Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης συμμετείχε στη σύσκεψη των Δημάρχων της Θεσσαλονίκης για τις αστικές συγκοινωνίες με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.
Παρόντες στη συνάντηση ο Προέδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου καθώς επίσης και οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας, Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Χαλκηδόνας Γιάννης Τσουκνιδάς, Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης και η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κορδελιού – Ευόσμου και ξεκίνησε στις 12.15 του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου 2017, ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες μεταφορές της Θεσσαλονίκης, ενώ οι Δήμαρχοι της περιοχής κλήθηκαν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και απόψεις επί του θέματος.
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης για το κύριο αντικείμενο της συνάντησης, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, συζήτησε με τον Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, ζητήματα του Δήμου που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου του, όπως Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Σχολικής Στέγης, συντηρήσεως του οδικού δικτύου καθώς και τις εργασίες που αφορούν την εξέλιξη και ολοκλήρωση της βελτίωσης και αναβάθμισης της δυτικής εσωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης.
Το Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΠΙΡΤΖΗ (14-01-2017)
Μετά από επανειλημμένα (από 5-8-2016) αιτήματα της ΠΕΔΚΜ πραγματοποιήθηκε, σήμερα Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017, στο Δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου, συνάντηση εργασίας του Υπουργού Μεταφορών & Υποδομών κ. Χ. Σπίρτζη και των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την παρουσίαση των προτάσεων της Πολιτείας για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Αμανατίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Β. Πατουλίδου, οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Υπουργός κ. Χ. Σπίρτζης παρουσίασε προφορικά το περίγραμμα των προτάσεων του Υπουργείου, που προβλέπουν την συγκρότηση δύο Φορέων: ενός, αμιγώς δηλαδή 100% δημοσίου με αντικείμενο τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τον έλεγχο των αστικών συγκοινωνιών και ενός με πλειοψηφική συμμετοχή του δημοσίου και επιθυμητή συμμετοχή και άλλων δημόσιων φορέων (απέκλεισε την συμμετοχή ιδιωτών), μεταξύ των οποίων και οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρεια).
Οι Δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους:
(α) θεώρησαν θετική, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, την έναρξη διαλόγου για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των συγκοινωνιών.
(β) εξέφρασαν την βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για συμμετοχή της στον διάλογο, που μόλις άρχισε, και για την δημιουργική συμβολή της.
(γ) υπογράμμισαν πως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Αυτοδιοίκηση:
(i) η διατήρηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ. Ο κ. Υπουργός δεσμεύθηκε, στο σημείο αυτό, πως καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να απωλεσθεί και κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει την εργασία του.
(ΙΙ) η αποφυγή κάθε επιβάρυνσης του μετακινούμενου πληθυσμού με πιθανές αυξήσεις κομίστρων: καμία αύξηση εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την τοπική κοινωνία.
(iii) η ριζική βελτίωση των παρεχόμενων μεταφορικών υπηρεσιών.
(δ) τόνισαν πως πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την ομαλή και αδιατάρακτη μετάβαση από το σημερινό στο όποιο προτεινόμενο νέο σύστημα αστικών συγκοινωνιών, χωρίς οι πολίτες να ταλαιπωρούνται.
(ε) ζήτησαν ο υπό εκπόνηση σχεδιασμός να περιλάβει συνολικά την αναδιοργάνωση των αστικών μεταφορών, δηλαδή αστικές συγκοινωνίες, μετρό, ΚΤΕΛ, ταξί, θαλάσσια συγκοινωνία.
(ς) υπενθύμισαν πως η οικονομική κατάσταση των Δήμων δεν επιτρέπει την οικονομική συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο των υπό σύσταση νέων Φορέων, ενώ παράλληλα, για την συμμετοχή αυτή, απαιτείται να προηγηθούν ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Υπουργός, θα ήταν δυνατή η συμμετοχή των Δήμων με συνεισφορά άλλων περιουσιακών στοιχείων (π.χ. κατάλληλων εκτάσεων).
(ζ) ζήτησαν να αποσταλεί, το ταχύτερο, από το Υπουργείο γραπτή η σχετική πρότασή του, ώστε με βάση ένα συγκεκριμένο γραπτό, αναλυτικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο κείμενο να ενημερωθούν, με εγκυρότητα και πληρότητα, τόσο οι Δήμαρχοι όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία και θα κληθούν στον κατάλληλο χρόνο να λάβουν σχετικές (θετικές ή αρνητικές) αποφάσεις.
(η) εξέφρασαν την ευχή να συνεχιστεί, σε βάθος και με ένταση, η ενημέρωση που εγκαινιάστηκε σήμερα και ο διάλογος με την συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των αρμοδίων Φορέων και Οργανισμών, δηλαδή και του ΟΑΣΘ και των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ.