Οι απόλυτα επιτυχημένες παραστάσεις του Δεκεμβρίου για το μοναδικό θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ αίματος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή από τη Θεατρική ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, οδήγησαν το Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού στην απόφαση να προσθέσει άλλες 6 παραστάσεις μέσα στον Ιανουάριο του 2016.
Το διήμερο λοιπόν Παρασκευής και Σαββάτου 29 και 30 Ιανουαρίου, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» και με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ, οι συντελεστές της παράστασης θα ζωντανέψουν και πάλι επί σκηνής την ευφάνταστη μαύρη κωμωδία του Αρκά.
Στην τελευταία παράσταση του Σαββάτου θα φιλοξενηθούν και θα παρακολουθήσουν το έργο οι θεατρόφιλοι των ΚΑΠΗ του Δήμου Παύλου Μελά, κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης του σκηνοθέτη και των υπόλοιπων συντελεστών.
Να υπενθυμίσουμε ότι αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά με τρόφιμα συσκευασμένα μακράς διαρκείας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων παραστάσεων που τις παρακολούθησαν πάνω από 800 άτομα, συγκεντρώθηκαν συνολικά 791 κιλά τρόφιμα.
Στην πρεμιέρα της 4ης Δεκεμβρίου την παράσταση είχε προλογίσει, δίνοντας το στίγμα του έργου, ο κ. Πέτρος Μαρτινίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., συγγραφέας, ερευνητής, κριτικός, ο οποίος έχει διδάξει και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και σε άλλα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Ανάμεσα στους θεατές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της θεατρικής ομάδας και κατέκλυσαν την αίθουσα ήταν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ο οποίος συνεχάρη στο τέλος όλους τους συντελεστές ανεβαίνοντας στη σκηνή, καθώς και Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι ενώ παραβρέθηκε ο Γιάννης Σερβετάς, ο οποίος δανείζει τη φωνή του στο γιατρό του έργου.
Η Θεατρική Ομάδα Παύλου Μελά, δημιουργήθηκε πρόσφατα από την συνένωση της Θεατρικής Ομάδας «Καπνομάγαζο» του Δήμου Σταυρούπολης και το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Πολίχνης. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις και από άλλα τέσσερα Θεατρικά έργα για τη σεζόν 2015-2016.
Λίγα λόγια για το έργο
Μετά από ένα ατύχημα ο Εγκέφαλος πέφτει σε κώμα και ξεσπά διαμάχη μεταξύ των χτυπημένων και χωρίς ηγεσία οργάνων. Τα πάθη των εσωτερικών οργάνων, μας βγαίνουν στη … φόρα. Δεν τα παρατηρούμε όμως από έξω, αλλά από μέσα. Το λεπτό και το Παχύ Έντερο διαφωνούν για το εάν τα ευγενή όργανα, η Καρδιά, οι Νεφροί και οι Πνεύμονες, έχουν συνωμοτήσει ώστε να καταλήξει ο ημιθανής οργανισμός, με σκοπό να μεταμοσχευθούν σε νέο υγιές σώμα.
Το «μέσα» είναι πάντα η μικρογραφία του «έξω»: αυτό μας διδάσκουν οι «Εχθροί εξ αίματος».
«Τι πράγματα είναι αυτά; Είναι συμπεριφορά οργάνων αυτή;».Το Παχύ Έντερο, αγανακτισμένο, διαμαρτύρεται. Και με το δίκιο του. Πως μπορούν να τσακώνονται μεταξύ τους την ώρα που το σώμα βρίσκεται σε κώμα και η κατάσταση του ασθενούς είναι κρίσιμη; Αθέατες πτυχές και κρυμμένα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια οδηγώντας την πλοκή σε ένα ευρηματικό φινάλε.
Σημείωμα του σκηνοθέτη Δημήτρη Σακατζή
Πρόκληση για κάθε σκηνοθέτη αυτή η «ζοφερή κωμωδία» που θυμίζει τραγωδία: Ο Εγκέφαλος, που έως τώρα όριζε την τύχη του συνόλου, έπαψε να λειτουργεί. Το δεξί Νεφρό ενημερώνει τους φίλους του, Λεπτό και Παχύ Έντερο για την κατάσταση του οργανισμού, δημιουργώντας αμφιβολίες. Το Λεπτό επιμένει ότι έχει πλεχθεί συνωμοσία εις βάρος τους, αφού τα έντερα «πεθαίνουν» μαζί με το οργανισμό και δεν τους δίνεται ευκαιρία για «μετά θάνατο ζωή». Ο συγγραφέας κλιμακώνει το αίσθημα της αγωνίας για επιβίωση, εγκλωβίζοντας τους πρωταγωνιστές σε μία μοίρα χωρίς φυγή. Σε αυτήν την κωμωδία κυριαρχούν η απειλή της προδοσίας και ο φόβος του θανάτου. Αν τα κύρια δραματικά πρόσωπα ήταν άνθρωποι, θα μιλούσαμε ίσως για το σπουδαιότερο και πιο επίκαιρο νεοελληνικό δράμα.
