Πρωταθλήτρια πανελλαδικά στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αναδείχτηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για το 2014. Η απορρόφηση των κονδυλίων ανήλθε στο 90,3% από 53% στις αρχές του 2013, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ για το 2014, η Περιφέρεια έσπασε κάθε ρεκόρ στην εκταμίευση κονδυλίων, αφού οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκ. ευρώ το 2014.
Οι πιστοποιημένες πληρωμές του Προγράμματος «Μακεδονία-Θράκη» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσαν αύξηση κατά 17,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του 2014, ξεπερνώντας το 90,3% της συνολικής δέσμευσης του προγράμματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πριν από δυο χρόνια, δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ, ώστε να αντισταθμίσουμε το αναπτυξιακό έλλειμμα της κρίσης. Με την ορθολογική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος δώσαμε ώθηση στην τοπική οικονομία, τονώσαμε την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα, ολοκληρώσαμε σημαντικές υποδομές, δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας και ένα δίχτυ προστασίας για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται περισσότερο. Μέσα σε δυο χρόνια, αυξήσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά 37 μονάδες. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 53% και μέσα σε 24 μήνες πετύχαμε απορρόφηση στο επίπεδο του 90,3%. Είμαστε σήμερα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε απορρόφηση και ταυτόχρονα, στην εκταμίευση κονδυλίων και τις πληρωμές έργων, όπου σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Το 2014, οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκατομμύρια ευρώ».
Εξηγώντας τα πρακτικά αποτελέσματα από αυτές τις πρωτιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «η αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων στο 90,3% σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα έρχονται στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, οι εκταμιεύσεις – ρεκόρ ύψους 208 εκατομμυρίων ευρώ σημαίνουν ότι τα χρήματα αυτά πέφτουν στην αγορά. Οι πληρωμές σημαίνουν ότι τα έργα τρέχουν και ολοκληρώνονται. Και τα 523 έργα και προγράμματα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και υλοποιούμε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, σημαίνουν θέσεις εργασίας, σημαίνουν εισόδημα, σημαίνουν έσοδα».
Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την περσινή χρονιά. «Σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την οικονομία μας με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με όλους τους φορείς υλοποίησης πετύχαμε να απορροφήσουμε 61,5 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της προσπελασιμότητας, 28 εκ. ευρώ για την αστική και αγροτική αναγέννηση, 40,5 εκ. ευρώ για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, 22 εκ. ευρώ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, 39 εκ. ευρώ για τον πολιτισμό και τον τουρισμό και 15,5 εκ. ευρώ για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι «δίνουμε έμφαση στην πραγματική μας οικονομία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή και σε στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια τρέξαμε δυναμικά το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια 2.390 επιχειρήσεων, με κονδύλια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, κατέθεσε εγκαίρως και αίτημα υπερδέσμευσης, για την ενίσχυση επιπλέον 1.100 επιχειρήσεων, που βρίσκονται στον προθάλαμο της χρηματοδότησης. Στο ίδιο πλαίσιο, για την επανένταξη των άνεργων στην αγορά εργασίας, η ΠΚΜ υλοποιεί 28 Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας και στη νέα προγραμματική περίοδο, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη, με ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο γρήγορης εκκίνησης, για να έρθουν άμεσα νέοι ευρωπαϊκοί πόροι. Είναι προτεραιότητα το νέο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει άμεσα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ήδη στη γραμμή εκκίνησης, για να αγωνιστεί και να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν την ανάγκη μας. Εμείς δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας στην τύχη του. Τις δεσμεύσεις μας τις εκπληρώνουμε πάντα, στο ακέραιο.
Ήδη, οι πολύ αργοί ρυθμοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί το 2014. Ήδη επίσης, με τη νέα κυβέρνηση χάθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015. Αυτό λοιπόν, που βλέπω είναι ότι δεν θα έχουμε ανοιχτές προσκλήσεις, δεν θα ξεκινήσουν δηλαδή οι διαδικασίες, πριν τον Οκτώβριο του 2015. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χάνεται και το 2015. Πρέπει να το αντιληφθούν όλοι ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Η ενεργοποίηση του ΣΕΣ 2014 – 2020 είναι η πιο άμεση εθνική προτεραιότητα.
