Εκτενής συζήτηση πραγματοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης τουΠεριφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τρία βασικά θέματα:
1) την πώληση του ΟΛΠ
2) τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τρίτου τριμήνου για το έτος 2014
3) τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε εταιρικό σχήμα για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης για την υποστήριξη και προώθηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ) αλλά και ευρύτερα την προώθηση πρωτοβουλιών σχετικά με την Κοινωνική Οικονομία
Αναλυτικά:
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΟΛΠ
Με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τάχθηκε κατά της πώλησης του ΟΛΠ, ενώ παράλληλα το Σώμα αποφάσισε την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 2 Δεκεμβρίου, οπότε και εκδικάζεται η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, καθώς και συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιμελητηρίων της πόλης, ώστε να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ.
(Το σχετικό κείμενο ψηφίσματος καθώς και την αναλυτική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη μπορείτε να βρείτε στο δελτίο Τύπου με ημερομηνία 20.11.2014 στο web site της Περιφέρειας Αττικής www.patt.gov.gr)
Κατά του ψηφίσματος ψήφισαν οι παρατάξεις «180ο – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Δημιουργούμε Μαζί», καθώς επίσης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Χαρδαλιάς από την παράταξη «Αττική». Από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη «Αττική». Σημειώνεται ότι οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αττική» κατέθεσαν δικά τους κείμενα ψηφίσματος.
Η παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ» εξέφρασε την αντίθεσή της με την απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού του Πειραιά. Τόνισε ότι είναι υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όμως διατηρεί την αντίθεσή της για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του λιμανιού του Πειραιά που αποτελεί υποδομή μείζονος εθνικής σημασίας. Τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός του ανοίγματος του λιμανιού στην Πόλη και στους Πολίτες, σε συνδυασμό με την πλήρη αξιοποίηση των κοντινών αρχαιολογικών και ελεύθερων χώρων.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «180Ο – Η Αττική Αλλάζει πρόσωπο» Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέχεια προηγούμενης παρέμβασής του, κατά την οποία επέκρινε έντονα την “άρνηση”, όπως τη χαρακτήρισε, της κυρίας Δούρου να ζητήσει την κατανομή θέσεων απασχόλησης στην Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, τόνισε ότι η ίδια “ιδεοληψία” χαρακτηρίζει την παράταξή της και στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ.
«Λυπάμαι που το επισημαίνω, αλλά οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα απ ́ όσα συμβαίνουν στο σύγχρονο κόσμο. Όταν η διακίνηση των αγαθών ήταν δυτικοκεντρική, η Ελλάδα, για το διεθνές εμπόριο, ήταν μια ασήμαντη χώρα της περιφέρειας. Σήμερα που ο άξονας του εμπορίου έχει μετατοπιστεί ανατολικά, η χώρα έχει γίνει κόμβος του διεθνούς εμπορίου και έχει αποκτήσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Πώς τοποθετείται η πλειοψηφία σε αυτό; Φοβικά και ιδεοληπτικά. Ανησυχώ,
λοιπόν, ότι με αντιλήψεις όπως αυτές, αν ποτέ επικρατήσουν, η Ελλάδα θα χάνει συνεχώς αναπτυξιακές ευκαιρίες, δηλαδή θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Επικαλούμενος την προηγούμενη ιδιότητά του, αυτή του Εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών – εργασία για την οποία είχε μάλιστα βραβευθεί ως Ευρωβουλευτής της Χρονιάς (2013), αναφέρθηκε στη συμβολή του τομέα μεταφορών στην ανάπτυξη της οικονομίας.
«Η επένδυση της Cosco, η οποία πολεμήθηκε σφόδρα το 2008, σήμερα αναγνωρίζεται ως επιτυχημένο μοντέλο ξένης επένδυσης, τοποθετώντας τον Πειραιά και τη χώρα στον χάρτη των διεθνών μεταφορών, προσδίδοντας αναπτυξιακή δυναμική. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει αναβαθμισθεί σε έναν σύγχρονο εμπορευματικό σταθμό, μετατρέπεται σε ένα διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο».
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, η προσέλκυση επενδύσεων συμβάλλει, όχι απλώς στη διατήρηση, αλλά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει το κράτος να διατηρεί έναν σαφώς καθορισμένο ρυθμιστικό ρόλο και να υπάρχουν οι απαιτούμενες διασφαλίσεις ως προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική» Περικλής Μουλιανάκηςστην τοποθέτησή του όσον αφορά στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, αρχικά τόνισε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση της Περιφερειακής αρχής κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΛ, καυτηρίασε το γεγονός ότι κακώς απουσίαζαν από την συζήτηση εκπρόσωποι από τον Δήμο Πειραιά και εργαζόμενοι από τον ΟΛΠ. Τόνισε πως πάγια θέση το κόμματος του είναι ότι η οικονομία μας πρέπει να στραφεί προς έναν εθνικό προσανατολισμό, που σημαίνει ότι ο ΟΛΠ θα πρέπει βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο.
