Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, με συνέπεια να προκληθούν σοβαρές και μεγάλες ζημιές εξ αιτίας των καταστροφικών πλημμυρών, τόσο στις υποδομές των Δήμων όσο και στις αντίστοιχες ιδιωτικές θέλω να σας επισημάνω τα εξής:
Βρισκόμαστε εν όψει της χειμερινής περιόδου και εν αναμονή της καθιερωμένης εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την οποία και ανεξάρτητα από την όποια επικαιροποίηση, θα καλούνται και πάλι οι Δήμοι να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις και έργα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετών.
Με την σχετική εγκύκλιο και όχι μόνο, στην ουσία καθίστανται οι Δήμοι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να υπάρξουν στην περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, απαλλασσόμενη η Πολιτεία από κάθε ευθύνη.
Οι οδηγίες και οι εντολές αυτές δίνονται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι, ιδιαίτερα εκείνοι με ανύπαρκτους δικούς τους πόρους, όπως οι ορεινοί και ημιορεινοί, εξ αιτίας των δραστικών περικοπών των χρηματοδοτήσεων που έχουν επιβάλει όλες οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και οι οποίες μειώσεις ως γνωστόν ξεπερνούν το 65% σε σχέση με το 2010.
Γνωρίζετε επίσης ότι το τρέχον έτος από την εναπομείνασα και περικομένη μικρή χρηματοδότηση, αν και διανύουμε τον 10ομήνα του Οικονομικού Έτους, δεν έχουν ακόμη αποδοθεί πιστώσεις που έπρεπε να έχουν διατεθεί από τον μήνα Ιανουάριο.Σας είναι βεβαίως γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια εκχωρήθηκαν στους Δήμους περισσότερες από διακόσιες (200) νέες αρμοδιότητες, τις οποίες ασκούσαν μέχρι την μεταφορά τους, το Κεντρικό Κράτος και οι Κρατικές Περιφέρειες, όπως αυτή της Πολιτικής Προστασίας, δίχως να μεταβιβαστούν και οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι για την άσκησή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους σχετικούς Νόμους.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά το Δήμο Ερυμάνθου, τον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ, αποτελείται από τριάντα τρεις (33) Τοπικές Κοινότητες, δεκάδες Οικισμούς και εκατοντάδες μεμονωμένες οικίες, αγροτικές επιχειρήσεις και αγροκτηνοτροφικές μονάδες.
Πρόκειται για έναν ημιορεινό Δήμο 600.000 περίπου στρεμμάτων που στα γεωγραφικά του όρια περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του όρους Ερύμανθος, καθώς και ένα μικρότερο του Παναχαϊκού όρους. Διασχίζεται από τέσσερις (4) μεγάλους ποταμούς (Πείρος-Παράπειρος-Ερύμανθος-Σελινούντας) και από εκατοντάδες χείμαρρους οι περισσότεροι εκ των οποίων διέρχονται εντός ή πλησίον οικισμών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και ιδιαίτερα των αγροκτηνοτρόφων έχουν διανοιχθεί και διαμορφωθεί χιλιάδες χιλιόμετρα αγροδασικών – χωμάτινων δρόμων και έχουν εγκατασταθεί εκτεταμένα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, Δημοτικού φωτισμού κλπ., τα οποία απαιτούν καθημερινή φροντίδα και συντήρηση, καθ’ ότι είναι εκτεθειμένα και ευάλωτα στα ακραία καιρικά φαινόμενα που πολύ συχνά εμφανίζονται στην περιοχή μας.
Εν τω μεταξύ ο Δήμος Ερυμάνθου, αν και μεγάλος σε έκταση, πληθυσμιακά κατατάσσεται στους μικρούς Δήμους, ο οποίος στη μεγάλη του πλειοψηφία κατοικείται από αγρότες και κτηνοτρόφους, με ελάχιστους ίδιους πόρους που περιορίζονται μόνο στα ανταποδοτικά τέλη τα οποία με μεγάλη δυσκολία καταβάλλονται.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αντιλαμβάνασθε ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ανταποκριθούμε επαρκώς στηλήψη των αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται για την προστασία των κατοίκων του Δήμου μας και των περιουσιών τους από ενδεχόμενους κινδύνους, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
Είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση θα εξαντλήσουμε τις περιορισμένες δυνατότητες και μέσα που διαθέτουμε για την λήψη των απαραίτητων και αναγκαίων μέτρων, τα οποία όμως δεν επαρκούν.
Οφείλει λοιπόν η Πολιτεία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καθιερώνοντας μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση προς τους Δήμους για την αντιπλημμυρική τους προστασία, κάτι αντίστοιχο που γίνεται με την πυροπροστασία.Σχετικά με την φετινή περίοδο απαιτείται έκτακτη χρηματοδότηση η οποία πρέπει να διατεθεί άμεσα για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Δήμων.
Ειδικά για τον Δήμο Ερυμάνθου και προκειμένου να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στις διαπιστούμενες ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας, ζητάμε την διάθεση ποσού τουλάχιστον 100.000€ για την διευθέτηση των ποταμών και τον καθαρισμό των επικίνδυνων χειμάρρων και ρεμάτων.
Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζω όπως όλοι οι Έλληνες την τραγική Οικονομική κατάσταση της Χώρας και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση.
Γνωρίζω και αποδέχομαι ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι διαχρονικά και δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά τους τελευταίους μήνες.
Εξ άλλου παρόμοιες επιστολές είχα αποστείλει και στους προκατόχους σας δίχως καμία ανταπόκριση.
Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι πολλοί Δήμοι ειδικότερα οι μικροί ορεινοί και ημιορεινοί, οικονομικά βρίσκονται σε οριακό σημείο. Οι μικροί Δήμοι της περιφέρειας με τον περιορισμένο πληθυσμό αλλά με τις τεράστιες εκτάσεις, παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα τα οποία χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και των αναγκαίων πόρων.
Και βέβαια Ελλάδα δεν είναι μόνο Αθήνα ή Θεσσαλονίκη άντε και κάποιοι ακόμη μεγάλοι αστικοί Δήμοι.
Είναι και εκείνοι που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του φεγγαριού, τους οποίους δυστυχώς διαχρονικά αγνοούν όλες οι Κυβερνήσεις.
Με την βεβαιότητα ότι κατανοείτε την σοβαρότητα των προβλημάτων μας και την προσδοκία πως θα προκρίνετε λύσεις για την αντιμετώπισή τους, είμαι στην διάθεσή σας για κάθε επιπρόσθετη πληροφορία ή επεξήγηση.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος
Θάνος Καρπής