Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λιτόχωρο η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οικολογική Ποιότητα & Διαχείριση Υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής: Ειδική περίπτωση μελέτης της λεκάνης απορροής των χειμάρρων Ενιπέα – Ξυλές για το έτος 2013 σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ ».
Η ημερίδα διεξήχθη στα πλαίσια του Διατμηματικού Προγράμματος
Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας & Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον Δήμο Δίου – Ολύμπου και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό η συντονίστρια κ. Α. Καλλία καθηγήτρια στο Εθνικό κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης για τον Δήμο Δίου – Ολύμπου ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Νικόλαος Αθ. Λάππας, για τον ΦΔΕΔΟ ο πρόεδρος του Φορέα κ. Παύλος Ανδρεδάκης, και ο επιστημονικός συνεργάτης της
Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Δημήτριος Ρουκάς.
Κατόπιν ακολούθησε παρουσίαση της μελέτης από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Α. Νικολαΐδη, Κ. Φυτιλή, Ε. Παλάτο και Χ. Ζηκίδου.
Στη συνέχεια και αφού οι ομιλητές έλαβαν τα συγχαρητήρια όλων των
παρευρισκομένων για την εργασία και την παρουσίασή τους, ακολούθησε παρουσίαση και ανάλυση στοιχείων από την συνεργάτιδα του ΦΔΕΔΟ κ. Δήμητρα Γιάννακα από μετρήσεις και αυτοψία που έκανε ο Φορέας σχετικά με την ποιότητα των υδάτων στο Φαράγγι του Ενιπέα.
Την εκδήλωση, εκτός από τους προαναφερθέντες, τίμησαν με την παρουσία τους επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Αθανάσιος Καλαϊτζής, η δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Γιάννακα – Βλαχοπούλου, η δημοτική σύμβουλος κ. Αικατερίνη Κουρίτα, από την XXIV Ταξιαρχία ο Λοχαγός, Διοικητής του 24 ΛΜΧ κ. Νίκος Θεοδωράκης και οι καθηγητές του ΑΠΘ: η κ. Μαρία Λαζαρίδου
Καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας, ο κ. Θεοχάρης Ζάγκας Καθηγητής τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και η κ. Δήμητρα Μπόμπορη, Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας και Πρόεδρος Φορέα Κορώνειας – Βόλβης.
Πριν κλείσει η εκδήλωση υπήρξε ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου τον λόγο έλαβαν και τοποθετήθηκαν πολλοί από τους παρευρισκομένους.
Σαν καταστάλαγμα της όλης συζήτησης προέκυψε η ανάγκη για εντονότερη παρακολούθηση των υδάτων του Ενιπέα, ενώ ιδιαίτερα θερμής αποδοχής έτυχε η άποψη – πρόταση του κ. Λάππα για δημιουργία ενός κοινού φορέα συνδιαχείρισης του Φαραγγιού (ή και ολόκληρου του Ολύμπου), έτσι ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα σύγχυσης αρμοδιοτήτων που συχνά προκύπτουν τώρα. Μάλιστα υπήρξε η συμφωνία για τεχνική – νομική υποστήριξη μιας τέτοιας προσπάθειας,
καθώς και για αξιοποίηση των δεδομένων της έρευνας από το ΑΠΘ.