Αρκάς, ο διάσημος αφανής σκιτσογράφος
(Απόσπασμα από σχόλιο του Πέτρου Μαρτινίδη, στην ιστοσελίδα www.arkas.gr)
Σε μια εποχή κατά την οποία όλοι σχεδόν οι ζωγράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι λογοτέχνες, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές κ.λ.π. πρώτα διαπρέπουν ως σπουδαία πρόσωπα κι έπειτα διαπιστώνεται η σπουδαιότητα των έργων ή των επιδόσεών τους, ο Αρκάς ανήκει στις ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρώπων που, επί δύο δεκαετίες, προκαλούν το γενικό θαυμασμό με το έργο τους, ενώ, ως πρόσωπα, παραμένουν απολύτως ανεπιφανή.
Ποιος είναι άραγε ο Αρκάς; Ποια είναι η ηλικία, οι σπουδές, η οικογενειακή του κατάσταση και ποιες οι ιδεολογικο – θρησκευτικές του αντιλήψεις; Προφανώς, το Αρκάς είναι ψευδώνυμο. Ψευδώνυμο που, όπως συμβαίνει με όλα τα ψευδώνυμα, κάτι αποκαλύπτει: κατάγεται από την Αρκαδία. (Κι οι Αρκάδες, ως γνωστόν, άρχισαν να εκχριστιανίζονται μόλις τον 7ο μ.Χ. αιώνα.) Αλλά εκεί σταματά κάθε σχετική, εύλογη εικασία.
Μπορεί να είναι ψηλός ή μετρίου αναστήματος, όπως ο Ισοβίτης σε σχέση με τους άλλους κρατούμενους, μπορεί να ΄χει πρόσφατα συμπληρώσει τα σαράντα (εάν ξεκίνησε τη σειρά του Κόκκορα ως εικοσάχρονος) ή να πλησιάζει τα εξήντα (εάν το ώριμο χιούμορ αυτής της πρώτης του σειράς το ξεκίνησε σε κάποιαν ανάλογα ώριμη ηλικία). Μπορεί, ακόμη, να ΄χει σπουδές ψυχολόγου (εάν λάβουμε υπ΄ όψιν τις σχέσεις των ηρώων του), σπουδές θεατρολόγου (εάν λάβουμε υπ΄ όψιν τις καταιγιστικές ατάκες των διαλόγων τους), ή σπουδές αρχιτέκτονα (επειδή, ακριβώς, τίποτε στο έργο του δεν προϊδεάζει για κάτι τέτοιο). Απίθανο, τέλος, φαίνεται να ΄ναι παντρεμένος, αφού οι ήρωές του προβληματίζονται περί το σεξ χωρίς ποτέ να σχολιάζουν την έγγαμη εκδοχή του.
Μολονότι το τεκμαρτό “δελτίο αστυνομικής ταυτότητας” του Αρκά είναι, έτσι, πολύ φτωχό – χωρίς φωτογραφίες, τηλεσυνεντεύξεις κι αυτοπροβολές- το “δελτίο” της δημιουργικής του ταυτότητας, αντιθέτως, δείχνει εξαιρετικά πλούσιο. Κι όλα ξεκινούν, πιστεύω, από μια βαθύτατα ανθρώπινη κι αξιοθαύμαστα διαυγή απελπισία για την εδραία συνθήκη της ανθρώπινης μοίρας: τη θνητότητα. Όσο και αν, αυτό, μοιάζει απροσδόκητο σ΄ έναν μαέστρο του χιούμορ.
Οι συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής
Συγγραφή: Αρκάς
Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Φωτιάδης
Σκηνικά: Δημήτρης Σακατζής
Κουστούμια-Σκηνικά-Κατασκευές: Νίκος Ιγνατιάδης
Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης
Παίζουν οι:
Α’ Διανομή
Νεφρό: Δημήτρης Τσακίρης
Λεπτό Έντερο: Γιώργος Στρεμπλής
Παχύ Έντερο: Γιάννης Φωτιάδης
Β’ Διανομή
Νεφρό: Δημήτρης Τσακίρης
Λεπτό Έντερο: Δημήτρης Ελιάς
Παχύ Έντερο: Στέφανος Τσακάτος
Φωνή Γιατρού: Γιάννης Σερβετάς
Οι Χορηγοί
Παραδοσιακό κρεοπωλείο «Φιλάκης», Από το 1954
Αγνώστου Στρατιώτου 66, Πολίχνη τηλ.: 2310 651636 & 2310 587444
«Ένα παιδί, ακόμη μετράει τ’ άστρα» του Γιάννη Σερβετά,
Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2016
Ο Δήμος ευχαριστεί τους:
Εθελοντές Διασώστες ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. του Δήμου Παύλου Μελά
Μερόπη Βαφέα, Μαρίνα Γκαγκαβούζη
Τάκη Αγαθαγγελίδη
Πάρη Βασιλειάδη
Ελένη Διονυσοπούλου
Χρήστο Γιοβάνη
Χορηγοί επικοινωνίας
Τα ραδιόφωνα imagine 89,7 και libero 107,4 fm
Η ενημερωτική ιστοσελίδα Newsfish.gr
Η αθλητική ιστοσελίδα Paok24
Πληροφορίες για την παράσταση:
Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»
Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη
Τηλ. 2313 302833, 835