Γ. Πατούλης: «Πιστεύουμε και επενδύουμε στη δύναμη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Στόχος μας να φτιάξουμε ένα κόσμο χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρίες»
Στα πολλαπλά οφέλη και τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη μέσα από τις εφαρμογές της για την διευκόλυνση των ατόμων με αυτισμό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ, Πατούλης κατά την παρέμβασή του στην Ημερίδα με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτισμός, στο οποίο συμμετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές δύο κορυφαίοι επιστήμονες, ο καθηγητής στο ΜΙΤ Κ. Δασκαλάκης και ο αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, στον τομέα ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας και Διευθυντή του γραφείου της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, με μεταδιδακτορικό στον Αυτισμό.
Την Ημερίδα διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Τις εργασίες άνοιξαν με ομιλίες τους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, η υφυπουργός για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων Ζωή Ράπτη και ο Γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθ. Στάβερης. Τοποθέτηση έκανε και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απέστειλαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης και η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Γ. Πατούλης: « Στόχος η τεχνολογία αυτή να είναι προσβάσιμη στα άτομα με αυτισμό κάθε ηλικίας»
«H συγκέντρωση εδώ σήμερα, τόσων επιστημονικών και πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως ο κορυφαίος επιστήμονας Κ. Δασκαλάκης και ο πανοσολογιότατος Απόστολος Καβαλιώτης, σε μια Ημερίδα υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου, δίνει προς την κοινωνία μας το μήνυμα και την «λάμψη» μιας αληθινής έκρηξης: Αυτής που υπαγορεύει να υιοθετήσουμε ως Πολιτεία τις πιο σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, υπέρ της μέριμνας για τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται, πλέον, την τεχνολογία, για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς», επισήμανε, μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αναφερόμενος στις νέες δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες σε θέματα που είναι ευαίσθητα, όπως είναι ο αυτισμός.
«Δεν σας κρύβω πόσο είχα εντυπωσιαστεί, ως γιατρός πέντε χρόνια πριν,
όταν είχα διαβάσει ότι, ακριβώς στο MIT, οι ερευνητές είχαν αναπτύξει το πρώτο «φιλικό ρομπότ» για τα παιδιά με αυτισμό, που τα βοηθά να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται καλύτερα στις συναισθηματικές καταστάσεις των ανθρώπων γύρω τους» τόνισε και σημείωσε :«Οραματιζόμαστε όλοι την στιγμή, που η τεχνολογία αυτή θα είναι οικονομικώς προσιτή και προσβάσιμη στα άτομα με αυτισμό κάθε ηλικίαστην κοινωνία και τη χώρα μας, ώστε στο μέλλον να μπορούν να βοηθηθούν με γενναιότερη υιοθέτησή των μεθόδων της τεχνητής νοημοσύνης , πολύ περισσότερα άτομα, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει άλματα στην προσωπική υποστήριξη των Ατόμων Με Αναπηρία, και στην ουσιαστική συνδρομή στη ζωή τους, και την ψυχοσωματική τους Υγεία και ανέφερε καταλήγοντας: «Πώς, να μην σκεφτούμε την ευεργετική εφαρμογή του βοηθού ρομπότ για τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Όταν αυτά τα μυαλά, παρουσιάζουν τόσες ειδικές δεξιότητες. Στα μαθηματικά , στις οπτικο-χωρικές ικανότητες, στο σχέδιο, τη μουσική, την μνήμη, την μηχανική, όπως οι μελέτες δείχνουν. Στόχος είναι αυτά τα άτομα να μπορούν σταδιακά να ενθαρρυνθούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να μεταβάλλουν την ιδιαιτερότητα σε ταλέντο, με χαμόγελο και δύναμη ψυχής».
Κατά την ομιλία του, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών, μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) και συνεργάτης του Laboratory for Information and Decision Systems (LIDS) και του Operations Research Center (ORC), μίλησε για τους περιορισμούς και τις δυνατότητες που φέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση αυτών των τεχνολογιών, διότι δεν είναι πανάκεια».
Από την πλευρά του, ο αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, δια της εξειδίκευσής του, καθώς είναι διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, στον τομέα ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας και διδάσκει στο ΔΠΘ, αναφέρθηκε εκτενέστερα στον αυτισμό ως διαταραχή, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πιο συχνή νευρολογική διαταραχή. Παράλληλα, επισήμανε πως τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιταχύνει και να διευκολύνει την εξ αποστάσεως διάγνωση, ενώ στην πορεία της ζωής του ατόμου μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.
Δείτε σχετικό βίντεο στο παρακάτω link: