Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 11/09/2015 το Παγκόσμιο Forum Παραδοσιακού Καπνού στην Κομοτηνή με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και της Διεθνούς Ένωσης Καπνοκαλλιεργητών, που αντιπροσωπεύει το 87% του συνολικού όγκου του εξαγόμενου καπνού παγκοσμίως.
Στο Forum συμμετείχαν και μίλησαν: ο παγκόσμιος πρόεδρος της ITGA και πρόεδρος της ITGA Αφρικής κ. Francois van der Merwe, ο Περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο αναπληρωτής καθηγητής, Ph.D και πρόεδρος της Αγροτικής Ακαδημίας Βουλγαρίας κ. Hristo Bozukov, ο κ. Antonio Abrunhosa, η καθηγήτρια κα. Marija Srbinoska και ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Καπνοκαλλιεργητών κ. Francois Vedel.
Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων, αντιπροσωπείες καπνοκαλλιεργητών από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Φύρομ, Λίβανο, Πορτογαλία, Ν. Αφρική, Βοσνία – Ερζεγοβίνη κ.τ.λ.), εκπρόσωποι Πολυεθνικών Εταιρειών και όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης καπνού.
Το μήνυμα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην έκκληση των καλλιεργητών καπνού προς τις κυβερνήσεις, να ανοίξουν επίσημο διάλογο, με στόχο να προωθηθούν προς συζήτηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας, λόγω των δραστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, όπως οι τυποποιημένες συσκευασίες και τα συστατικά απαγόρευσης, μέτρα τα οποία πλήττουν τις χώρες σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπως η Ελλάδα.
Ο Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Παυλίδης αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο καπνός στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. αποτελεί μονοκαλλιέργεια και υπό την έννοια αυτή όπως είπε “αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος για 10.000 περίπου οικογένειες”.
Παράλληλα, τόνισε ότι η καλλιέργεια της ποικιλίας του μπασμά στην Θράκη αποτελεί ταυτόχρονα στοιχείο πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Καλλιεργούμε σε εκτάσεις πολύ μικρότερες του εκταρίου ανά εκμετάλλευση. Σε αγροτεμάχια ακόμη και 50 τετραγωνικών μέτρων. Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιδιαιτερότητα αυτή ισοπεδωτικά, με οριζόντια μέτρα κατά του καπνού και να αποδομήσει ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες της Ροδόπης και της ορεινής Ξάνθης.
Αυτό το συνέδριο, στέλνει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, το μήνυμα ότι η περιοχή μας ενδιαφέρεται και στηρίζει τον καπνό και θεωρεί ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί μέσα από πολιτικές, οι οποίες γίνονται στο όνομα της κοινωνικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα, δημιουργούν τεράστιους κινδύνους κοινωνικής και οικονομικής αποδόμησης άλλων κοινωνικών ομάδων”.