Την ανάδειξη της σημαντικής καλλιτεχνικής, πολιτισμικής, πολιτικής και κοινωνικής αξίας του Θεάτρου Σκιών, επισήμανε η Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταυρούλα Φωτοπούλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο «Ελληνικό Θέατρο Σκιών – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά».
Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Νοεμβρίου στην Παλαιά Βουλή προς τιμήν του συγγραφέα, κριτικού και καθηγητή Walter Puchner, οργάνωσε το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας και η Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου Γρανάδας, “Estudios de la civilización griega medieval y moderna”, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, την Ισπανική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
«Η δύναμη της ζωντανής παράδοσης ίσως δεν είναι πουθενά αλλού τόσο ορατή όσο στον Καραγκιόζη», σημείωσε η κ. Φωτοπούλου, αναφέροντας ότι η ελληνική εκδοχή του λαϊκού Θεάτρου Σκιών αξιοποιεί το σύνολο σχεδόν της πολιτιστικής παράδοσης (τη λαϊκή ζωγραφική, τη μουσική, τις προφορικές παραδόσεις) και ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να ανανεώνει ό,τι αγγίζει, παρά το γεγονός ότι ακολουθεί μια αυστηρή φόρμα και μια αρχέγονη οπτική.
Για το Θέατρο Σκιών και τις μουσικές του «μπερντέ» η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων, έχει δημιουργήσει ειδικό εκπαιδευτικό υλικό. Η σχετική μουσειοσκευή χρησιμοποιείται εντατικά από σχολεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρσι το υλικό ζητήθηκε από 30 σχολεία στην Ελλάδα και 4 στο εξωτερικό.
Σημειώνεται, τέλος, ότι για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα η ένταξη του Θεάτρου Σκιών στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.