Διευκρινίζεται ότι μετά από αυτοτελή εργασία της Περιφέρειάς μας υπεβλήθη στο Ταμείο Αλληλεγγύης αίτημα χρηματοδοτικής ενίσχυσης (συνολική ζημία 130 εκ. ευρώ) για τις ζημίες σε δημόσιες υποδομές 44 εκ. ευρώ.
Εξ αυτών «πιθανολογήθηκε» εκ του Ταμείου ζημία 3,3 εκ. ευρώ για την κάλυψη μικρού μέρους της αποκατάστασης των ζημιών, εκ του οποίου στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουμε προκαταβολή 330 χιλιάδων ευρώ.
Η λήψη του υπόλοιπου ποσού των 3 εκ. ευρώ δεν είναι βεβαία, αλλά θα εξαρτηθεί από το εάν η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις εφαρμογής των κανονισμών αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ εάν επιτευχθεί θα γίνει στο μέλλον (μετά από 2-3 χρόνια).
Η χρηματοδοτική αυτή ενίσχυση είναι ελάχιστη έναντι της τεράστιας πραγματικής ζημίας και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει ζημίες ιδιωτών.
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης ανέφερε: «Η προσπάθεια μας να καλύψουμε διαρκώς αναδεικνυόμενες ζημίες σε ένα μήκος 300 χιλιομέτρων αναχωμάτων χρειάζεται την στήριξη της κυβέρνησης. Παρότι έχουμε μόνο τη συντήρηση του Έβρου και λόγω της κατάστασης ανάγκης επιχειρούμε να καλύψουμε αδράνειες πολλών άλλων, με πολλές αντιστάσεις.
Το ποσό των 300 χιλιάδων, όταν έρθει, είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες των 44 εκατομμυρίων.
Περιμένουμε από την Κυβέρνηση τα αυτονόητα.
Όπως είναι γνωστό, κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, η περιοχή του Έβρου επλήγη από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που είχαν σαν αποτέλεσμα βιβλικές καταστροφές στην Περιφερειακή Ενότητα.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και την έλλειψη προσωπικού προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές, κόντρα και στη γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους.
Μεταξύ άλλων ενεργειών κατατέθηκε φάκελος, από την Περιφέρεια στο Ταμείο Αλληλεγγύης, με αναλυτική περιγραφή των ζημιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συνολικό προϋπολογισμό 130.000.000 ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε ότι: «Καταφέραμε εν τέλη μετά από την συστηματική παρουσίαση του προβλήματος και πετύχαμε πρόσφατα έγκριση ποσού 3,3 εκ. ευρώ, με προκαταβολή των 300.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Επειδή το απαραίτητο συνολικό ποσό, προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες, ξεπερνά τα 44 εκ. ευρώ, η Περιφέρεια θα φροντίσει και με ίδιους πόρους και με οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, η κεντρική διοίκηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ιδιαίτερα δοκιμαζόμενη περιοχή μας, και την καλούμε να συνεισφέρει εντάσσοντας στον προϋπολογισμό του κράτους τις απαραίτητες δαπάνες, επιλύοντας ταυτόχρονα και άμεσα όλα τα γνωστά γραφειοκρατικά προβλήματα».