Και κάτι ακόμα, θα έλεγα η δεύτερη εθνική προτεραιότητα: Η χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή ανοιχτό Αναπτυξιακό Νόμο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν σήμερα, θέλει κάποιος να κάνει μία επένδυση, δεν υπάρχει τρόπος να ενισχυθεί. Το γεγονός λοιπόν, ότι δεν υπάρχει ακόμα ανοιχτός Αναπτυξιακός Νόμος λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Επίσης – και αυτό πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα – στον Αναπτυξιακό Νόμο που υπήρχε, στο πλαίσιο του οποίου είχαν υλοποιηθεί επενδύσεις, δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί τα κονδύλια των ενισχύσεων. Ζητήσαμε 4,5 εκατομμύρια ευρώ και μας έχει κατανεμηθεί μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αυτές οι ολιγωρίες και οι καθυστερήσεις έχουν συνέπειες για την οικονομία μας. Την τοπική και την εθνική οικονομία μας. Γι’ αυτό και αναφέρομαι σε αυτά τα ζητήματα ως εθνικές προτεραιότητες, γιατί το ΣΕΣ 2014 – 2020, ο Αναπτυξιακός Νόμος, μαζί με μία αμοιβαία επωφελή λύση με την Ευρώπη, είναι οι βάσεις για να απελευθερωθούν κονδύλια, για να κινηθεί και πάλι η οικονομία και η αγορά».
Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε μάλιστα ότι το πρώτο έργο με το οποίο η ΠΚΜ αρχίζει το ΣΕΣ 2014-2020 είναι η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, μια παρέμβαση ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, τις υπηρεσίες της Π.Κ.Μ., καθώς και τις υπηρεσίες όλων των φορέων «για τη συνεργασία τους, τη σκληρή και μεθοδική δουλειά τους και την κοινή μας προσπάθεια να αλλάξουμε πορεία, να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια».
ΟΜΙΛΙΑ
Κυρίες και κύριοι.
Το 2013, ως η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεσμευτήκαμε ότι θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αυξήσουμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Η δέσμευσή μας αυτή, προς τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν ρητή, καθώς γνωρίζαμε τη σημασία που έχουν για την οικονομία και τον τόπο μας τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Έπρεπε να αξιοποιήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό, με τον πιο αποδοτικό τρόπο τους πόρους του ΕΣΠΑ:
για την αναβάθμιση του δικτύου υποδομών μας,
την επέκταση των μεγάλων οδικών αξόνων,
την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας,
τη διατήρηση και βελτίωση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας,
τη στήριξη και ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,
Γνωρίζαμε όμως και κάτι ακόμα:
Αυτό που πραγματικά μετράει δεν είναι η επιθυμία να τα καταφέρεις και να πετύχεις σε μία αποστολή.
Όλοι έχουν τέτοιες επιθυμίες.
Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η αποφασιστικότητα να δουλέψεις σκληρά για να εκπληρώσεις την αποστολή και να πετύχεις.
Δύο χρόνια μετά, με εντατική προσπάθεια, σκληρή και μεθοδική δουλειά,
κατακτούμε το στόχο μας,
εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας,
και μπορούμε να δούμε σημαντικά οφέλη της επίτευξης της αποστολής μας, στην Κεντρική Μακεδονία.
Όλο αυτό το διάστημα, κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασίστηκα.
Συνεργαστήκαμε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,
Καταγράψαμε τα προβλήματα και αμέσως προχωρήσαμε σε πρακτικές και άμεσες ενέργειες για την επίλυσή τους.
Παρείχαμε βοήθεια και υποστήριξη σε όλους τους φορείς υλοποίησης, ώστε να μην χαθούν χρόνος και πόροι, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της υποχρηματοδότησης.
Όλες αυτές οι ενέργειες έφεραν αποτέλεσμα.
Μέσα σε 2 χρόνια, αυξήσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά 37 μονάδες.
Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 53% και μέσα σε 24 μήνες πετύχαμε απορρόφηση στο επίπεδο του 90,3%.
Είμαστε σήμερα, η Πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα, στην εκταμίευση κονδυλίων και τις πληρωμές έργων, σπάσαμε κάθε ρεκόρ.
Το 2014, οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκατομμύρια ευρώ.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά λοιπόν, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η Πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας και στην εκταμίευση κονδυλίων.
Όλες αυτές οι πρωτιές έχουν πολύ μεγάλη σημασία σε απόλυτα πρακτικό επίπεδο για τον τόπο μας:
Πρώτον, η αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων στο 90,3% σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα έρχονται στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δεύτερον, οι εκταμιεύσεις – ρεκόρ ύψους 208 εκατομμυρίων σημαίνουν ότι τα χρήματα αυτά πέφτουν στην αγορά.
Οι πληρωμές σημαίνουν ότι τα έργα τρέχουν και ολοκληρώνονται.
Και τα 523 έργα και προγράμματα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και υλοποιούμε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία,
σημαίνουν θέσεις εργασίας, σημαίνουν εισόδημα, σημαίνουν έσοδα.
Κυρίες και κύριοι αυτός είναι ο πραγματικός στόχος.
Δεν αγωνιζόμαστε για να καταγράψουμε μία επίδοση ή να σπάσουμε ένα προηγούμενο ρεκόρ.
Αγωνιζόμαστε για να διαχυθούν τα οφέλη στην κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, την πραγματική μας οικονομία.
Δεν σημαίνει τίποτα ένας αριθμός.
Οι αριθμοί υπάρχουν για να υπηρετούν την κοινωνία και τους ανθρώπους.
Ο άνθρωπος, ο πολίτης έχει για εμάς σημασία.
Κυρίες και κύριοι.
Σε όλους τους τομείς παρέμβασης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το 2014, πέτυχε την εκταμίευση σημαντικών πόρων, για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων.
Πρώτος τομέας η ενίσχυση της προσπελασιμότητας, με 61,5 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύσεις και πληρωμές έργων.
Με τα χρήματα αυτά ολοκληρώνουμε παρεμβάσεις στο μεταφορικό δίκτυο της Περιφέρειας σε μήκος 116,5 χιλιομέτρων οδικού δικτύου και 21 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου.
Ήδη παραδώσαμε στην κυκλοφορία το Οδικό Δίκτυο Χαλκηδόνα – Παραλίμνη προϋπολογισμού 40,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Την Περιμετρική Πολυγύρου, την παράκαμψη Αγίου Βλάση, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Την πρώτη από τις τρεις γέφυρες στη δυτική Θεσσαλονίκη, στον Ανισόπεδο Κόμβο της Λαχαναγοράς Κ16, με 89 εκατομμύρια ευρώ συνολικό προϋπολογισμό έργου.
Ταυτόχρονα, τρέχουμε τις εργασίες στη Οδό ταχείας κυκλοφορίας στο τμήμα Ποτίδαια – Κασσανδρεία στη Χαλκιδική, προϋπολογισμού 79,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενώ ξεμπλοκάραμε και έργα που είχαν παγώσει, όπως:
η κατασκευή του οδικού δικτύου Πατρίδα – Νάουσα προϋπολογισμού 31,9 εκατομμυρίων ευρώ,
και ο οδικός άξονας Σερρών – Αμφίπολης στο τμήμα Μεσοράχης – Αμφίπολης προϋπολογισμού 37,5 εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο επίσης παραδώσαμε στην κυκλοφορία.
Ολοκληρώσαμε λοιπόν, αυτή τη σημαντική παρέμβαση για την Αμφίπολη και πλέον επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την ανάπτυξη υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο ,
καθώς και συνολικά για την ανάπλαση της Αμφίπολης και την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου,
με χρηματοδότηση των έργων μέσα από τους πόρους του ΣΕΣ 2014-2020, δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ.
Δεύτερος τομέας τα έργα αστικής και αγροτικής αναγέννησης με 28 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύσεις και πληρωμές.
