Με απήχηση που ξεπέρασε την αναμενόμενη πραγματοποιήθηκε χθες, στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στα Ψαχνά, η ημερίδα με θέμα “Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyberbullying”. Μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την αρμόδια Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, από το σύνολο της περιφέρειας του δήμου μας, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά τον Υποστράτηγο Εμμανουήλ Σφακιανάκη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.
Καθιστώντας σαφές, εξαρχής, ότι και ο ίδιος είναι υπέρμαχος του Διαδικτύου, λέγοντας «ένα μεγάλο ΝΑΙ στο Διαδίκτυο…» όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Σφακιανάκης επέστησε την προσοχή στην ανάγκη να ακολουθούμε πιστά τους ορθολογικούς κανόνες χρήσης του. Σε σχετικό απολογισμό, μάλιστα, που έχει διενεργηθεί για τις θετικές και τις αρνητικές πτυχές του Διαδικτύου, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι μόλις το 2% αντιστοιχεί στις δεύτερες.
Στη συνέχεια, και με κύριο όχημα πολλά παραδείγματα από την εικοσαετή και πλέον εμπειρία του, ο κ. Σφακιανάκης εστίασε στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ασυνεπή χρήση του Διαδικτύου, η οποία, όπως ανέφερε, σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα, είτε στην επαγγελματική πορεία ενός ατόμου ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, είτε στην ίδια του τη ζωή. Παιδική πορνογραφία, Διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) και Διαδικτυακός εθισμός, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας.
Βασική προτροπή του, απευθυνόμενος στους μαθητές, ήταν ότι θα πρέπει να μιλούν ευθύς αμέσως για ό,τι ασυνήθιστα περίεργο μπορεί να παρατηρήσουν κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο. Να μη φοβούνται και να μη σιωπούν, υποκύπτοντας σε φαινόμενα εκβιασμού αφού, τόσο ο φόβος όσο και σιωπή, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εντείνουν το πρόβλημα, εξαπλώνοντάς το. Παρότρυνε, δε, τους μαθητές να μη διστάσουν να απευθυνθούν στην αρμόδια Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλέφωνο 11188), καθώς εξειδικευμένα στελέχη της θα αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο, τόσο για να συμβουλεύσουν, όσο και για να δώσουν την κατάλληλη λύση για οποιοδήποτε θέμα μπορεί να αφορά παραβατική συμπεριφορά μέσω Διαδικτύου.
Κλείνοντας, και θέλοντας να αναδείξει την καθοριστική σημασία του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι γονείς, τόνισε πως η καλλιέργεια ουσιαστικής επικοινωνίας και αληθινού κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε γονείς και παιδιά μπορεί, εν τέλει, να αποδειχθεί αναντικατάστατη, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλου είδους παρέμβαση ή πρόσθετη βοήθεια. Η αγάπη, η φροντίδα, η ζεστασιά, το ειλικρινές ενδιαφέρον και η κατανόηση θα πείσουν το παιδί να νιώσει ασφάλεια εντός του οικογενειακού του περιβάλλοντος, και όχι να αναζητά την προσοχή αγνώστων στα chat rooms και στα social media…