Η Κύθνος είναι το πρώτο νησί που συναντάει κανείς στη διαδρομή των δυτικών Κυκλάδων, ανάμεσα στην Κέα και στη Σέριφο σε απόσταση 52 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά και λιγότερο από 2 ώρες από το Λαύριο. Σε αντίθεση με τα άλλα κυκλαδονήσια η Κύθνος διατηρεί ανέπαφη την άγρια ομορφιά της, παραμένει αυθεντική, φιλόξενη και γοητευτική μέσα στην απλότητά της. Διατηρεί ακόμη τα ήθη και τα έθιμα της και οι Κυθνιώτες έχουν μια ανοιχτή αγκαλιά για τους επισκέπτες του νησιού.
Η Κύθνος είναι ένα ορεινό νησί, που χαρακτηρίζεται από το ανάγλυφο του κυκλαδίτικου τοπίου, η έκτασή του φτάνει τα 99 τ. χλμ και παρουσιάζει την γνώριμη εικόνα των νησιών των Κυκλάδων. Μικρά χωριά κτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Πλακόστρωτα δρομάκια, κατάλευκα σπίτια, ασβεστωμένες πλατείες, πολυάριθμες εκκλησίες, ανεμόμυλοι, αμέτρητες παραλίες – προσβάσιμες οι περισσότερες – καταγάλανα νερά και απόλυτη ηρεμία… Αυτή είναι η Κύθνος.
Ιδανικός προορισμός διακοπών για όλους όσοι αγαπούν την απλότητα, την επαφή με τη φύση και βέβαια την παράδοση αφού στην Κύθνο τα πανηγύρια, το γλέντι με βιολί και λαούτο και ο θερμιώτικος μπάλος δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να χαρούν μαζί με τους ντόπιους έναν άλλο τρόπο ζωής.
Τα δύο μεγαλύτερα χωριά της Κύθνου είναι η Χώρα και η Δρυοπίδα.
Η Xώρα, πρωτεύουσα του νησιού, μαγεύει τον επισκέπτη με το ξεχωριστό χρώμα της. Mικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο.
Η Δρυοπίδα (Χωριό) βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κύθνου και απέχει 8 χλμ. από της Χώρα. Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα έχει διατηρήσει το ίδιο όνομα. Κατά την παραμονή σας στο χωριό θα χαρείτε τον περίπατο στον παραδοσιακό οικισμό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα σπίτια στη Δρυοπίδα είναι διώροφα και σκεπασμένα με κεραμίδι. Σύμφωνα με τους κατοίκους αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στη κεραμική τέχνη.
Κοντά στο χωριό βρίσκεται το σπήλαιο “Καταφύκι”. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναξιοποίητα σπήλαια της Ελλάδας, με πολύ πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το σπήλαιο αποτέλεσε καταφύγιο των κατοίκων.