Θέμα: Η ψυχολογική θεώρηση του Αττικού Δράματος από τον Φρόϋντ στο αναλυτικό ψυχόδραμα.
Εισηγητής: Μιχάλης Σωτηρίου, Ψυχίατρος
Το αρχαίο Αττικό Δράμα είναι μια από τις κορυφαίες δημιουργίες του ανθρώπινου πνεύματος.
Οι Έλληνες δραματουργοί, με βάση το υλικό της πλούσιας και σοφής Ελληνικής μυθολογίας απέδωσαν στα δράματά τους, κατά κλασσικό και ανεπανάληπτο τρόπο την περιπέτεια του ανθρώπου, και την προσπάθεια του, με ανατάσεις και τραγικές πτώσεις και περιπέτειες, να σταθεί στα πόδια του και να γίνει κυρίαρχος της μοίρας του. Οι ήρωες του, Προμηθέας, Οιδίποδας, Αντιγόνη κ.ά. έγιναν αιώνια πρότυπα της ανθρώπινης περιπέτειας.
Ο Μιχάλης Σωτηρίου, ψυχίατρος, σε δυο συναντήσεις στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο (11 και 18 Φεβρουαρίου 2015, 7μμ.), θα παρουσιάσει το θέμα: ΑΤΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΘΕΩΡΗΣΗ, ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ.
Στην πρώτη διάλεξη, με αφετηρία το μύθο του Θηβαϊκού κύκλου
(ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ του Αισχύλου, ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλέους, ΙΚΕΤΙΔΕΣ του Ευριπίδη) θα σχολιαστούν στο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον στο οποίο εξελίχθηκε το αττικό δράμα. Εστιασμός θα γίνει τόσο στις ψυχολογικές παράμετρους της αττικής δραματικής ποίησης (τραγωδίες) όσο και στη συμβολή της στην επινόηση από Φρόϋντ βασικών εννοιών της ψυχαναλυτικής θεωρίας και θεραπευτικής πρακτικής (πχ. Οιδιπόδειο σύμπλεγμα).
Στη δεύτερη διάλεξη θα γίνει ψυχολογική – ψυχαναλυτική ανάγνωση της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Θα παρουσιαστεί, επίσης, η ειδική θεραπευτική εφαρμογή, το ψυχαναλυτικό ψυχόδραμα, με επιρροές από το θεατρικό δράμα και την ψυχαναλυτική θεραπεία.
Ο συμπολίτης μας Μιχάλης Σωτηρίου, είναι διακεκριμένος ψυχίατρος, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.
Με άριστη επιστημονική κατάρτιση, υψηλό ανθρώπινο ήθος και πλήρη συνείδηση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία που ζούμε δεν περιορίζεται μόνο στην άσκηση του ιατρικού του επαγγελματικού
καθήκοντος.
Με πλούσια μόρφωση για τα ανθρώπινα αναπτύσσει μια αξιόλογη πνευματική δραστηριότητα, ενδιαφέρεται για τα κοινά (δημοτικά) και με δημοσιεύσεις, υποδειγματικές σε λόγο και σε περιεχόμενο, αλλά και με δημόσιες ομιλίες για τη δράση και τη δημιουργία του ανθρώπου και το ψυχολογικό της υπόβαθρο.
Η σειρά ομιλιών του στη δημόσια βιβλιοθήκη με τον τίτλο “ψηφίδες Ψυχολογίας” βοήθησαν πολλούς συμπολίτες μας που τον παρακολουθούν να κατανοήσουν βαθύτερα την ανθρώπινη δημιουργία και το ψυχολογικό της υπόβαθρο.
Η συμμετοχή στο Πνευματικό μας Συμπόσιο είναι μια εξαιρετική συνάντηση της Φιλολογικής – Λογοτεχνικής προσέγγισης με τον βαθύτερο και ουσιαστικότερο ψυχολογικό υπόστρωμα της ανθρώπινης περιπέτειας και της μοίρας του.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη ώρα επτά (7.00) το απόγευμα, στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο.
Συντονιστική Επιτροπή είναι οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Αδρονίδης, Θωμάς Νότας, Ειρήνη Χασιωτάκη
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.