18η ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αρχαιολόγων και συμπόσιο με θέμα “Dare to Choose: Making Choices in Archaeological Heritage Management”
Tην Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως η 18η ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αρχαιολόγων (Europae Archaeologiae Consilium – EAC), καθώς και επιστημονικό συμπόσιο με θέμα “Dare to Choose: Making Choices in Archaeological Heritage Management”. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.
Το Επιστημονικό Συμπόσιο αποτελείται από τρεις θεματικές συνεδρίες, που επικεντρώνονται στην παρουσίαση και αξιολόγηση των ποικίλων προσεγγίσεων, που ακολουθούν οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων, καθώς και στην προοπτική να καταρτιστούν βασικές αρχές αρχαιολογικής πολιτικής και διαχειριστικής πρακτικής που θα μπορούν να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν από τις χώρες της Ευρώπης.
To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αρχαιολόγων είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με ενεργό δράση στον τομέα διαχείρισης της αρχαιολογικής κληρονομιάς και στην υποστήριξη διακρατικών συνεργασιών για τη χάραξη κοινών προτύπων και στρατηγικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα μέλη του Συμβουλίου είναι αρχαιολόγοι και εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εμπειρία και εξειδίκευση σε πολλούς τομείς της προστασίας και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπρόσθετα, ετησίως δημοσιεύει τα πρακτικά των συναντήσεων του για σημαντικά θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η διοργάνωση του EAC πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα και η φιλοξενία της στην Ελλάδα αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία για τη χώρα μας να προβάλει το σπουδαίο έργο της, να προωθήσει ζητήματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, να επιτύχει συνεργασίες με ευρωπαϊκούς εθνικούς φορείς, να καλλιεργήσει την ανταλλαγή απόψεων και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Οι συμμετοχές για την παρακολούθηση του Συμποσίου έχουν ξεπεράσει τις εκατό, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την επιτυχία της διοργάνωσης, δεδομένου ότι ο αριθμός των συνέδρων ξεπερνά τον αντίστοιχο των προηγούμενων ετών.
Κατά την έναρξη των εργασιών του συμποσίου θα απευθύνει χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.