Το πρόγραμμα ΗΕΑRΤ ΙΙ «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ», το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υγείας, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 στο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Άργους στην Πυργέλα (ΕΕΕΕΚ). Συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για θέματα υγείας κ. Βασίλης Σιδέρης, ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, ο δ/ντής δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γ. Γαληνός, ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αργολίδας κ. Κ. Δαρσινός, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ναυπλιέων κ. Π. Μπούκουρης ,ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Άργους-Μυκηνών κ. Π. Σκούφης, ο πάτερ κ. Γ. Σελλής και η γιατρός κα Βασιλική Σαλεσιώτη.
Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Γεωργίου Δ. Μπεχράκη.
Την φετινή σχολική χρονιά 2014-2015, έγιναν 150 μαθήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και παρακολούθησαν το πρόγραμμα «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ» 1500 μαθητές από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Η ομιλία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Σιδέρη:
”Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, δηλ. 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι καπνιστές και ότι ο καπνός προκαλεί 3,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ποσοστό που ισοδυναμεί με 10.000 θανάτους την ημέρα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ οι οφειλόμενοι στο κάπνισμα θάνατοι είναι περισσότεροι από το άθροισμα των θανάτων από τα πυροβόλα όπλα, τα ναρκωτικά, τις αυτοκτονίες, το AIDS και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Με τον τρέχοντα ρυθμό εξέλιξης, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020, οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε περίπου 10 εκατομμύρια ετησίως.
Το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή ομάδες ασθενειών και αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου σε οκτώ από τις 16 κύριες αιτίες θανάτου ανθρώπων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Επίσης, το άμεσο και το έμμεσο κόστος της θεραπείας των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό της υγείας, παγκοσμίως.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρατηρώντας τις άσχημες συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα, πήρε την πρωτοβουλία για την εφαρμογή του προγράμματος παρέμβασης για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία. (HEART II).
Το πρόγραμμα ΗΕΑRΤ ΙΙ «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ» αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υγείας, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Γεωργίου Δ. Μπεχράκη.
Το «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ» έχει ως σκοπό την πρόληψη του καπνίσματος στους μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου καθώς και Α’ Λυκείου. Οι μαθητές που συμμετείχαν στην παρέμβαση είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο για:
1. Τις βλάβες του καπνίσματος.
2. Την εξάρτηση από το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού.
3. Τους αιτιολογικούς παράγοντες έναρξης του καπνίσματος, δίνοντας έμφαση στην επιρροή της παρέας και της διαφήμισης.
4. Την κινητοποίηση τους για την ανάληψη προσωπικής ευθύνης για την προστασία του εαυτού τους από την εξάρτηση του καπνίσματος.
Την φετινή σχολική χρονιά 2014-2015, έγιναν 150 μαθήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και παρακολούθησαν το πρόγραμμα «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ» 1500 μαθητές από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Κλείνοντας τη φετινή χρονιά του προγράμματος HEART II αποφασίσαμε να έρθουμε εμείς στο χώρο των παιδιών του ειδικού εργαστηρίου επαγγελματικής εκπαίδευσης & κατάρτισης του Άργους και να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα για την πρόληψη του καπνίσματος, που θα γίνει μετά το πέρας των ομιλιών.
Κλείνοντας, να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τον Καθηγητή κο. Παναγιώτη Μπεχράκη για την πρωτοβουλία που πήρε για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία, καθώς και τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς που βοήθησαν στην υλοποίηση του προγράμματος.”