Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την τεκμηρίωση αιτήματος και τη σύνταξη σχετικού φακέλου για την πιστοποίηση του ελαιόλαδου Ασπρολιάς Λευκάδας με διεθνή ετικέτα ποιότητας «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)» ή «Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)».
Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της μελέτης παρουσιάστηκαν σε τεχνική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, μέσω τηλεδιάσκεψης, και στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, η Προϊσταμένη της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Λευκάδας, Μαρία Παπαλεξάνδρου, στελέχη της Π.Ε. Λευκάδας, εκπρόσωποι της Ομάδας Παραγωγών Ασπρολιάς και μέλη της μελετητικής ομάδας, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή, Ιωάννη Τσιρογιάννη.
«Για εμάς, ως Περιφερειακή Αρχή, ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμος και είμαστε δίπλα στους ανθρώπους του. Για αυτό ξεκινήσαμε με χρήματα από το αποθεματικό της Π.Ε. Λευκάδας και την επιστημονική στήριξη σημαντικών φορέων του χώρου, αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, ώστε το Ελαιόλαδο Ασπρολιάς Λευκάδας να αποκτήσει διεθνή ‘ταυτότητα’ και δυνατά ‘επιχειρήματα’ έναντι του ανταγωνισμού. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, γιατί τα πρώτα αποτελέσματα τεκμηρίωσης του φακέλου για την απόκτηση σήματος ΠΟΠ/ΠΓΕ είναι αισιόδοξα, ενώ σημαντική είναι και η ανταπόκριση του αγροτικού κόσμου για τη συγκρότηση Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Ασπρολιάς» δηλώνει ο κ. Ανδρέας Κτενάς.
Από τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης τεκμηριώνεται η καταγωγή από την Λευκάδα της ποικιλίας «Ασπρολιά Λευκάδας» – η οποία είναι καταχωρημένη στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών δενδρωδών ειδών – καθώς και η μεγάλη ιστορική και γεωγραφική της σύνδεση κύρια με το νησί της Λευκάδας, αλλά και με το Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό.
Επίσης, επιβεβαιώνονται η φήμη και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του «Ελαιολάδου Ασπρολιάς Λευκάδας», και υπογραμμίστηκε ότι η μέχρι σήμερα νοοτροπία πολλών παραγωγών να το εμπορεύονται και να το πωλούν ως σκέτο «ελαιόλαδο», δεν αποτελεί καλή πρακτική.
Ακόμα τονίστηκε η ανάγκη για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων συνθηκών ελαιοκομίας, ελαιοτριβής και τυποποίησης του προϊόντος, και έγινε αναφορά στην πρόσφατη ένταξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγανησίου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/16 και την επιχορήγησή του με 381.255,75 ευρώ, για τη κατασκευή σύγχρονου ελαιοτριβείου.
Η επόμενη φάση περιλαμβάνει τη διεξαγωγή αναλύσεων ελαιολάδου– σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου Καλαμάτας, που υπάγεται στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα – και εδαφολογικών αναλύσεων – σε συνεργασία με το Εδαφολογικό Εργαστήριο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας / Πανεπιστήμιο Πατρών – για την τεκμηρίωση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών (χημικών, οργανοληπτικών, κλπ.), που θα έχει η ταυτότητα «Ελαιόλαδο Ασπρολιάς», καθώς και τη διαμόρφωση κατευθυντήριων γραμμών για την καλλιέργεια, συγκομιδή, παραγωγή και τυποποίηση του προϊόντος.