Το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Αμαλία Κούσκουρα, ενισχύοντας την προσπάθεια του Επιμελητήριου Φλώρινας για τόνωση της επιχειρηματικής δυναμικής στo πλαίσιο των ευρύτερων διασυνοριακών επαφών με όμορα κράτη, παραβρέθηκε στην τριμερή συνάντηση, υπό μορφή Β2Β, με 30 επιχειρήσεις. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γειτονικό Μοναστήρι της FYROM.
Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μοναστηρίου, η Ελληνίδα Πρόξενος και η Ελληνίδα εμπορική ακόλουθος του προξενείου μας στα Σκόπια. Από την Αλβανική πλευρά παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της κεντρικής ένωσης των επιμελητηρίων Αλβανίας και ο πρόεδρος των επιχειρήσεων φασόν Αλβανίας, καθώς και επιχειρηματικός κόσμος.
Βάσει των συμπερασμάτων του αναπτυξιακού συνεδρίου που διενεργήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας και με την ενεργή συμμετοχή του Επιμελητηρίου της Φλώρινας, μέσα από τα τέσσερα θεματικά εργαστήρια, η Αντιπεριφερειάρχης Αμαλία Κούσκουρα αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των διασυνοριακών σχέσεων μέσα από τις εμπορικές σχέσεις και την αναπτυξιακή πολιτική συνολικά.
Η κ. Κούσκουρα, χαιρετίζοντας την προσπάθεια του Εμπορικού Επιμελητηρίου Φλώρινας και του Πρόεδρου Σάββα Σαπαλίδη, τόνισε:
“Η Φλώρινα δεν είναι μια παραμεθόρια περιοχή. Είναι η πύλη των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι μια περιοχή με κομβική θέση, καθώς εύλογα αποτελεί ένα διασυνοριακό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα εμπορικών συναλλαγών και εύκολων μετακινήσεων επιχειρηματιών και κοινού.
Ο νομός της Φλώρινας διαθέτει αξιόλογες επιχειρήσεις με εξαγωγική δράση. Έχει σημαντικές δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη και ενδείκνυται για αγροτουρισμό και για θρησκευτικό τουρισμό. Έχει διακριθεί στους δέκα καλύτερους αγροτουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης και περιλαμβάνεται στις συνθήκες Natura 2000.
Κάποια από τα κεντρικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του είναι η ποικιλομορφία της αγροτικής παραγωγής, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με διεθνή αναγνωρισιμότητα, η αυξημένη κτηνοτροφική παραγωγή και το ότι αποτελεί μια περιοχή με πλούσιους φυσικούς πόρους.
Στο ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της περιοχής, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην τοπική μας ανάπτυξη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από την ορθολογική διαχείριση, τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση στρατηγικής με σαφή στόχευση και εστίαση στο αποτέλεσμα. Με αυτή την πολιτική προσέγγισης των εμπορικών ζητημάτων, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ενίσχυση των συνεργιών, συνεργασιών και δομημένων εμπορικών σχέσεων.
Είμαστε θετικοί σε μια συλλογική, δομημένη αντιμετώπιση των ζητημάτων της επιχειρηματικότητας και των εμπορικών σχέσεων και καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θεσμικούς και εκπροσώπους των επιμελητηρίων σε αμοιβαία συνεργασία, αμοιβαίου οφέλους.”
Στο περιθώριο της συνάντησης, σε κατ’ ιδίαν επαφές με την Πρόξενο της Ελλάδος στο Μοναστήρι Ελένη Πορίχη και την Εμπορική Ακόλουθο Όλγα Μεζερίδου, συζητήθηκαν θέματα διασυνοριακών προγραμμάτων, με στόχο την επίτευξη αμοιβαίας συνεργασίας, σχεδιασμό κοινών δράσεων, προκειμένου να προαχθεί η εδαφική, διασυνοριακή συνεργασία.
Τονίστηκε η βούληση της περιφερειακής αρχής για την νέα προγραμματική περίοδο και στο πλαίσιο των προσκλήσεων που θα προκύψουν να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία, μέσω της ανάπτυξης κοινών τοπικών και περιφερειακών πρωτοβουλιών, να επιτευχθεί η εδαφική ανάπτυξη και η διαπεριφερειακή συνεργασία. Τέθηκε ως ζητούμενο να προκύψουν στοχευμένες προτάσεις και ουσιαστικά αποτελέσματα, τα οποία θα συνδέονται με το συνολικό αναπτυξιακό άξονα της περιφερειακής αρχής σε κεντρικά ζητήματα.
Την αποστολή συνόδευσαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Φλώρινας Στέφανος Μπίρος και η θεματική Αντιπεριφερειάρχης ενέργειας Ελισάβετ Παναγιωτίδου.