Με τα χρήματα αυτά υλοποιούμε 21 σημαντικά έργα σε 10 μεγάλα αστικά κέντρα.
Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η ανάπλαση της Νέας Παραλίας με προϋπολογισμό 22 εκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα υλοποιούνται παρεμβάσεις:
στην Καλαμαριά με την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ,
και στη Μοναστηρίου με την ανάπλαση προϋπολογισμού 2 εκατομμύρια ευρώ.
Τρίτος τομέας τα έργα και τα προγράμματα για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση με 40,5 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύσεις και πληρωμές.
Με τους συγκεκριμένους πόρους εξασφαλίζουμε τις κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης σε σύγχρονες σχολικές μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνουμε παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια, που απευθύνονται σε 14.800 μαθητές.
Επιπλέον εξοπλίζουμε 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για με παιδιά με ειδικές ανάγκες, βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες εκπαίδευσης και εξυπηρέτησής τους.
Τέταρτος τομέας τα έργα για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη με 22 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύσεις και πληρωμές.
Με τα χρήματα αυτά, αναβαθμίζουμε το δίκτυο ύδρευσης στην Κεντρική Μακεδονία με παρεμβάσεις σε μήκος 1.354 χιλιομέτρων, εξασφαλίζοντας την εξοικονόμηση και τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού.
Ολοκληρώνουμε 33 έργα αποχετεύσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε ορεινούς και απομονωμένους οικισμούς.
Ενώ ταυτόχρονα, μέσα από 13 σημαντικές παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα αστικά στερεά απόβλητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διατίθενται πλέον στο σύνολό τους σε ΧΥΤΑ.
Πέμπτος τομέας τα έργα για τον τουρισμό και τον πολιτισμό με 39 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύσεις και πληρωμές.
Αποκαθιστούμε και αναδεικνύουμε 117 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία.
Υλοποιούμε και ολοκληρώνουμε 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών με κυριότερα:
Την κατασκευή του νέου Μουσείου στη Βεργίνα προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ.
Την ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του ανακτόρου των Αιγών προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ
Και την κατασκευή του πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμπελοκήπων με προϋπολογισμό 3 εκατομμύρια ευρώ.
Έκτος τομέας τα έργα για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα με 15,5 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύσεις και πληρωμές.
Με τους συγκεκριμένους πόρους υλοποιούμε 63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενώ ήδη ολοκληρώσαμε:
Την κατασκευή του νέου τριώροφου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας.
Και την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό της Β’ μονάδας εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου.
Κυρίες και κύριοι.
Παράλληλα με τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και του συγκοινωνιακού δικτύου σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, δίνουμε έμφαση στην πραγματική μας οικονομία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας.
Στην κατεύθυνση αυτή και σε στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια τρέξαμε δυναμικά το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, χρηματοδοτούμε τα επενδυτικά σχέδια 2390 επιχειρήσεων, με κονδύλια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενώ καταθέσαμε έγκαιρα και αίτημα υπερδέσμευσης, για να ενισχύσουμε ακόμα 1100 επιχειρήσεις, που βρίσκονται στον προθάλαμο της χρηματοδότησης.
Επιπλέον, για την επανένταξη των άνεργων συμπολιτών μας στην αγορά εργασίας,
υλοποιούμε 28 Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ,
που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Τέλος, με κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενισχύουμε την Ελληνική Αστυνομία, με 24 νέα αυτοκίνητα,
ώστε να μπορεί να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά της,
προστατεύοντας τη ζωή, την περιουσία των συμπολιτών μας,
καθώς και το μόχθο των τοπικών μας επιχειρήσεων.
Κυρίες και κύριοι.
Κλείνω με μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο που αφορά στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη, με ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο γρήγορης εκκίνησης, για να έρθουν άμεσα νέοι ευρωπαϊκοί πόροι.
Με πρώτο άξονα την υγιή, την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.
Με εταίρους τους φορείς, τους Δήμους, τα επιμελητήρια.
