Την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υποδέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του, στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης και Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος.
«Υποδέχτηκα με μεγάλη χαρά, εδώ στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, την καλή μου φίλη και Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μια πολιτικό πού έχει αποδείξει στην πράξη ότι ξέρει να φέρνει αποτελέσματα στον τόπο μας και στο χώρο του τουρισμού.
Με την κα Κεφαλογιάννη είχαμε μια διεξοδική συζήτηση για όλα τα θέματα που άπτονται του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία. Συζητήσαμε για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του νέου ΣΕΣ 2014-2020 που ξεκινά σε λίγο καιρό και για το πώς αυτά θα πρέπει να διατεθούν σε μια κοινή πλεύση με το Υπουργείο Τουρισμού καθώς είναι αναγκαίο η χώρα να έχει μια ενιαία τουριστική παρουσία στο εξωτερικό, τόσο στις εκθέσεις τουρισμού όσο και σε άλλες δράσεις προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος. Δεν μπορεί η κάθε Περιφέρεια και ο κάθε Δήμος να έχουν τις δικές τους πολιτικές ανεξάρτητα από την πολιτική που χαράσσει το Υπουργείο Τουρισμού» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε την Υπουργό Τουρισμού σχετικά με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ, του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα έργα και προτεραιότητες στον τομέα του τουρισμού, των υποδομών και των μεταφορών που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου, όπως είναι η δημιουργία λιμενικών υποδομών για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και η δημιουργία μαρινών, η ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου ΠΑΘΕ, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού και άλλων σημαντικών μονάδων υποδομής για την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών.
Συζητήθηκε, επίσης, εκτενώς η ανάπτυξη του δωδεκάμηνου τουρισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από τις εναλλακτικές και θεματικές μορφές τουρισμού. «Κεντρικός στόχος μας ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ανάπτυξη του δωδεκάμηνου τουρισμού. Η Περιφέρειά μας είναι από τις λίγες περιφέρειες στη χώρα που μπορεί να υποστηρίξει το συγκεκριμένο τουριστικό μοντέλο με όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως είναι ο χειμερινός, ο ιστορικός, ο ιαματικός- ιατρικός, ο γαστρονομικός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και φυσικά ο τουρισμός κρουαζιέρας. Ιδιαίτερα για τον τουρισμό κρουαζιέρας εξετάσαμε το ενδεχόμενο ανάπτυξης μαρινών στην Κεντρική Μακεδονία, μέσα από το ΣΕΣ 2014-2020» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά της η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αφού συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για την επανεκλογή του στη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «ανάγκη επέκτασης της τουριστικής περιόδου, μέσα από την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με ειδικές μορφές τουρισμού».
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι ξανά στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συναντώ τον Περιφερειάρχη και εξαιρετικά καλό φίλο Απόστολο Τζιτζικώστα. Με τον κ. Τζιτζικώστα έχουμε συνεργαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλο αυτό το διάστημα για την προώθηση και ανάδειξη του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία, μια συνεργασία που είμαι σίγουρη ότι θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας. Για εμάς στο Υπουργείο Τουρισμού, η Κεντρική Μακεδονία έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Με επίκεντρο την πόλη της Θεσσαλονίκης και με την ανάδειξη των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει τέτοια πλεονεκτήματα που πρέπει να αναδειχθούν και να προβληθούν περαιτέρω με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο είτε για τις τουριστικές και πολιτιστικές διαδρομές είτε μέσα από την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός και ο οινο-τουρισμός» σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη.
Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης με την αγροτική οικονομία και τα τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και την ανάγκη ανάδειξης της μακεδονικής κουζίνας, σε σχέση με τον τουρισμό, ενώ ο κ. Περιφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προβολής και αξιοποίησης του ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της Κεντρικής Μακεδονίας. « Πρέπει επιτέλους να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα αρχαιολογικά μονοπάτια σημαντικών χώρων της Κεντρικής Μακεδονίας όπως η Βεργίνα, τα Στάγειρα, η Πέλλα, το Δίον, η Μίεζα, η Αμφίπολη, αλλά και χώρων με διεθνή φήμη και μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό, οι οποίοι δεν έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά μέχρι σήμερα επαρκώς όπως είναι ο Όλυμπος»τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
« Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να συνδυάσουμε τον τριτογενή τομέα του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. Η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον αγροτικό τομέα και μοναδικά προϊόντα τα οποία θα αποτελέσουν μέρος της καμπάνιας προβολής της Π.Κ.Μ. Στοχεύουμε επίσης στην ανάδειξη τουριστικών προορισμών με τοπικές κουζίνες. Με αυτό τον τρόπο επιθυμούμε να στηρίξουμε τις τοπικές οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες, τους νέους που θέλουν να παραμείνουν στις περιφέρειές τους και μπορούν να συνδυάσουν την παροχή τουριστικών υπηρεσιών με την αγροτική παραγωγή. Η προσπάθεια για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού είναι μια συλλογική δουλειά που περνά μέσα από συνεργασίες και συνέργειες και μέσα από την ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση της ευθύνης του καθενός από εμάς» υπογράμμισε από την πλευρά της η κ. Κεφαλογιάννη.
Και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη συνέχισης της άριστης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την ανάγκη κοινού βηματισμού και κοινής πλεύσης με στόχο την αποφυγή της κατασπατάλησης των χρηματοδοτικών πόρων.
« Ο κ. Τζιτζικώστας είναι πολύ καλός γνώστης των θεμάτων του ελληνικού τουρισμού και έχει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και στόχους για την τουριστική ανάπτυξη της Π.Κ.Μ. Εμείς είμαστε εδώ, ως Υπουργείο Τουρισμού και ως Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, για να παρέχουμε την τεχνογνωσία, τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία πολλών ετών που υπάρχει και να δώσουμε τις βασικές κατευθύνσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής» δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη.