Η Κοινωφελής Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας παρουσιάζει στη συνέχεια του κύκλου “Χειμωνιάτικο Ταξίδι”, το Σύνολο Παλιάς Μουσικής Ritornello στο πρόγραμμα Danze e Folie,με έργα συνθετών του 17ου-18ου αιώνα, σε όργανα εποχής: φλάουτα με ράμφος, αρχιλαούτο, μπαρόκ κιθάρες και η εντυπωσιακή θεόρβη στην Αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου
την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.
Με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων των Σπουδαστών των Σχολών της ΦΑΡΙΣ.
Danze e Folie
Andrea Falconieri: La suave melodia (1650)
Corrente detta “L’ Avellina” (1650)
Giovanni Girolamo Kapsberger: Gagliarda 9 (1611)
Anonimo / Doni Ms: Corrente
Maurizio Cazzati: Passacaglio (1660)
Giovanni Girolamo Kapsberger: Toccata seconda arpeggiata (1604)
Canario (1640)
Dario Castello: Sonata prima (1629)
Emilio de’ Cavalieri / Carlo Calvi: Aria di Fiorenza (1646)
Alessandro Picinnini: Chiaccona in partite variate (1623)
Nicola Matteis: Aria amorosa (1676)
Two Ayres for a guitarre with a base (1682)
Gaspar Sanz: Pavanas por la D, con Partidas al Aire Español (1674)
Andrea Falconieri: Corriente dicha “La Cuella” (1650)
Brando dicho “El Melo” (1650)
François le Cocq: Folies d’ Espagne (1729)
Benedetto Marcello: Ciaccona (1712)
Ritornello
Αμαλία Κουντούρη / φλάουτο
Αλέξανδρος Κάλκος / αρχιλαούτο &
Βασίλης Τιγγιρίδης / μπαρόκ κιθάρα
Το σύνολο παλαιάς μουσικής Ritornello δημιουργήθηκε το 2011 από τους Ηλέκτρα Παπασιμάκη, Αμαλία Κουντούρη, Αλέξανδρο Κάλκο και Βασίλη Τιγγιρίδη με σκοπό να εξερευνήσουν το πλούσιο και ποικίλο ρεπερτόριο της εποχή Μπαρόκ.
Οι τέσσερις μουσικοί εξειδικεύονται στην ερμηνεία παλαιάς μουσικής με όργανα εποχής και συμμετείχαν σε σεμινάρια και θερινές ακαδημίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως σύνολο συμμετείχαν σε masterclass με την Christina Pluhar, καλλιτεχνική διευθύντρια του συνόλου L’ Arpeggiata.
Το Ritornello παρουσίασε ζωντανά και ηχογράφησε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ελληνικής Ραδιοφωνίας το 2012 τo πρόγραμμα “Zefiro torna” και το 2013 το πρόγραμμα “Il regno d’ amore”. Έχει εμφανιστεί σε διάφορα φεστιβάλ και έχει δώσει συναυλίες στην Αθήνα και την επαρχία.
Αμαλία Κουντούρη Δίπλωμα φλάουτου με την Janina Batko το 1992 / σεμινάρια φλάουτου με τους M. Grauwels, B. Frommanger και J. Elvira / σεμινάρια ερμηνείας παλαιάς μουσικής με τους τσεμπαλίστες C. Rousset, E. Michelangeli και T. Watanabe και φλάουτου με ράμφος με τον Δημήτρη Κούντουρα / παρακολουθεί το τμήμα Jazz με τον Σύλβιο Σύρρο στο Ωδείο Athenaeum / συνεργάζεται με τη Μυρτώ Ακρίβου και ως ντουέτο φλάουτο-πιάνο ερμηνεύουν σύγχρονη κλασική μουσική / διδάσκει στο Ωδείο «Εν Οργάνοις», στο Ωδείο Ζωγράφου (Γ. Πολιτόπουλος) και στο παράρτημα Ν. Ηρακλείου του Εθνικού Ωδείου.
Αλέξανδρος Κάλκος Δίπλωμα κιθάρας με τον Βαγγέλη Μπουντούνη το 1994 στο Ωδείο Athenaeum / σεμινάρια και master class κιθάρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους R. Dyens, R. Aussel, D. Russell, H. Käppel, Ο. Ghiglia, D. Starobin, E. Isaac και M. Barrueco/ στον τομέα της ιστορικής ερμηνείας σεμινάρια με τους P. O’ Dette, R. Lislevand, E. Egüez, A. Damiani, T. Η. Johnsen και C. Caffagni στο εξωτερικό και Ν. Παναγιωτίδη και Θ. Κίτσο στην Ελλάδα / παίζει βιχουέλα, αναγεννησιακή κιθάρα, αρχιλαούτο, μπαρόκ κιθάρα και ρομαντική κιθάρα / διδάσκει στο Ωδείο του Κολλεγίου Αθηνών Κολλεγίου Ψυχικού και στο παράρτημα Αμαρουσίου του Εθνικού Ωδείου.
Βασίλης Τιγγιρίδης Δίπλωμα κιθάρας με τον Νότη Μαυρουδή το 1987 / σεμινάρια κιθάρας στην Ελλάδα και τη Γερμανία με τους W. Lendle, R. Aussel, L. Brouwer, P. Galbraith και Κ. Κοτσιώλη / ερμηνείας με τον Γ. Χατζηνίκο / παλαιάς μουσικής με τον Π. Αδάμ / μαθήματα
μπαρόκ λαούτου και θεόρβης με τους C. Wilson, T. H. Johnsen, R. Lislevand, P. O’ Dette, A. Damiani, και E. Egüez στην Ιταλία, Αυστρία και στην Ελλάδα με τον Ν. Παναγιωτίδη / τo 2005 σόλο δίσκος με τίτλο «Lend Your Ears to My Sorrow» που περιλαμβάνει έργα παλαιάς μουσικής παιγμένα με επτάχορδη κιθάρα, βραβευμένος με 4* Goldberg / διδάσκει στα παραρτήματα Περιστερίου, Γλυφάδας & Π. Φαλήρου του Εθνικού Ωδείου.