Με πραγματικούς ωφελούμενους τις παραγωγικές και δυναμικές επιχειρήσεις, την κοινωνία, τους άνεργους, τους ευάλωτους συμπολίτες μου.
Είναι προτεραιότητα το νέο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει άμεσα.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ήδη στη γραμμή εκκίνησης.
Για να αγωνιστεί και να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν την ανάγκη μας.
Εμείς δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας στην τύχη του.
Τις δεσμεύσεις μας τις εκπληρώνουμε πάντα, στο ακέραιο.
Θέλω λοιπόν, να το υπογραμμίσω, η νέα κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020.
Πρέπει αυτό να γίνει τώρα, άμεσα ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος, πέρα από το πρώτο τρίμηνο του 2015, το οποίο φεύγει αναξιοποίητο.
Θέλω να γίνει κατανοητό ότι οι χρόνοι και οι προθεσμίες έχουν πολύ μεγάλη σημασία.
Ως παράδειγμα θα αναφερθώ στο πρώτο έργο, με το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκινάει στο ΣΕΣ 14-20:
Το πρώτο μας έργο, που έχει πλήρη ωριμότητα και θα ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή, είναι η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Είναι παρέμβαση ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.
Ουσιαστικά γίνεται το σημαντικότερο βήμα στη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, τη Βόρεια Ελλάδα, στις συνδυασμένες μεταφορές και στη διαμετακομιστική αλυσίδα.
Τα logistics σήμερα:
είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους διεθνώς,
με μεγάλους τζίρους,
που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εταιρικών κολοσσών,
που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Με τη ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, είναι η πρώτη φορά που η περιοχή μας, θα έχει στην πράξη και όχι στα λόγια, τον κομβικό εμπορικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επαναλαμβάνω λοιπόν:
Στην προετοιμασία του ΣΕΣ 2014 – 2020, δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ,
εμείς τη δουλειά μας την κάναμε σωστά, ολοκληρωμένα και έγκαιρα.
Η Περιφέρεια έχει έτοιμο το σχέδιο και έχει την ίδια ετοιμότητα για την υλοποίησή του.
Το ζητούμενο είναι τώρα η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το ΣΕΣ χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Ήδη, οι πολύ αργοί ρυθμοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί το 2014.
Ήδη επίσης, με τη νέα κυβέρνηση χάθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Αυτό λοιπόν, που βλέπω είναι ότι δεν θα έχουμε ανοιχτές προσκλήσεις, δεν θα ξεκινήσουν δηλαδή οι διαδικασίες, πριν τον Οκτώβριο του 2015.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χάνεται και το 2015.
Πρέπει να το αντιληφθούν όλοι ότι ο χρόνος είναι χρήμα
Η ενεργοποίηση του ΣΕΣ 2014 – 2020 είναι η πιο άμεση εθνική προτεραιότητα.
Και κάτι ακόμα, θα έλεγα η δεύτερη εθνική προτεραιότητα:
Η χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή ανοιχτό Αναπτυξιακό Νόμο.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν σήμερα, θέλει κάποιος να κάνει μία επένδυση, δεν υπάρχει τρόπος να ενισχυθεί.
Το γεγονός λοιπόν, ότι δεν υπάρχει ακόμα ανοιχτός Αναπτυξιακός Νόμος λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Επίσης – και αυτό πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα – στον Αναπτυξιακό Νόμο που υπήρχε,
στο πλαίσιο του οποίου είχαν υλοποιηθεί επενδύσεις,
δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί τα κονδύλια των ενισχύσεων.
Ζητήσαμε 4,5 εκατομμύρια ευρώ και μας έχει κατανεμηθεί μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Αυτές οι ολιγωρίες και οι καθυστερήσεις έχουν συνέπειες για την οικονομία μας.
Την τοπική και την εθνική οικονομία μας.
Γι’ αυτό και αναφέρομαι σε αυτά τα ζητήματα ως εθνικές προτεραιότητες,
γιατί το ΣΕΣ 2014 – 2020,
ο Αναπτυξιακός Νόμος,
μαζί με μία αμοιβαία επωφελή λύση με την Ευρώπη,
είναι οι βάσεις για να απελευθερωθούν κονδύλια,
για να κινηθεί και πάλι η οικονομία και η αγορά.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω:
Την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, που έχει κάνει πραγματικά σπουδαία δουλειά.
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης,
Τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
Καθώς και τις υπηρεσίες όλων των φορέων,
για τη συνεργασία τους, τη σκληρή και μεθοδική δουλειά τους,
για την κοινή μας προσπάθεια,
Να πετύχουμε τους στόχους μας, να αλλάξουμε πορεία,
να χτίσουμε μία σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια.
Ευχαριστώ επίσης, όλες και όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ.
Σε όλους τους τομείς παρέμβασης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το 2014, πέτυχε την εκταμίευση σημαντικών πόρων, για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων.
Αναλυτικά ανά τομέα:
-Ενίσχυση προσπελασιμότητας (εκταμιεύσεις και πληρωμές 61,5 εκ. ευρώ): Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στο μεταφορικό δίκτυο της Περιφέρειας σε μήκος 116,5 χιλιομέτρων οδικού δικτύου και 21 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου. Ενδεικτικά, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το οδικό δίκτυο Χαλκηδόνα – Παραλίμνη (40,5 εκ. ευρώ), η περιμετρική Πολυγύρου (παράκαμψη Αγίου Βλάση, 10 εκ. ευρώ), η πρώτη από τις τρεις γέφυρες στον ανισόπεδο κόμβο της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Κ16 (συνολικός προϋπολογισμός έργου 89 εκ. ευρώ), σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για το δρόμο Ποτίδαια – Κασσανδρεία (79,6 εκ. ευρώ). Επίσης, ξεμπλόκαραν σημαντικά έργα, όπως η κατασκευή του οδικού δικτύου Πατρίδα – Νάουσα (31,9 εκ. ευρώ) και ο οδικός άξονας Σερρών – Αμφίπολης (το τμήμα Μεσοράχης – Αμφίπολης, προϋπολογισμού 37,5 εκ. ευρώ, παραδόθηκε στην κυκλοφορία).
-Αστική και αγροτική αναγέννηση (εκταμιεύσεις και πληρωμές 28 εκ. ευρώ): Υλοποιούνται 21 έργα σε δέκα μεγάλα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικά έργα είναι η ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης (22 εκ. ευρώ), η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου στην Καλαμαριά (6,5 εκ. ευρώ) και η ανάπλαση της οδού Μοναστηρίου (2 εκ. ευρώ).
-Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση (εκταμιεύσεις και πληρωμές 40,5 εκ. ευρώ): Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που απευθύνονται σε 14.800 μαθητές. Επιπλέον, εξοπλίζονται 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για με παιδιά με ειδικές ανάγκες.
-Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη (εκταμιεύσεις και πληρωμές 22 εκ. ευρώ): Αναβαθμίζεται το δίκτυο ύδρευσης στην Κεντρική Μακεδονία με παρεμβάσεις σε μήκος 1.354 χιλιομέτρων, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση και βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Ολοκληρώνονται 33 έργα αποχετεύσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε ορεινούς και απομονωμένους οικισμούς. Ενώ ταυτόχρονα, μέσα από 13 σημαντικές παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα αστικά στερεά απόβλητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διατίθενται πλέον στο σύνολό τους σε ΧΥΤΑ.
-Τουρισμός – Πολιτισμός (εκταμιεύσεις και πληρωμές 39 εκ. ευρώ): Αποκαθίστανται και αναδεικνύονται 117 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία. Ολοκληρώνονται 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών με κυριότερα την κατασκευή του νέου Μουσείου στη Βεργίνα (18 εκ. ευρώ), την ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του ανακτόρου των Αιγών (7 εκ. ευρώ) και την κατασκευή του πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμπελοκήπων (3 εκ. ευρώ).
-Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα (15,5 εκ. ευρώ): Υλοποιούνται 63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου τριώροφου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας και η ανακαίνιση -εκσυγχρονισμός της Β’ μονάδας εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου.