Το ζήτημα της χρηματοδότησης των απαραίτητων οδικών αξόνων, επανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή την παράδοση στην κυκλοφορία τμημάτων της Ιόνιας Οδού καθώς και της Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου.
Ειδικά για την Ιόνια Οδό ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι ένα έργο που ξεκίνησε το 2008 και με δεδομένο ότι ήταν “δρόμος παραχώρησης”, αυτός έπρεπε να είχε τελειώσει γρηγορότερα.
“Έχουμε τους προβληματισμούς ως Περιφέρεια Ηπείρου- είπε μεταξύ άλλων- γιατί κάποια πράγματα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Έχουμε ζητήσει από τον υπουργό κ. Σπίρτζη να βρεθούν λύσεις, ώστε και στα σύνορα να φθάσουν οι δρόμοι, αλλά και να ενωθεί η περιοχή της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό στην Καμπή. Το λέω αυτό γιατί τελικά οι στόχοι μας πάντα είναι κατώτεροι των προσδοκιών του κόσμου. Εδώ και τώρα πρέπει να δώσουμε και άλλες λύσεις. Πιστεύω ότι η Ιόνια Οδός δεν μπορεί να μείνει στον κόμβο της Κοσμηράς, αλλά να περάσει στο λεκανοπέδιο αφού υπάρχει η μελέτη. Αλλιώς θα έχουμε προβλήματα, αν και εμείς δώσαμε κάποια προσωρινή λύση στον κόμβο του Αβγού.
Επίσης, μας ενδιαφέρει το θέμα των δρόμων που με δική μας συνδρομή και μελέτες, παραδόθηκαν. Έχουμε κάνει ένα μεγάλο κομμάτι από το Καρτέρι μέχρι την Πάργα, παραδώσαμε τη μελέτη Πάργα – Μεσοπόταμος, λύσαμε το θέμα με τη Γέφυρα Δέσπως, που κάθε χρόνο είχε πρόβλημα. Αλλά όταν μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη, που ως Περιφέρεια αναλάβαμε πρωτοβουλίες και λύσαμε τα θέματα των βιολογικών καθαρισμών και των αποχετεύσεων σε όλα τα παράλια, και όταν ακούμε ότι η εταιρεία “APOLLO” θα φέρει κόσμο εφόσον δουλέψει σωστά το αεροδρόμιο, εμείς θέλουμε λύσεις. Συζητήσεις κάναμε και ξανακάναμε. Και οι λύσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να υπάρχει ο σεβασμός στην περιοχή μας. Μια περιοχή φτωχή, στην οποία διαχρονικά το κράτος ήταν πολύ κατώτερο του αναμενόμενου, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Υπάρχει φιλότιμο, υπάρχει κόσμος που έχει βοηθήσει τοπικά “.
Σύσκεψη για τη γέφυρα της Πλάκας
Τα επόμενα βήματα για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που έγιναν στο Υπουργείο Πολιτισμού την περασμένη Δευτέρα, όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνης. Η σύσκεψη έγινε με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών, του Ε.Μ.Π, του ΤΕΕ/ΤΗ, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και του καθηγητή Γ. Σμύρη ο οποίος θα εκπροσωπεί την Περιφέρεια Ηπείρου στην Επιστημονική Επιτροπή του έργου.
Το έργο, όπως είπε ο Περιφερειάρχης προϋπολογισμού 5.600.000 ευρώ, θα δημοπρατηθεί μετά την ολοκλήρωση εκ μέρους της Περιφέρειας των απαιτούμενων εργασιών και την παράδοση της υδραυλικής μελέτης. «Εμείς στη νέα προγραμματική μετά θα συμμετέχουμε στην Επιτροπή Παρακολούθησης, αλλά περισσότερο θα ασχολούμαστε με τα βοηθητικά έργα και όχι με το καθεαυτού έργο. Θα έχουμε την γνώμη μας και την προσέγγιση στο τι και πως γίνεται στο έργο ώστε να γίνει γρήγορα και σωστά όπως ήταν στο παρελθόν», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Προγραμματική Σύμβαση θα υπογραφεί μετά τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και από τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς,
Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, με τον οποίο συζητήθηκε η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και του νέου LEADER. Σύμφωνα με την υπόσχεση που έδωσε ο Υπουργός σύντομα θα γίνουν οι συμβάσεις για το πρόγραμμα LEADER με τις Εταιρίες των Περιφερειών.
Για τα άλλα τα προγράμματα το πρόβλημα – όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης- εντοπίζεται στο πληροφοριακό πρόγραμμα που λειτουργεί στη Μ.Ο.Δ. και το οποίο δεν ανταποκρίνεται για την υλοποίηση των προγραμμάτων. “Δυστυχώς ουδείς λαμβάνει μέριμνα για να λυθεί και έτσι ο καθένας από μας με τεχνικούς συμβούλους θα προσπαθήσει να το λύσει. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο και έτσι ούτε το πρόγραμμα Νέων Αγροτών προχωρά, ούτε οι βιολογικές καλλιέργειες”, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει ότι συμφωνήθηκε με τον Υπουργό να γίνει νέα συνάντηση μετά την Κυριακή του Θωμά, προκειμένου να αναζητηθούν οι αναγκαίες λύσεις.
Οι δασικοί χάρτες
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην τροπολογία που ψηφίστηκε για τους “Δασικούς χάρτες”, τονίζοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν, όπως αυτό της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας και των βοσκοτόπων- σύμφωνα με την τελευταία συμφωνία του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης με τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο- καθώς δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί. “Θεωρώ ότι αν στο άμεσο μέλλον δεν γίνουν αλλαγές θα υπάρξουν θέματα με τον τρόπο που δουλεύτηκαν οι δασικοί χάρτες”, εκτίμησε ο Περιφερειάρχης.
Έλεγχοι στην αγορά
Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στους ελέγχους των κτηνιατρικών υπηρεσιών στην αγορά της Ηπείρου, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα εκείνο που διαπιστώνεται είναι οι νόμιμες εισαγωγές αμνοεριφίων, που έχουν χαμηλά κοστολόγια και συμπιέζουν τις τιμές της εγχώριας παραγωγής. Επεσήμανε ότι πρέπει να εκδοθεί αγορανομική διάταξη, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή προέλευσης κρεάτων- τυροκομικών προϊόντων που προσφέρονται από ξενοδοχεία- καταστήματα εστίασης, ώστε να στηριχθεί και η τοπική παραγωγή, αλλά και να προστατευθεί ο καταναλωτής. “Μόνο έτσι- κατέληξε- μπορεί να στηριχθεί η τοπική οικονομία που έχει μεν ποιότητα, αλλά ακριβότερα κοστολόγια από άλλες χώρες που έχουν αχανείς εκτάσεις στη διάθεσή τους”.