Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή και τους όμορους νομούς, πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015, στο Καστανόδασος Παλαιοχωρίου, η καθιερωμένη «Ημέρα Κάστανου», η οποία αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Παγγαίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου. Η εν λόγω εκδήλωση στοχεύει κάθε χρόνο στην προβολή της συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης του αγροτικού τομέα στην περιοχή και ειδικότερα στην ανάδειξη και προώθηση των αγροτικών προϊόντων και των παρασκευασμάτων τους.
Αποτελεί θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου, η οποία άνοιξε τις πύλες της για 17η συνεχή χρονιά, με μια σειρά εκδηλώσεων στο επίκεντρο των οποίων βρισκόταν το κατεξοχήν προϊόν της περιοχής, το κάστανο, σε συνδυασμό με την πλούσια παραδοσιακή «χροιά» από το Λαογραφικό Εργαστήριο Φ.Ε.Ξ. Νομού Ξάνθης, τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αδένδρου «Η Πρόοδος», τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων και Φίλων «ΛΑΪΛΙΑΣ» Νομού Σερρών, τον Χορευτικό Όμιλο Δυτικής Θεσσαλονίκης «Το Σεργιάνι», την Ένωση Χορευτών Νομού Δράμας «Ο Πυρρίχιος», τον Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», την Κρητική Αδελφότητα Καβάλας, την Ένωση Θεσσαλών Νομού Καβάλας, τους Ιχνηλάτες Καβάλας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοχωρίου.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εκδήλωσης και τη δυναμική που έχει η ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Παγγαίου στην ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους επισκέπτες από κάθε γωνιά της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, Κώστας Γάκης, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης δήμου Παγγαίου, Όλγα Αμπατζιά, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και μέλη των τοπικών συμβουλίων.
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Παγγαίου ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς επικοινωνίας: ΕΡΤ, Ράδιο space fm 92.2 , Πόντος Λελέβωσε 101,3, το Οινοποιείο Τσικρικώνη καθώς και τον κ. Χαράλαμπο Χρυσανίδη του Ιωάννη για την προσφορά τοπικού οίνου.
*Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό: 20151101_115726_resized, 20151101_121357, DSCN8615, DSCN8612, DSCN8610, 20151101_120222, 20151101_121011(1)
Δελτίο Τύπου (2)
Θέμα: «Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου για έγκριση του Τοπικού Δημοτικού Σχεδίου Διαχείρισης (Τ.Σ.Δ.) Αποβλήτων του Δήμου Παγγαίου»
Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 29ης Οκτωβρίου 2015, το Τοπικό Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης (ΤΣΔ) Αποβλήτων του Δήμου Παγγαίου. Την παρουσίαση του σχεδίου ανέλαβε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Σ.Δ.Α.) της της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., Γεώργιος Βογιατζής, ενώ ο ίδιος απήντησε και σε ερωτήσεις τους Σώματος κυρίως σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση του κόστους υφιστάμενης διαχείρισης, στους στόχους του Τ.Σ.Δ., στην αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και κυρίως στις εν γένει δράσεις του Σχεδίου.
Πιο συγκεκριμένα, το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων θα διαμορφώνεται από κοινού με την τοπική κοινωνία, θα εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα δεσμεύει τις δημοτικές αρχές και η υλοποίησή του θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Με τον όρο «Αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή», στον οποίο βασίζεται το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Παγγαίου, νοείται η διαχείριση του συνόλου των αποβλήτων (απορρίμματα, ογκώδη αντικείμενα, κλαδιά, μπάζα κλπ) και η οποία πραγματοποιείται εξολοκλήρου από το Δήμο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προδιαλογή τους.
Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα της αποκεντρωμένης διαχείρισης αφορούν στην ταχύτερη εφαρμογή από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο διαχείρισης γιατί απαιτεί απλά μέσα και εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας. Παράγει ανακυκλώσιμα προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και αξίας και αποτελεί μια δράση που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας. Υποστηρίζει συμπληρωματικά επαγγέλματα στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση των υλικών, στην ενημέρωση κλπ, ενώ έχει το χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας και εξασφαλίζει τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη.
Όσον αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, δημιουργεί τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση, εξοικονομεί τα μεγαλύτερα ποσοστά ενέργειας, ενεργοποιεί και ευαισθητοποιεί τους πολίτες, αφού απαιτεί τη συμμετοχή τους και πετυχαίνει καλύτερο κοινωνικό έλεγχο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Οι στόχοι του τοπικού σχεδίου αφορούν στην ικανοποίηση των στόχων του ΠΕΣΔΑ, ΕΣΔΑ και του Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και οφείλουν να συνεργάζονται με τα περιφερειακά και το εθνικό σχέδιο διαχείρισης, ενώ δεν πρέπει να υπολείπονται, σε καμία περίπτωση, των αντίστοιχων στόχων των περιφερειακών και του εθνικού σχεδίου διαχείρισης. Τέλος, σχετίζονται με τη μείωση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων, την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πολιτών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης αποβλήτων καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.