Τόνισε ότι η μεγάλη ζημιά έγινε το 2008, όταν μπήκε η COSCO στο λιμάνι και φτάνουμε στο 2011, όπου διορίστηκαν σύμβουλοι γι αυτό ακριβώς το θέμα και ανακοινώθηκαν διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.
Για εμάς, το ψήφισμα θα έπρεπε να περιέχει 6 βασικά σημεία που είναι τα εξής:
1) Άμεση ακύρωση της διαδικασίας, όχι μόνο ως εθνικά επιζήμια αλλά και αντίθετη στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
2) Παραπομπή στη Δικαιοσύνη όσων σκόπιμα παραβίασαν θεμελιώδεις κανόνες δημοσιότητας και διαφάνειας.
3) Άμεση απεμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ από την όποια διαχείριση του ΟΛΠ.
4) Εφαρμογή του ειδικού νόμου που προβλέπει ότι ο ΟΛΠ είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται υπό την εποπτεία του Δημοσίου το οποίο θα πρέπει πάντα να κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου.
5) Να καταργηθεί ο φορέας που ονομάζεται «Ρυθμιστική αρχή λιμένων», που ουσιαστικά θεσπίστηκε ως πολιορκητικός κριός ώστε να αντικαταστήσει τον ΟΛΠ σε θέματα αρχής κράτους.
6) Να συμπαρασταθεί σύσσωμη η Περιφέρεια και όχι μόνο το δήθεν «συνταγματικό τόξο» στην εκδίκαση της προσφυγής στο Σ.τ.Ε. στις 2 Δεκεμβρίου, για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης.
Τέλος, κατήγγειλε τη διοίκηση του ΟΛΠ και προσωπικά τον κ. Ανωμερίτη, ο οποίος ενώ τόσα χρόνια δίνει διευκολύνσεις στους αριστερούς συνδικαλιστές, δεν έπραξε το ίδιο και για το Σωματείο των Ελλήνων Εθνικιστών και δεν τους παραχώρησε χώρο μέσα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.
Τοποθετούμενος εκ μέρους των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γ. Μανουσογιαννάκης τόνισε:
«Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόταση της Διοίκησης και στο ψήφισμα που καταθέτει φαίνεται: η διάθεση να διαβουλευτεί με την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που είναι φανατικοί υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης για να βρεθεί “η βέλτιστη λύση για την ανάπτυξη του ΟΛΠ”. Εναποθέτει ελπίδες στην “ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα”, όταν στην Ευρώπη οι λιμενικές αρχές ανήκουν στις Περιφέρειες, τους δήμους και τα Επιμελητήρια αλλά η χρήση των λιμανιών είναι παραχωρημένη σε μονοπωλιακούς ομίλους, όπως συμβαίνει στον ΟΛΠ με την COSCO με τις αντίστοιχες επιπτώσεις.
Διεκδικεί μαζί με τους δήμους μερίδιο από την πίτα των λιμανιών και συμμετοχή στην όποια διαδικασία εκμετάλλευσης επιλεγεί. Αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στις μικρομεσαίες
επιχειρήσεις, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει ότι στον καπιταλισμό είναι αντικειμενικό ο ανταγωνισμός να οδηγεί στη συγκέντρωση στους μονοπωλιακούς ομίλους που επιδιώκουν την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.
Δεν συμφωνούμε με την εισήγηση και το ψήφισμα που προτείνει η διοίκηση, η θέση που προβάλλει για τη διαχείριση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού δεν προφυλάσσει από την εκμετάλλευσή του
από τα μονοπώλια και δεν προφυλάσσει τους εργαζόμενους και το λαό από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει. Τουναντίον υπονομεύει τον αγώνα που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός για την αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση και τα λιμάνια να αποτελέσουν μοχλό ενίσχυσης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας που θα υπηρετούν το λαό και τη βελτίωση της ζωής του.
«Οι τελευταίες εξελίξεις και η έγκριση της διοίκησης του ΟΛΠ του “φιλικού διακανονισμού” με την COSCO με τους όρους που έχει θέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, είτε και χωρίς αυτούς, είναι στην ουσία μια νέα σύμβαση παραχώρησης με ακόμα ευνοϊκότερους όρους για την COSCO, αλλά και πρόκριμα στη συμμετοχή της στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Γ. Μανουσογιαννάκης στάθηκε στη στάση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας, που την πλειοψηφία της έχει το ΠΑΣΟΚ, και της Ένωσης Λιμενεργατών, που την πλειοψηφία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αν και εμφανίζονται αντίθετοι με τον παραπάνω διακανονισμό και την ιδιωτικοποίηση, επικεντρώνονται στους όρους για να προετοιμάζουν τους εργαζόμενους για νέες υποχωρήσεις. Υπογράμμισε επίσης πως παρά την προσδοκία που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μια κυβέρνησή του ίσως σταματήσει τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης ή αλλάξει τους όρους που αυτή θα γίνει, «δε δεσμεύεται καθαρά ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο που θα είναι κυβέρνηση, θα σταματήσει τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, καλλιεργεί τη λογική του μικρότερου κακού και έχει στο τσεπάκι τη λύση της “ορθής επανάληψης” που θα διαγράψει ό,τι προηγούμενα λέγανε».
Στο πλαίσιο αυτό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισμα με τα παρακάτω αιτήματα:
• Να σταματήσει κάθε διαδικασία εκποίησης των μετοχών ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ. Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης είτε με την πώληση μετοχών, είτε με τη μορφή της παραχώρησης. Είτε όλο το λιμάνι, είτε κομμάτι – κομμάτι.
• Να μην προχωρήσει ο «φιλικός διακανονισμός» ΟΛΠ – COSCO και η παράδοση της δυτικής προβλήτας ΙΙΙ.
• Να μην προχωρήσει η υλοποίηση του Αττικού Λιμενικού Συστήματος.
• Μέτρα για την ασφαλή, τακτική και φτηνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, δηλαδή να μη θιχτεί σε καμία περίπτωση ο ρόλος των λιμανιών στο ακτοπλοϊκό δίκτυο (πρακτικά να μην μετακυλιστεί το κόστος οποιασδήποτε επιλογής στις τιμές των εισιτηρίων).
• Όχι στις απολύσεις – διαθεσιμότητες και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Νέες προσλήψεις, με σταθερή και μόνιμη δουλειά, γιατί υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Ζαχαρίας Πελέκης από την παράταξη «Αττική Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης», τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «πέραν της νομικής αντιμετώπισης στο Συμβούλιο Επικρατείας του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας από το υφιστάμενο κατοχικό καθεστώς της παρούσας συγκυβέρνησης, προτείνουμε τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση, που θα προκύψει στις επόμενες εκλογές, τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου, όπου θα οδηγηθούν πέρα των πρωταιτίων παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας με το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και όσοι ξεπουλούν περιουσία του Ελληνικού δημοσίου ή Ελλήνων πολιτών, κατά το πρότυπο των μαυραγοριτών της κατοχής του 41-45 (έναντι πινακίου φακής), με το αδίκημα του δοσίλογου μαυραγορίτη».
Ο Αντώνης Γάκης από την παράταξη «Ανάσα για την Οικολογία» τόνισε: «Το λιμάνι του Πειραιά, o ΟΛΠ, ανήκει στο λαό και όχι στα μονοπώλια μέσω του ξεπουλήματος, που επιχειρεί η απερχόμενη Συγκυβέρνηση του Μνημονίου, η οποία δεν έχει ούτε την πολιτική, ούτε την ηθική νομιμοποίηση για να προχωρήσει λίγους μήνες πριν την οριστική της τοποθέτηση στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και γι’ αυτό άλλωστε βιάζεται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στους συνεταίρους εντολείς της. Η ιδιωτικοποίηση του ιστορικού λιμανιού του Πειραιά που έχει ιστορία χιλιάδων ετών και από το 1861 έχει και επίσημα δημόσιο χαρακτήρα είναι ένα ακόμα μεγάλο σκάνδαλο και ένα ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα κατά της λαϊκής περιουσίας. Το ξεπούλημα μεθοδεύεται από το 1999 που μετατράπηκε ο ΟΛΠ σε Ανώνυμη Εταιρεία και συνεχίστηκε με τη δουλική παραχώρηση μέρος των προβλητών και υπηρεσιών στην Cosco και έρχεται να ολοκληρωθεί με το υπόλοιπο ξεπούλημα του 67% του ΟΛΠ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ τη στιγμή που ακόμα και το Ευρωπαϊκό επενδυτικό status quo είναι να έχουν δημόσιο χαρακτήρα όλα τα λιμάνια σε ποσοστό άνω του 95%».
Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε το ξεπούλημα, ούτε κανένα φιλικό διακανονισμό με το κινέζικο καπιταλιστικό μονοπώλιο, που μετατρέπει το δημόσιο χαρακτήρα του Λιμανιού σε αποικιακή κτήση τόσο εργασιακά όσο και αναπτυξιακά. Δεν λέμε όχι για να κάνουμε απλά επαναστατική γυμναστική. Το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι άπλα τα τσιμέντα για να τα κοστολογήσεις με το κυβικό, ούτε απλές υπηρεσίες για να τις αξιολογήσει κάποια ‘έγκριτη’ εταιρεία και να βάλει μια τιμή πώλησης, ως συνήθως πολύ μικρότερη από την πραγματική, όπως στο Ελληνικό και στον Αστέρα Βουλιαγμένης».
«Το λιμάνι», πρόσθεσε στη συνέχεια, «είναι κρατική, δημόσια περιουσία, είναι γεωστρατηγικό σημείο εθνικής ασφάλειας, πηγή πλούτου και ανάπτυξης. Συνδέει όλη τη νησιωτική και ακριτική Ελλάδα, εμπορικά και επιβατικά. Είναι κόμβος στρατηγικής σημασίας. Δεν μπορεί να θυσιαστεί το δικαίωμα στην επικοινωνία, στη μεταφορά, στην ανταλλαγή προϊόντων σε ένα ξένο καπιταλιστικό κεφάλαιο που ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος, αδιαφορώντας για την απομόνωση των κατοίκων, για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, ενώ όσες διατηρήσουν θα είναι επισφαλείς και με απάνθρωπους όρους, στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, η οποία θα σαρώσει το ήδη επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον που έχουν μετατρέψει τους κατοίκους των όμορφων περιοχών σε εγκλωβισμένους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και εργασιακά μπροστά στην άκρατη επιχειρηματικότητα. Ο ΟΛΠ είναι ο Πειραιάς, η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, το Πέραμα, ο Αργοσαρωνικός, είναι η πύλη του Αιγαίου στην Αττική και στην Ελλάδα και της Ανατολής στη Δύση. Ξεπούλημα του ΟΛΠ σημαίνει αυτόματα και το δικαίωμα να ξεπουληθούν τα λιμάνια του Λαυρίου, της Ελευσίνας, της Ραφήνας μέσω του Αττικού
Λιμενικού Συστήματος. Για εμάς ο ΟΛΠ πρέπει να είναι δημόσιος και σε αγαστή συνεργασία και συμβίωση με τους όμορους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής».
Τέλος, ο κύριος Γάκης αναφέρθηκε σε έναν Πειραιά ανοιχτό προς το Λιμάνι, με αστικές βιοκλιματικές παρεμβάσεις και έργα υποδομής, προσπελασιμότητας και πολιτιστικής ανάτασης για να ξαναγίνει ο
Πειραιάς και οι Δήμοι πέριξ του λιμανιού το κέντρο της Μεσογείου, τόσο εμπορικά όσο κοινωνικά και πολιτιστικά, ενώ θα είναι περιβαλλοντικά εξυγιασμένος με πυξίδα τον άνθρωπο και την οικολογική ισόρροπη ανάπτυξη και ολοκλήρωσε την εισήγησή του λέγοντας: «Το λιμάνι είναι βιώσιμο τόσο οικονομικά όσο και ανθρώπινα δεν χρειάζεται ξένα χέρια για να αναπτυχθεί. Συμπαραστεκόμαστε νομικά αλλά και αγωνιστικά απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ. Τα λιμάνια να παραμείνουν δημόσια, με μόνιμο προσωπικό και δημόσιες επενδύσεις. Δεν θα θυσιάσουμε τη γη των παιδιών μας για ένα ακόμα colpo grosso της Μνημονιακής συγκυβέρνησης. Όλοι μαζί για να σηκώσουμε τη σημαία του Πειραιά και των υπόλοιπων λιμανιών μας σε όλη τη χώρα πιο ψηλά, όπως κάνουν για αιώνες οι ακούραστοι ναυτικοί μας».
Η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», κα Δέσποινα Κουτσούμπα, τάχθηκε κατά της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου, κατά του ΤΑΙΠΕΔ για το οποίο τόνισε ότι «ξεπουλάει μπιρ παρά τη δημόσια περιουσία, για να πάνε στους δανειστές της χώρας και τους φίλους της κυβέρνησης», και κατά της μετατροπής του Πειραιά σε «κάτεργο με μισθούς πείνας είτε αυτό γίνει από την COSCO είτε από το υπόλοιπο εφοπλιστικό κεφάλαιο που απλώς ζητάει να πάρει μερίδιο από τη μοιρασιά». Στη συνέχεια υπενθύμισε στο σώμα ότι «τα αιτήματα των εργαζομένων της COSCO ήταν ίδια με αυτά των νεκρών του Σικάγο!» κι ότι στον Πειραιά “το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει ενδυθεί τη στολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”. «Ως εκ τούτου» συνέχισε «οι πολλές συναινέσεις έχουν και πολλά προβλήματα. Ο αγώνας που θα δώσουμε θα είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, θα είναι για δημόσια λιμάνια που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των Πειραιωτών και όλων των νησιωτών». Τέλος, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της επισημαίνοντας ότι για τους παραπάνω λόγους δεν θα ψηφίσει την απόφαση όπως προτείνεται.
