4 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων – Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον Δήμο Ηρακλείου

0

Με αφορμή την 4η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, ο Δήμος Ηρακλείου παρουσίασε τις δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα αδέσποτα ζώα, σε συνέντευξη τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.
Προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχει ήδη δημιουργηθεί o νέος δικτυακός τόπος (animals.heraklion.gr/), ενημερωτικό video και φυλλάδιο, ενημερωτική αφίσα αλλά και τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, τα οποία παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σε δήλωσή του τόνισε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων είναι μια καλή αφορμή για σκεφτούμε τα ζώα που έχουν την ανάγκη μας. Στο Δήμο Ηρακλείου προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το οξύ πρόβλημα των αδέσποτων με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου. Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι το επίπεδο μιας κοινωνίας φαίνεται και από τον τρόπο που φερόμαστε στα ζώα. Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, στο Ηράκλειο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Εμείς με τις υπηρεσίες μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα και ωριμότητα από όλους, μεταξύ των οποίων και τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων, ώστε το πρόβλημα κάπως να αμβλυνθεί.
Με την ευκαιρία θέλω να προτρέψω τους συμπολίτες να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο. Θα του προσφέρουν πολλά μα εκείνο θα τους προσφέρει ακόμα περισσότερα».

Η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών Μαρία Καναβάκη, αρμόδια για θέματα αδεσπότων, στην τοποθέτησή της στην συνέντευξη τύπου, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Στο Δήμο Ηρακλείου ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για τα αδέσποτα, που πλέον μπορούμε να πούμε ότι οι καρποί της έχουν αρχίσει να φαίνονται.
Ωστόσο ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τη δύσκολη πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας υπολογίζεται ότι διαβιούν περίπου 4-5 χιλιάδες αδέσποτα. Την ίδια στιγμή που η χωρητικότητα στο Δημοτικό μας Κυνοκομείο είναι μόλις 80 θέσεις και το προσωπικό για την περισυλλογή 2 άτομα που είναι σε ετοιμότητα κάθε ημέρα και κάθε ώρα. Είναι λοιπόν παραπάνω από κατανοητό ότι το ζήτημα των αδέσποτων δεν θα λυθεί με ένα μαγικό ραβδί σε μια στιγμή. Θέλει χρόνο, επιμονή, υπομονή, εκπαίδευση, ευαισθησία, συλλογική δουλειά. Για αυτό ευχαριστώ ιδιαίτερα το προσωπικό του Δήμου Ηρακλείου, τα Φιλοζωικά Σωματεία και όλους τους εθελοντές, που προσπάθεια αυτή είμαστε παρόντες όλοι μαζί.
Ας αναφερθούμε σε ορισμένα απολογιστικά στοιχεία:
Συγκεκριμένα το έτος 2021 πραγματοποιήθηκαν:

1. Διαγωνισμός για αμοιβή κτηνιάτρων, (74.400,00 €)
2. Διαγωνισμός για προμήθεια κτηνιατρικού υλικού, (24.800,00 €)
3. Διαγωνισμός για προμήθεια αναλωσίμων ειδών για το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων, (24.800,00 €)
4. Διαγωνισμός για προμήθεια τροφών, (24.800,00 €)
5. Διαγωνισμός για κτηνιατρικά απόβλητα, (21.000,00 €)
6 Διαγωνισμός Έκτακτων κτηνιατρικών φαρμάκων, (7.251,87 €)
7. Διαγωνισμός για εκπαιδευτή σκύλου, (37.000 €)
8. Διαγωνισμός για παροχή υπηρεσιών για υιοθεσίες, (38.000 €)

Συνολικά ανέρχεται σε 252.051,87 € το ύψος για τα παραπάνω το 2021 και συνεχίζονται οι αυξημένοι κωδικοί και στον Π/Υ του 2022.

Επιπρόσθετα έγιναν:
1. 499 διεκπεραιώσεις αιτήσεων δημοτών για αδέσποτα σκυλιά και γάτες
2. 337 καταχωρήσεις πιστοποιητικών ηλεκτρονικής ταυτοποίησης δεσποζόμενων ζώων δημοτών Ηρακλείου.

Καθώς επίσης και:
2021:
1. (350) εισαγωγές αδέσποτων σκυλιών
2. (270) στειρώσεις αδέσποτων σκυλιών
3. (188) απελευθερώσεις αδέσποτων σκυλιών
4. (106) υιοθεσίες αδέσποτων σκυλιών
5. (71) εισαγωγές αδέσποτων γατών
6. (71) στειρώσεις αδέσποτων γατών
7. (69) απελευθερώσεις αδέσποτων γατών
8. (2) υιοθεσίες αδέσποτων γατών


Μοιρασου το.