Με τη διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες» βραβεύθηκαν οκτώ οργανωμένες ακτές του δήμου Βόλβης, αναδεικνύοντας τις ακρογιαλιές στο παραλιακό μέτωπο Ασπροβάλτας – Βρασνών – Σταυρού, σε έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πρόκειται για τις παραλίες Σερραϊκή ακτή, Ασπροβάλτα, Παραλία Βρασνών, Νέα Βρασνά, Πόρτο Φίνο (Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου) και Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Δυτική (Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας), οι οποίες εκπλήρωσαν και τα 32 αυστηρά κριτήρια, που αφορούν μεταξύ άλλων την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου, της ακτής και του παράκτιου χώρου, καθώς και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Το 2015 ο δήμος Βόλβης καταλαμβάνει την 3η θέση μεταξύ των δήμων της ηπειρωτικής Ελλάδας (μετά τους δήμους της Χαλκιδικής: Αριστοτέλη και Σιθωνίας) και τη 9η θέση πανελλαδικά (όταν προστεθούν δηλαδή και τα νησιά) σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών».
Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, δήλωσε: «Οφείλω να ευχαριστήσω, τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του δήμου Βόλβης, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να κρατούν σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο τις οργανωμένες ακτές μας. Περισσότερο όμως ευχαριστώ εθελοντές, συλλόγους, φορείς και τους κατοίκους της Ασπροβάλτας, των Βρασνών και του Σταυρού, οι οποίοι είχαν ενεργό συμβολή και στους οποίους ανήκει σε μεγάλο βαθμό αυτή η διεθνής διάκριση, για πέμπτη συνεχή χρονιά.
Ο δήμος Βόλβης δεν επαναπαύεται αλλά συνεχίζει την προσπάθεια να αναδεικνύει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, προσφέροντας καθαρές, ασφαλείς παραλίες με οργανωμένες υπηρεσίες, μέσα σε αυτό το περιβάλλον της οικονομικής κρίσης. Δήμος, εθελοντές, φορείς, κάτοικοι, μακριά από μεμψιμοιρίες, μπορούμε με συνεργασία να διατηρήσουμε ως πολύτιμο πετράδι, την υψηλή ποιότητα, στις οργανωμένες ακτές του Στρυμονικού κόλπου. Ελπίζω ότι η Πολιτεία, θα ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλουμε, βάσει ενός οργανωμένου τουριστικού σχεδιασμού -τον οποίο και θα παρουσιάσουμε σύντομα- για να προσελκύσουμε περισσότερους Έλληνες και ξένους τουρίστες, καθώς όπως δείχνει η διάκριση αυτή, υπάρχουν και άλλες περιοχές της χώρας, εκτός των πολυδιαφημιζόμενων προορισμών, που αξίζουν συνδρομής και προβολής».
Ο θεσμός της «Γαλάζιας Σημαίας»
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του και έχει ως διεθνή συντονιστή το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με έδρα τη Δανία και μέλη σε 63 χώρες παγκοσμίως. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και άλλα 32 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Οι πιστοποιήσεις ελέγχονται με τακτικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια κάθε έτους (ενδεικτικά 38 σημαίες αφαιρέθηκαν το 2015 στην Ελλάδα, ενώ προστέθηκαν 30 νέες, ανάμεσα τους και η ακτή Πόρτο Φίνο του δήμου Βόλβης).
Σημειώνεται ότι, για την απόδοση της «Γαλάζιας Σημαίας» σε μιαν ακτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα νερών σε αυτήν, με βάση τον παραπάνω επίσημο χαρακτηρισμό, να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και ικανοποιητική, δεν είναι αποδεκτή για το Πρόγραμμα. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών Ελλάδος και ΕΕ, οικολογικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και εθελοντών επιθεωρητών ακτών.
Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 395 ακτές και 9 μαρίνες στην Ελλάδα, τοποθετώντας την χώρα μας στην 3η θέση ανάμεσα σε 50 χώρες.
Πανελλαδικά η κατάταξη σε «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2015 έχει ως εξής ανά δήμο: Αγίου Νικολάου (24 «Γαλάζιες Σημαίες»), Ρόδου (23), Αριστοτέλη και Σιθωνίας (14), Κεφαλονιάς (12), Χανίων και Χερσονήσου (11), Σητείας (10), Βόλβης, Βόλου, Κασσάνδρας, Ιεράπετρας, Ρεθύμνου και Λέσβου (8).