Η κα Μαρία Γιαννακάκη από την «Παρέμβαση για την Αττική», σημείωσε ότι η παράταξή της είναι εξ αρχής θετική, αναφορικά με τη συγκεκριμένη απόφαση της Διοίκησης της Περιφέρειας αλλά απευθυνόμενη στον Αντιπεριφερειάρχη που εισηγήθηκε το θέμα πρόσθεσε: «Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, μας είπατε τί δεν θέλετε να γίνει, χωρίς να προτείνετε όμως τί πρέπει να γίνει. Για μια ακόμη φορά παρατηρούμε ότι υπάρχει σύγχυση μεταξύ των εννοιών ‘Δημόσιο’ και ‘Κρατικό’. Γιατί εμείς είμαστε υπέρ του Δημοσίου χαρακτήρα των λιμένων, όχι όμως υπέρ του κρατικού».
Στη συνέχεια η κυρία Γιαννακάκη επεσήμανε ότι η παράταξή της έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης των λιμένων Λαυρίου και Ραφήνας για εξυπηρέτηση των επιβατών για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δυτικών Κυκλάδων, φιλική προς το περιβάλλον και φθηνότερη σε ναύλα.
Στη συνέχεια τόνισε ότι προκαλούνται ερωτηματικά σχετικά με το χρόνο που επιλέγεται η πώληση των μετοχών, δεδομένου ότι είναι υπό έκδοση σχετική Οδηγία της Ε.Ε., που επικεντρώνεται στην αποφυγή
μονοπωλιακών μορφών εκμετάλλευσης στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών και των λιμενικών διευκολύνσεων και σημείωσε ότι: «Δυστυχώς, κατά την άποψή μας, εγκαταλείφθηκε το μοντέλο παραχώρησης της παροχής υπηρεσιών και των εμπορικών δραστηριοτήτων, μια επιλογή που αφ’ ενός εξασφαλίζει ξένες ιδιωτικές επενδύσεις και αφ’ ετέρου διατηρεί ταυτόχρονα το δημόσιο έλεγχο στο οικείο λιμενικό σύστημα της χώρας. Εμείς πιστεύουμε σε αυτές τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν είμαστε, δηλαδή, της άποψης ότι όλη η αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας πρέπει να είναι στο δημόσιο».
Τέλος, η κα Γιαννακάκη αναφέρθηκε στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις παραχωρήσεις σημειώνοντας: «Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε στη διαδικασία έκδοσης Οδηγίας της
Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά και στην παραχώρηση ευρωπαϊκών λιμένων. Η Οδηγία, επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, επικεντρώνεται στην αποφυγή μονοπωλιακών μορφών εκμετάλλευσης στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών και των λιμενικών διευκολύνσεων.
Επίσης, στο τελικό στάδιο βρίσκεται το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη διαφάνεια ως προς τη λειτουργία των ευρωπαϊκών λιμένων στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής λιμενικής πολιτικής, το
οποίο, επίσης, περιέχει διατάξεις που σχετίζονται και με τον τρόπο άσκησης της διοίκησης των λιμένων και της εκμετάλλευσής τους εκ μέρους των παραχωρησιούχων, ώστε να αποτρέπονται μονοπωλιακές πρακτικές που στρεβλώνουν την κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Βάσει αυτών των κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κινηθούμε και όχι βάσει αποτυχημένων μοντέλων που οδηγούν στην παρακμή και στην απαξίωση του δημοσίου».
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (Γ’ ΤΡΙΜΗΝΟ 2014) ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Γ’ τριμήνου 2014. Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις «Αττική», «180ο– Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ελληνική Αυγή» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή».
Πιο συγκεκριμένα έγινε αποδεκτή ως εισήγηση η τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού του Γ’ τριμήνου 2014, με τις κατωτέρω επισημάνσεις:
1. το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του έτους 2014 έχει συνταχθεί και ψηφιστεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή
2. την τριμηνιαία έκθεση των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων Γ’ τριμήνου 2014, όπως συντάχθηκε από την Υπηρεσία
3. την καταγραφόμενη στα στοιχεία του απολογισμού Γ’ τριμήνου 2014 σημαντική υστέρηση στην υλοποίηση του προϋπολογισμού 2014, ως συνέπεια της πολιτικής που ασκήθηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή σε συνάρτηση με την υλοποιούμενη πολιτική της κεντρικής εξουσίας και των μνημονίων
4. ιδίως την καταγραφόμενη στα στοιχεία του απολογισμού Γ’ τριμήνου 2014 υστέρηση στην υλοποίηση επενδύσεων, η οποία ανέρχεται μόλις σε 3,84% επί των προϋπολογισθεισών επενδύσεων
5. το γεγονός ότι η απεικόνιση των αποτελεσμάτων του Γ’ τριμήνου 2014 γίνεται με το απλογραφικό σύστημα και όχι με το διπλογραφικό, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Αττικής, ως συνέπεια της πολιτικής που ασκήθηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή
6. το γεγονός ότι η έγκριση του απολογισμού του Γ ́ Τριμήνου 2014 αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχιστεί η οικονομική λειτουργία της Περιφέρειας
7. το γεγονός ότι η έγκριση της τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού του Γ’ Τριμήνου 2014 αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2014, η οποία με τη σειρά της συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να εκπληρωθούν σημαντικές κοινωνικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας Αττικής, με κυριότερες την καταβολή του επιδόματος νεφροπαθών και την μεταφορά μαθητών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Χρήστος Καραμάνος, κατά την εισήγησή του τόνισε ότι «Ο προϋπολογισμός που συντάχθηκε και υλοποιήθηκε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, παρουσιάζει υστέρηση σε σημαντικά κονδύλια, όπως στον τομέα των επενδύσεων. Είναι εξαιρετικά χαμηλά τα ποσοστά και προβληματικός ο τρόπος υλοποίησης. Όμως από την άλλη μεριά, είναι κρίσιμο το να μην τεθεί εκτός οικονομικής λειτουργίας η Περιφέρεια Αττικής κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει εγκεκριμένα λογιστικά στοιχεία. Παράλληλα, η έγκριση της τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού του Γ’ Τριμήνου 2014 αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2014, η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για να εκπληρωθούν σημαντικές κοινωνικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας Αττικής, με κυριότερες την καταβολή του επιδόματος νεφροπαθών και τη μεταφορά μαθητών».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική», κ. Γιάννης Σγουρός, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, σημείωσε ότι «Η νέα διοίκηση προσπαθεί μάταια να αποδομήσει όσα έγιναν τα τρία προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να καλύψει την αδυναμία υλοποίησης των προγραμματικών της εξαγγελιών» και πρόσθεσε ότι «όσοι μιλούν για υστέρηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ενός αυτοδιοικητικού φορέα μάλλον δεν πρέπει να έχουν ιδέα από την άσκηση δημόσιας διοίκησης».
Ο περιφερειακός σύμβουλος του Συνδυασμού «180ο – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» κ. Πάρης Ευαγγελίου τοποθετήθηκε στο θέμα της έγκρισης αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού Γ’ τριμήνου 2014 λέγοντας «Ο Συνδυασμός μας θα ψηφίσει την έγκριση των αποτελεσμάτων του
προϋπολογισμού με την επισήμανση να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες λειτουργίας του Διπλογραφικού Συστήματος που είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής».
Στο θέμα της έγκρισης των αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού Γ ́ τριμήνου 2014 ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική» κ. Περικλής Μουλιανάκης, καυτηρίασε το γεγονός ότι η παράταξή του έχει αποκλειστεί πραξικοπηματικά από
όλες τις επιτροπές, άρα και την οικονομική και τόνισε ότι η παράταξή του διαφωνεί με το σύνολο του προϋπολογισμού που έχει ως συνέπεια να μην συμφωνούμε με την έγκριση αποτελεσμάτων εκτέλεσης
Προϋπολογισμού Γ ́ τριμήνου.
Ο περιφερειακός σύμβουλος του Συνδυασμού «Αττική Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης» κ. Χριστόφορος Δανάκος, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού γ’ τριμήνου 2014, υπό την προϋπόθεση ότι «Στην παράγραφο 3 θα συμπληρωθεί … από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή σε συνάρτηση με την υλοποιούμενη πολιτική της κεντρικής εξουσίας και των μνημονίων». Η συγκεκριμένη
προϋπόθεση έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση και συμπεριελήφθη στην απόφαση.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Κοιν.Σ.Επ.) ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Τέλος, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Σώμα η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε εταιρικό σχήμα για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης για τη «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.)» αλλά και την προώθηση ευρύτερων πρωτοβουλιών στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας. Κατά τάχθηκαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ελληνική Αυγή» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική».
Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, κα Ερμίνα Κυπριανίδου εισηγούμενη το θέμα σημείωσε: «Οι πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας αποτελούν μορφές κινηματικών προσπαθειών αναδιοργάνωσης του πληττόμενου από τη λιτότητα πληθυσμού, που επιδιώκουν να διαμορφώσουν νέες κατευθύνσεις στα επίπεδα της παραγωγής, των κοινωνικών υπηρεσιών, της θεσμικής (δημοκρατικής) λειτουργίας και του καθορισμού των αμοιβών και των παροχών,
προτάσσοντας ένα διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο. Αρνούμαστε τη νεοφιλελεύθερη – κυβερνητική προσέγγιση στη σχέση της κοινωνικής οικονομίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα την υποκατάσταση των παρεχόμενων από τους Δήμους υπηρεσιών, με υπηρεσίες παρεχόμενες από ΚΟΙΝΣΕΠ, οι οποίες συστήνονται από τους απολυμένους από τους Δήμους εργαζόμενους. Στη συντριπτική πλειοψηφία, αλλά όχι στο σύνολο, των περιπτώσεων, αφού υπάρχουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρες εξαιρέσεις, η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί πρωτοβουλία των εργαζομένων, αλλά ουσιαστικά εκβιασμό από την πλευρά των Δήμων. Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία μπορεί
να συμβάλλει στην ανάσχεση της αυξανόμενης ανεργίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα παρέχει ισχυρά έμπρακτα παραδείγματα για τη δυνατότητα αναδιοργάνωσης της οικονομίας στην κατεύθυνση της παραγωγής για την κάλυψη αναγκών και όχι για το κέρδος. Αποτελεί μία κατεύθυνση που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο σχέδιο ανασυγκρότησης. Με τη συμμετοχή μας στην “αναπτυξιακή σύμπραξη” που διεκδικεί την υλοποίηση του Περιφερειακού μηχανισμού στήριξης των ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλώνουμε έμπρακτα ότι μας ενδιαφέρει η προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί για την Περιφέρεια Αττικής μέσα από το έργο και ιδιαίτερα η συμβολή της Π.Α. προκειμένου να συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η ολόπλευρη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας»
Από την παράταξη «Αττική», ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε: «Η συμμέτοχη στη συγκεκριμένη πρόσκληση αποτελεί για την παράταξη μας μια συνεχεία των πολιτικών που ξεκινήσαμε ως Διοίκηση,με τη δημιουργία θερμοκοιτίδας κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τη συμμέτοχη μας στον κεντρικό μηχανισμό υποστήριξης, ενόψει και των δυνατοτήτων που για πρώτη φορά έχουν οι Περιφέρειες στο καινούργιο ΠΕΠ. Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι σημαντικά εργαλεία στη στήριξη της καταπολέμησης της ανεργίας. Αυτή η συλλογιστική υπάρχει και στην εισήγηση της πλειοψηφίας, η όποια αναφέρεται στις αποφάσεις του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβούλιου».
Ενώ αναφερόμενος στην εισήγηση που κατέθεσε η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας επεσήμανε: «Αυτό που δεν φαίνεται στην εισήγηση είναι η ξαφνική μεταστροφή, από καταψήφιση αυτών των αποφάσεων από την παράταξη της Διοίκησης όταν ήταν αντιπολίτευση. Η σημερινή εισήγηση φυσικά μας βρίσκει συμφώνους και εσάς σας καλωσορίζει, στον κόσμο της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, των clusters και των ΚΟΙΝΣΕΠ».
Στην τοποθέτησή της η κα Αλεξάνδρα Μπαλού -εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»- ανέφερε, απαντώντας στην εισηγήτρια του θέματος, πως «οι ΚΟΙΝΣΕΠ και στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα». Χαρακτήρισε τη στάση της «Δύναμης Ζωής» ως «φερετζέ» που έπεσε με την εκλογή του στη διοίκηση της Περιφέρειας με τη λογική ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ, αποτελούν το νέο εργαλείο αποδόμησης εργασιακών σχέσεων και ιδιωτικοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών και δομών που θα έπρεπε να παρέχονται απρόσκοπτα στο λαό με ευθύνη του κράτους. και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων, «Προσπαθεί η πλειοψηφούσα παράταξη να μας πείσει ότι υπάρχει νησίδα ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ότι μπορεί στον καπιταλισμό, είτε νεοφιλελεύθερος είτε όχι, να υπάρχει επιχείρηση αλληλέγγυα, κοινωνική και δεν ξέρω τι άλλο θα σκεφτούν, που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κέρδος αλλά με στόχο την κάλυψη των αναγκών του λαού. Ούτε στη Δευτέρα Παρουσία δε θα συμβεί αυτό».
Η κα Μπαλού συμπλήρωσε στη συνέχεια της τοποθέτησής της ότι η κα Κυπριανίδου, στα επιχειρήματα που παρέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και στην αποκάλυψη της ανακολουθίας της παράταξής της, αποκάλυψε για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και παρέπεμψε στις τοποθετήσεις στελεχών του που παλαιότερα ξόρκιζαν τις ΚΟΙΝΣΕΠ ή τουλάχιστον εξέφραζαν επιφυλάξεις.
Παίρνοντας το λόγο, σχετικά με το θέμα, η εκπρόσωπος της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», κα Δέσποινα Κουτσούμπα ανέφερε σχετικά: «Το πρόγραμμα που μας παρουσιάζει σήμερα η Περιφερειακή Αρχή είναι μια πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι Περιφέρειες, είτε αυτές που η Περιφερειακή Διοίκηση είναι φιλοκυβερνητική είτε αντικυβερνητική. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε προ διετίας από τον κ. Σγουρό» και συνέχισε λέγοντας: «Έρχεται λοιπόν η Περιφερειακή Αρχή και μας διαβάζει μια πολύ ωραία εισήγηση, που όμως δεν έχει καμία σχέση με το προτεινόμενο πρόγραμμα! Μας είπατε ότι στόχος σας είναι ένας ‘ανταγωνιστικός τρόπος παραγωγής’ και δομές που ‘θα αμφισβητούν το κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής’ – αυτό θα γίνει με τα χρήματα της Ε.Ε.; Θα ‘αναπτυχθούν κινηματικά’ δομές και θα φτιαχτεί ‘νέος τρόπος οργάνωσης της παραγωγής’ με το πρόγραμμα που ετοίμασε το Υπουργείο Εργασίας; Η απάντηση είναι και μόνο στο γεγονός ότι πριν από λίγο πήρατε τα εύσημα της παράταξης Σγουρού και της παράταξης Κουμουτσάκου για την πρόταση αυτή. Είναι κρίμα να αναφέρεστε σε
κινηματικές δράσεις και σε παραδείγματα αυτοδιαχείρισης στη Λατινική Αμερική για να περιγράψετε αυτό το πρόγραμμα της ΕΕ. Εμείς είμαστε με τα πειράματα αυτοδιαχείρισης και με τις κινηματικές δομές αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα που προωθεί όμως η ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με αυτά».
Τελειώνοντας, η κα Κουτσούμπα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Το πρόγραμμα της ΕΕ που προωθεί τις ΚΟΙΝΣΕΠ έχει άλλη στόχευση: δεν θέλει να φτιάξει πειράματα αυτοδιαχείρισης, αλλά να πείσει τους ανέργους ότι είναι ‘μικροεπιχειρηματίες’. Με τον τρόπο αυτό ‘εξαφανίζεται’ η ανεργία (τυπικά αυτοί που είναι μέλη σε ΚΟΙΝΣΕΠ, δεν είναι στον ΟΑΕΔ), να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και να υποτιμήσει την αξία της εργατικής δύναμης. Αυτό γίνεται ως εξής: τα μέλη των ΚΟΙΝΣΕΠ εργάζονται για μήνες απλήρωτοι ή μετά με πολύ μικρό μεροκάματο, όμως δεν έχουν συνείδηση ανέργου έχουν συνείδηση μικροεπιχειρηματία. Και δεν φαίνονται καν στις λίστες της ανεργίας του ΟΑΕΔ, ενώ μπορεί να εισπράττουν 200 ευρώ το μήνα – άρα ούτε εργαζόμενοι είναι! Επίσης, έχει ως στόχο να ιδιωτικοποιήσει πλευρές του δημοσίου όχι δίνοντάς τις σε εργολάβους, αλλά δίνοντάς τις σε ΚΟΙΝΣΕΠ, που θα περάσει ως ‘κοινωνική ευαισθησία’. Για παράδειγμα, στον πολιτισμό, που δεν επιτρέπεται να μπουν εργολάβοι στους αρχαιολογικούς χώρους, είναι άλλη η πίεση όταν σου λένε ‘μα δεν είναι εργολάβος, είναι πέντε άνεργοι αρχαιολόγοι και ένας άνεργος συντηρητής που θα κάνουν το έργο’. Κι αυτό σημαίνει να
βοηθηθούν οι ΚΟΙΝΣΕΠ να βρουν ‘εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης’, όπως το περιγράφει το Πρόγραμμα: να πάρουν τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ που θα προορίζονταν για το δημόσιο».
Η Περιφερειακή Σύμβουλος του συνδυασμού «180ο – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», κα Φωτεινή Βρύνα στην ομιλία της, αναφέρθηκε στη στήριξη που θα παρέχει ο συνδυασμός της, στην πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, λέγοντας ότι, με τη λειτουργία και τη σύσταση των Κοιν.Σ.Επ. θα υπάρξει διάχυση της ιδέας της κοινωνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα, θα υποστηριχθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν δεσμοί συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, με δυνητικούς συνεργάτες, με υποστηρικτές του θεσμού, αλλά και δυνητικούς αποδέκτες υπηρεσιών των Κοιν.Σ.Επ, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συμφωνιών στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και προώθησης της κοινωνικής οικονομίας.
Ωστόσο η κα Βρύνα, εξέφρασε την έκπληξή της με την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης από τη σημερινή Περιφερειακή αρχή, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κατά το παρελθόν ο πολιτικός της φορέας, είχε καταφερθεί, μέσω των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, αλλά ακόμη και μέσα στην ΚΕΔΕ, κατά της δημιουργίας των Κοιν.Σ.Επ., παραλληλίζοντάς τες μάλιστα, με τις «αμαρτωλές»
ΜΚΟ και υποστηρίζοντας ότι αμφισβητεί τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών, καθώς όπως τόνιζαν τότε, αποτελούν την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, η κα. Βρύνα, κλείνοντας την ομιλία της, καλωσόρισε την Περιφερειακή Αρχή στη σκληρή «πραγματικότητα» και για το άλμα της στο ρεαλισμό.