Γ.Πατούλης: «Σήμερα το βράδυ χειροκροτούμε το υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ωστόσο ζητάμε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας»
Τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό που πρέπει να λάβουν οι Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια Αττικής, υπό την Προεδρία του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμενέα του επιστημονικού συμβούλου του ΕΟΔΥ Τ. Παναγιωτόπουλου και του Αντιπροέδρου του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκου.
Παράλληλα συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα όπως η λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου και του Τηλεφωνικού Κέντρου που θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια Αττικής, με τη συνεργασία του ΙΣΑ και ενημερώθηκαν σχετικά, οι πρώτοι 20 εθελοντές που θα το στελεχώσουν.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Συστρατευόμαστε για να συμβάλλουμε στη θωράκιση της χώρας απέναντι στην επιδημία και θα είμαστε δίπλα στους πολίτες της Αττικής και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας το υγειονομικό προσωπικό που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης. Σήμερα το βράδυ θα συμμετέχουμε και εμείς στη συμβολική δράση και θα χειροκροτήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Ωστόσο θα πρέπει και έμπρακτα να τους στηρίξει η πολιτεία προχωρώντας εδώ και τώρα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και διασφαλίζοντας τις συνθήκες ασφάλειας για το προσωπικό σε όλες τις δομές υγείας»
Με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος τους ΙΣΑ ζητά από όλους τους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Δημόσιους και ιδιωτικούς να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:
1. Η επίσκεψη σε ιατρείο ΠΦΥ θα γίνεται υποχρεωτικά αφού προηγηθεί τηλεφωνικό ραντεβού και σε περίπτωση που ο ασθενής έχει ύποπτα συμπτώματα θα πρέπει να προσέλθει με μάσκα.
2. Τα ραντεβού θα πρέπει να προγραμματίζονται κατά τέτοιον τρόπο ώστε στο σαλόνι αναμονής να μην υπάρχει πάνω από ένα άτομο.
3. Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διενεργούνται πράξεις αισθητικής ιατρικής.
4. Ο ιατρός πρέπει να λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας γάντια, μάσκα, ποδιά, αντισηπτικό για τα χέρια, και να καθαρίζει κάθε φορά επαρκώς τα όργανα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί μετά από κάθε ασθενή (στηθοσκόπιο, καρδιογράφο, οξύμετρο, υπερήχους κλπ).
5. Ο γιατρός λαμβάνει προσεχτικά το επιδημιολογικό ιστορικό του ασθενή και σε περίπτωση που εκτιμά ότι είναι ύποπτο κρούσμα και έχει σοβαρά συμπτώματα ιδίως έντονη δύσπνοια, τον κατευθύνει σε νοσοκομείο αναφοράς. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΙΣΑ για τους Φορείς Π.Φ.Υ.