιών, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της ύπαρξης και λειτουργίας τους.
Εκτός των άλλων, η πολυετής παρουσία των ανωτέρω Υποθηκοφυλακείων στις εν λόγω Κοινότητες, συμβάλλει σημαντικά στην κινητικότητα της τοπικής οικονομίας, ενώ είναι συνυφασμένα και ταυτισμένα με την ’’ταυτότητα’’ αυτών των Κοινοτήτων. Είναι βέβαιο, ότι ενδεχόμενη κατάργησή τους, θα επιφέρει ερήμωση και των κέντρων των εν λόγω Δ.Ε. που αυτά εδρεύουν, ήτοι της Τ.Κ. Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας, καθόσον πια δεν θα υφίσταται η ανάγκη μετάβασης των δημοτών μας, αλλά και σειράς επαγγελματιών (π.χ. Δικηγόρων, Συμβολαιογράφων, Δικαστικών Επιμελητών κ.λ.π.) σε αυτά για την εξυπηρέτησή τους, ενώ, όπως είναι αυτονόητο, θα οδηγήσουν σε οικονομικό μαρασμό και των δύο Υποθηκοφυλάκων-Συμβολαιογράφων, που λειτουργούν τα Υποθηκοφυλακεία αυτά σήμερα.
Για τους παραπάνω λόγους, η ενδεχόμενη κατάργησή τους θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για το Δήμο μας και τους κατοίκους του, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε, εκτός των άλλων θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα για την εξυπηρέτησή τους από το Υποθηκοφυλακείο Πατρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο, οικονομικό κόστος και δυσκολία πρόσβασης. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουν μείζονα οικονομικά προβλήματα, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι πρόκειται στη μεγάλη πλειοψηφία τους, για αγρότες και κτηνοτρόφους, μεγάλης ηλικίας ως επί το πλείστον, με πολύ περιορισμένα εισοδήματα και μέσα.
Με βάση τα προηγούμενα, ζητάμε από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των όποιων σκέψεων ή προθέσεων υπάρχουν για την κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων αυτών και τη συγχώνευσή τους με εκείνο των Πατρών.
Με τη βεβαιότητα ότι, κατανοείτε το μέγεθος και την έκταση των προβλημάτων που θα προκληθούν, κυρίως στους αγροκτηνοτρόφους κατοίκους του Δήμου μας και στην τοπική οικονομία, ευελπιστούμε στη δική σας προσωπική παρέμβαση, προκειμένου να αποτραπεί αυτό το αρνητικό ενδεχόμενο, αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο την “επιβεβλημένη” απόφαση και δικαίωση, την οποία προσμένουν οι κάτοικοι του ημιορεινού μας Δήμου.
Ο Δήμαρχος
Θάνος Καρπής