Ο σεβασμός των πεποιθήσεων του Άλλου, η αποδοχή του μη ομοίου και η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της ατομικής ή συλλογικής ταυτότητας είναι μια κατάκτηση που «τυπικά» και θεωρητικά έχει ήδη επιτευχθεί τουλάχιστον από την εποχή του Διαφωτισμού. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;
Ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2015-2016 είναι αφιερωμένος στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα». Ζήτημα διαχρονικό, πολυδιάστατο και οδυνηρά επίκαιρο, είτε αφορά την ιδεολογία, είτε την πράξη. Μπορεί να αφορά την πολιτική ιδεολογία, την κοινωνική οργάνωση, αλλά και την προσωπική στάση απέναντι σε οτιδήποτε είναι ξένο ή παρεκκλίνει από τις νόρμες και τα «καθεστώτα» κάθε εποχής.
Εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, συζητήσεις, αλλά και μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός, να παρουσιαστεί ο ρόλος της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.
Η ανεκτικότητα αντανακλά την ιδανικά δημοκρατική κοινωνία, ενώ η βία την αντίσταση σε αυτό το ιδανικό. Η ευρωπαϊκή – και όχι μόνο – ιστορία βρίθει ατομικών και συλλογικών παραδειγμάτων, περισσότερο ή λιγότερο ακραίων με την απομόνωση έως και εξόντωση φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών ή κοινωνικών ομάδων να εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα μέσα στο χρόνο. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν για αυτό το Σαββατοκύριακο σε πάνω από 100 σημεία σε όλη τη χώρα φωτίζουν κάποια από αυτά.
Κατά το διήμερο αυτό (26-27 Σεπτεμβρίου) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα είναι ελεύθερη. Η Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία.