Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρήγα Φεραίου κατά τη συνεδρίασή του, στις 12-2-2016, ενέκρινε την έναρξη τη διαδικασίας για την ένταξη του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο Σύμφωνο Δημάρχων.
Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτριος Νασίκας ανέφερε ότι «Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020.
Τα οφέλη από τη συμμετοχή του Δήμου μας στο Σύμφωνο Δημάρχων επιγραμματικά είναι:
Υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δράσεις προβολής και προώθησης
Συμμετοχή σε ειδικές ομάδες συζήτησης, εργαστήρια και άλλες πλατφόρμες ανταλλαγής εμπειριών
Τεχνική βοήθεια μέσω του Covenant of Mayors (CoMo) σε θέματα ενέργειας (τεχνικές οδηγίες, συντονισμό και διαπραγματεύσεις με διάφορους Ευρωπαϊκούς Φορείς).
Συμμετοχή σε εξειδικευμένα προγράμματα χρηματοδότησης ενεργειακών έργων (Χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης συγκεκριμένων δημοτικών κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση και πιστοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δήμου, προώθηση βιοκλιματικού σχεδιασμού νέων κτιρίων, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των χρηστών των δημόσιων κτιρίων, αντικατάσταση δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά led για εξοικονόμηση ενέργειας κ.α).
Ανάπτυξη της περιοχής και ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης».
Η Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Ειδική Συνεργάτη του Δήμου Ρήγα Φεραίου θα συντάξει το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας του Δήμου που αφορά το Σύμφωνο Δημάρχων και περιλαμβάνει την Απογραφή Εκπομπών και συγκεκριμένα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εντός του Δήμου με έτος αναφοράς το 2012. Ο στόχος που θέτει ο Δήμος είναι η μείωση αυτών των εκπομπών κατά 20% μέχρι το έτος 2020. Ο στόχος αυτός αναμένεται να επιτευχθεί από τον συνδυασμό εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός των ορίων του Δήμου.
Το Σχέδιο Δράσης που θα καταρτισθεί (και θα παρουσιασθεί σε επόμενο Δημοτικό συμβούλιο) προβλέπει δράσεις και μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας από τον Δημοτικό, τον Οικιακό, τον Τριτογενή και τον Αγροτικό τομέα, τις Μεταφορές και την Διαχείριση αποβλήτων.
Ο στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 αναμένεται να επιτευχθεί από τον συνδυασμό εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ εντός των ορίων του Δήμου. Το Σχέδιο Δράσης προβλέπει ενδεικτικά μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας από τους παρακάτω τομείς:
Δημοτικός τομέας
Εκτέλεση έργων ενεργειακής αναβάθμισης συγκεκριμένων δημοτικών κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση και πιστοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δήμου, προώθηση βιοκλιματικού σχεδιασμού νέων κτιρίων, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των χρηστών των δημόσιων κτιρίων.
Δημοτικός φωτισμός:
Χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης για κάλυψη των αναγκών σε δημοτικό φωτισμό, υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος τηλεδιαχείρισης του δημοτικού φωτισμού.
Οικιακός & τριτογενής τομέας:
Ενημέρωση / ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών της πόλης, ενημέρωση για τα προγράμματα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» και «ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
Οχήματα & Μεταφορές:
Μελέτη αστικής κινητικότητας, Προώθηση Eco-driving, Βελτίωση απόδοσης δημοτικού στόλου οχημάτων, αντικατάσταση οχημάτων δημοτικού στόλου με υβριδικά ή ηλεκτροκίνητα, δημιουργία ποδηλατόδρομων & δικτύου ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Αγροτικός τομέας
Αντικατάσταση αντλιών στις αρδευτικές γεωτρήσεις & εγκατάσταση inverter, απόσυρση παλαιών ιδιωτικών γεωργικών ελκυστήρων, μείωση κατανάλωσης ενέργειας στις κτηνοτροφικές μονάδες και στα θερμοκήπια.
Διαχείριση αποβλήτων
Χρήση των επεξεργασμένων υδάτων για άρδευση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου.
Άλλα μέτρα:
Προώθηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), εφαρμογή ενεργειακών κριτηρίων στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων .