Στη β’ φάση αξιολόγησης βρίσκεται πλέον η καινοτόμα πρόταση “Livin-WATER” με τη συμμετοχή του Δήμου Βόλβης
Ο Δήμος Βόλβης μαζί με άλλους 40 φορείς απ’ όλο τον κόσμο, διεκδικεί μέσω της πρότασης “Livin-WATER” την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και πρωτοποριακών εφαρμογών, στο πλαίσιο της πρόσκλησης “Έξυπνες και βιώσιμες πόλεις” του προγράμματος HORIZON 2020.
Η πρόταση “Livin-WATER”, έπειτα από μια άκρως ανταγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν 140 προτάσεις κοινοπραξιών απ’ όλο τον κόσμο, επιλέχθηκε ως μια εκ των δέκα καλύτερων, οι οποίες προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση αξιολόγησης, από την αρμόδια ευρωπαϊκή διαχειριστική αρχή. Ο δήμος Βόλβης και άλλοι 40 φορείς (δήμοι, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και κορυφαίες εταιρείες) 11 χωρών απ’ όλο τον κόσμο, διεκδικούν χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο πλαίσιο της πρότασης, προβλέπεται δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας ακαδημαϊκών φορέων και επιχειρήσεων, που θα υποστηρίξει τον δήμο Βόλβης, στην ανάπτυξη προγραμμάτων και εφαρμογών με αυξημένη ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Πρακτικά, θα μελετηθούν και θα εφαρμοσθούν στον δήμο Βόλβης, μέθοδοι προστασίας και αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων και ερημοποίησης του εδάφους, παρακολούθησης και βελτίωσης της ποιότητας των υδάτων κ.ά.
Κύριος στόχος είναι έως το 2020, η δημιουργία «πράσινων» δήμων στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Κίνα. Για τον σκοπό αυτό, στην πρόταση “Livin-WATER” εκτός του δήμου Βόλβης που εκπροσωπεί την Ελλάδα, συμμετέχουν και οι δήμοι: Πόρτο (Porto) Πορτογαλίας, Φόρεστ Βρυξελλών (Forest) Βελγίου, Χιρόνα (Girona) και Σαλτ (Salt) Ισπανίας, Λιντς (Leeds) και Μπράιτον & Χοβ (Brighton & Hove) Μεγάλης Βρετανίας, Σεν Σαν Ντενί (Seine-Saint-Denis) Γαλλίας, Λινιάνο (Legnano) Ιταλίας, Ουσκουντάρ Κωνσταντινούπολης (Uskudar) Τουρκίας, Ράμλα (Ramla) Ισραήλ, Μπέλο Οριζόντε (Belo Horizonte) Βραζιλίας, Γουχάν (Wuhan), Μπανάν (Banan) και Τσονγκτσίνγκ (Chongqing) Κίνας. Από Ελλάδα, συμμετέχει ακόμα το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ υποστηρίζει και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα HORIZON 2020 (ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020) συνολικού προϋπολογισμού 70 δισ. ευρώ, ενισχύει την καινοτομία και την έρευνα σ’ ένα ευρύ φάσμα μέχρι και την παραγωγή προϊόντων και το εμπόριο. Περιλαμβάνει όλες τις μορφές της καινοτομίας (τεχνολογική, μη τεχνολογική οργάνωση, κοινωνική καινοτομία, κλπ.) και εστιάζει σε κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία της Ευρώπης (π.χ. υγεία, καθαρή ενέργεια και μεταφορές, κλπ).