Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ‘’29ο Τριήμερο λόγου και Τέχνης’’ που διοργάνωσε από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.
Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, από την Αντιπρόεδρο του ΠΑΟΔΑΝ κα Μαρία Κωστάκη, η οποία είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης. Μεταξύ άλλων η κα Κωστάκη σημείωσε «Είναι γεγονός ότι τη φετινή χρονιά μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων ‘’Μεραμπέλλο 2013’’είχε άρωμα Κρήτης, κάτι που θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και τους επόμενους δυο μήνες. Όμως το Τριήμερο λόγου και Τέχνης έχει το μεγάλο προνόμιο να φιλοξενεί εξαιρετικές προσωπικότητες και να συμβάλει στην ανάδειξη της πόλης μας σε πολιτισμικό κέντρο, σε μέγιστο βαθμό».
Η πρώτη βραδιά ήταν αφιερωμένη στην 100ετηρίδα από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και γύρω από το θέμα αυτό περιστράφηκαν οι ομιλητές. Πιο συγκεκριμένα η φιλόλογος κα Άννα Μάμου αναφέρθηκε στην πορεία προς Ένωση, στα δραματικά γεγονότα της εποχής, στην περίοδο της Αυτονομίας και τα επιτεύγματα της Κρητικής Πολιτείας, στα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν με τον Βενιζέλο και την επανάσταση της Θερίσου έως την Ένωση το 1913. Επίσης έκανε αναφορά σε γεγονότα της περιόδου σε σχέση με το Νομό Λασιθίου.
Ο Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μάνος Περάκης, αναφέρθηκε στην οικονομία της Κρήτης από την Αυτονομία μέχρι τη δεκαετία του 1970, ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννης Κοκκινάκης, ανέλυσε το θέμα των νομισματικών ρυθμίσεων της κρητικής Πολιτείας.
Την βραδιά έκλεισε με θεατρικό αναλόγιο από τον τρίτο τόμο της κρητικής τριλογίας του Παντελή Πρεβελάκη, «Ο Κρητικός – Πολιτεία» με φόντο την αυτόνομη Κρητική Πολιτεία (1898-1913) με τον Πρίγκιπα Γεώργιο διορισμένο ως Ύπατο Αρμοστή από τις Μεγάλες Δυνάμεις και το ένοπλο Κίνημα του Θερίσου (1905) υπό την ηγεσία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Διάβασαν ο κ. Μανώλης Σγουρός και η κα Μαριάνθη Μενεγάκη.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η δεύτερη βραδιά την οποία συντόνισε η φιλόλογος κα Κατερίνα Γιωτοπούλου και ήταν αφιερωμένη στους Κρήτες λογοτέχνες. Φιλοξενούμενοι του ΠΑΟΔΑΝ ήταν οι σπουδαίοι λογοτέχνες κα Μάρω Δούκα, κα Ρέα Γαλανάκη και κ. Μανώλης Πρατικάκης, οι οποίοι μίλησαν για το γενέθλιο τόπο τους, την Κρήτη και την επιρροή της στο έργο τους. Η κα Lucile Arnoux- Farnoux, καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Tours αναφέρθηκε στην Έλλη Αλεξίου, ξετυλίγοντας άγνωστες λεπτομέρειες για την ζωή και τις επιλογές της.
Η κα Μάρω Δούκα συνεπήρε το κοινό με την τοποθέτηση της. Έθεσε ερωτήματα που την απασχολούν στην διαδικασία της προετοιμασίας, έρευνας και επεξεργασίας δεδομένων πριν τη συγγραφή ενός βιβλίου. Όσον αφορά την Κρήτη μεταξύ άλλω ν η κα Δούκα ανέφερε: «Για την Κρήτη έγγραφα πεζοτράγουδα, κι ας μην έγγραφα καλές εκθέσεις για το σχολείο. Για την Κρήτη ούτε καν το φανταζόμουν ότι θα χρειαζόταν να ταξιδέψω τόσο πολύ πίσω στον χρόνο , συνομιλώντας με την πολυτάραχη ιστορία της και ότι θα υψωνόταν μέσα μου, ως οφειλή η ανάγκη να αποτυπώσω στο χαρτί τα πάθη και τα παθήματα του λαού της, από τα χρόνια της Ενετοκρατίας έως την φαρμακερή δεκαετία του 40».
Η κα Ρέα Γαλανάκη αναφερόμενη στο τι αντιπροσωπεύει για εκείνη η Κρήτη σημείωσε: «Ο τόπος αυτός συμβολίζει τις ρίζες την οικογενειακή αγωγή, το παρελθόν όπως καταγράφηκε από την παράδοση και από προσωπικές ιστορίες, τη βασική διαμόρφωση του χαρακτήρα μου. Η αγάπη προς την Κρήτη δεν εξηγείται εύκολα. Με τον καιρό καταλήγω στη σκέψη ότι δεν υπάρχει αξιόλογη λογοτεχνία, χωρίς αυτή την αγάπη. Η δική μου αγάπη για την Κρήτη είναι ανθρωποκεντρική… Δουλεία και υποχρέωση του συγγραφέα είναι να καταπολεμήσει το σκοτάδι εν ονόματι του φωτός και των αξιών του ανθρώπου».
Ο ποιητής κ. Μανόλης Πρατικάκης αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Κρήτης των χιλιετηρίδων πολιτισμού, εστιάζοντας στο «μαρτυρολόγιο» της μεγαλονήσου δια μέσου των αιώνων, στους ισχυρούς δεσμούς του με την Κρήτη και ότι αυτή αντιπροσωπεύει ως χώρος, πολιτισμός και ιδέα και πως η σχέση αυτή ενσωματώνεται στο ποιητικό του έργο.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα στους κρητικούς Μουσικοσυνθέτες Μίκη Θεοδοράκη, Μάνο Χατζηδάκη, Γιάννη Μαρκόπουλο και Χρίστο Λεοντή. Τα τραγούδια τους απέδωσαν ο Γιάννης Κασσωτάκης, η Ξανθούλα Πορφυράκη και η χορωδία του ΠΑΟΔΑΝ, με μουσική του Μανόλη Κανακάκη, του Μιχάλη Σπυριδάκη και του Μιχάλη Κωστή.
Άγιος Νικόλαος, 22-10-2013
Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίου Νικολάου
.