Στο προσφυγικό- μεταναστευτικό αναφέρθηκε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου μιλώντας στην 3η Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ που πραγματοποιείται στη Λευκάδα.
Η Περιφερειάρχης περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά τα νησιά του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι στην προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια δεν έχει όλα τα απαραίτητα «όπλα», τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να αντιμετωπίσει το οξύ αυτό πρόβλημα. Όπως είπε, δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι ούτε τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα ήταν σχεδιασμένα για να διαχειριστούν έναν τέτοιο όγκο προσφύγων. Η κα. Καλογήρου υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνδράμει ουσιαστικά τα κράτη- μέλη και τις Περιφέρειες ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στα επιχειρησιακά στα διασυνοριακά και διακρατικά προγράμματα, ενώ πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για άμεση πρόσβαση των Περιφερειών στο Ταμείο για τους πρόσφυγες (AMIF).
«Δεν μπορούμε να απόσχουμε. Θέλουμε να είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες των κρατών- μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών –και έχουμε το μηχανισμό και την τεχνογνωσία να το κάνουμε», είπε και παρουσίασε αναλυτικά τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, είπε ότι έχει κινητοποιήσει όλο της το μηχανισμό για να συνδράμει την κεντρική κυβέρνηση στις προσπάθειές της και διέθεσε χρήματα για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών που συνεχώς προκύπτουν από την είσοδο μεταναστών και προσφύγων στα νησιά.
«Η προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό –πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας- δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Θα διαρκέσει καιρό και θα επηρεάσει όλα τα κράτη- μέλη είτε ως χώρες πρώτης υποδοχής είτε ως τελικού προορισμού», επεσήμανε και τόνισε ότι και σε επίπεδο κρατών- μελών απαιτούνται συλλογικές λύσεις όπως η ανακατανομή των προσφύγων στο σύνολό τους καθώς και η αμοιβαία συνεργασία για την κοινωνική τους ένταξη.
Κλείνοντας την ομιλία της η Περιφερειάρχης τόνισε: «Τα προσφυγικά προβλήματα δε λύνονται ούτε με βία, ούτε με απαγορεύσεις. Η συνεργασία και η συναντίληψη είναι απαραίτητη προϋπόθεση, όπως και η εμπλοκή όλων των μερών (ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, κράτη- μέλη), γιατί κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια αυτή» και πρότεινε τη διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου της ΕΝΠΕ στο Βόρειο Αιγαίο με θέμα «προσφυγικό- μεταναστευτικό- αντιμετώπιση κρίσεων», αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.