Με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση του μέλους του Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Απόστολου Κοιμήση Δημάρχου Αμφιλοχίας, στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Ένωσης, όπου αναφερόμενος στην τοποθέτησή του, για την κοινωφελή εργασία στους Δήμους, είπε μεταξύ άλλων: « Ποιος είναι ο λόγος που οδηγηθήκαμε σε μια σαλαμοποίηση της επιλογής των Δήμων στο θέμα της κοινωφελούς εργασίας , ενώ ταυτόχρονα πρότεινε ότι για λόγους ηθικής και συναδελφικής δεοντολογίας, κανένας (Δήμος) που έχει επιλεγεί στις δύο «φουρνιές» δεν πρέπει να προσλάβει προσωπικό από το Πρόγραμμα για την Κοινωφελή Εργασία προσθέτοντας ή «θα γίνει για όλους ή δεν θα γίνει για κανέναν».
Με αφορμή τα όσα υποστήριξε το μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, απάντηση με δημόσια δήλωσή του.
« Τοποθετήσεις και ελπίζω όχι προτάσεις σαν αυτές του μέλους του ΔΣ της ΚΕΔΕ συναδέλφου Απόστολου Κοιμήση, οι οποίες ευτυχώς δεν υιοθετήθηκαν από την Γενική Συνέλευση και τον Πρόεδρο του Δ.Σ της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, αποτελούν όχι μόνο δυσάρεστη έκπληξη , αλλά πολύ περισσότερο πρόκληση στους ανέργους των Δήμων, που έχουν επιλεγεί πιλοτικά, για την πρώτη φάση της εφαρμογής του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους.
Αποτελεί όμως ταυτόχρονα και πρόκληση, απέναντι στους συναδέλφους , Δημάρχους, με σαφή στοιχεία υπονόμευσης της ενότητας του Αυτοδιοικητικού κινήματος .
• Αναρωτιέμαι αν ο κος Κοιμήσης θα μπορούσε έστω να διανοηθεί άρνηση προσλήψεων κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο του.
• Αναρωτιέμαι αν ο κος Κοιμήσης θα είχε την «τόλμη» να αρνηθεί εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε συμπατριώτες του μακροχρόνια ανέργους.
• Αναρωτιέμαι για τη μνήμη του κου Κοιμήση, ο οποίος όταν εφαρμόστηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σε δεκατρείς Δήμους σε όλη την Ελλάδα, η Καλλιθέα συμπεριελήφθη αν και δεν παρουσίαζε ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία ανθρωπιστικής κρίσης όπως για παράδειγμα αυτά του Δήμου Περάματος. Μήπως λόγω του ότι «έτυχε» ο τότε Πρόεδρος της ΚΕΔΕ να είναι και Δήμαρχος Καλλιθέας Που ήταν τότε ο κος Κοιμήσης να μας μιλήσει και για το «σαλάμι» και για τη «σαλαμοποίηση»
• Αναρωτιέμαι για τη δημόσια ευθύνη ενός Αυτοδιοικητικού συναδέλφου, που τοποθετείτε για ένα τόσο καυτό θέμα, χωρίς να έχει τα στοιχεία για τους πίνακες υψηλής ανεργίας στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα έχει και την ευκολία να συμβουλεύει και να προτείνει σε συναδέλφους του Δημάρχους άρνηση παροχής εργασίας με αυτή την «γενναία» έκφραση « ή όλοι ή κανένας » . Εγώ πάντως και είμαι βέβαιος η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δε θα τολμούσα να ξεστομίσω κάτι ανάλογο έστω και σε έναν άνεργο. Είναι άξιο απορίας, πως μπορεί ο κος Κοιμήσης να το λέει σε χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους. Να είναι βέβαιος ότι γι αυτή την έκφραση κρίνεται όχι μόνο από τους συναδέλφους του, αλλά από χιλιάδες ανέργους σ όλη τη χώρα.
Εκφράζω την ικανοποίησή μου ότι η ΚΕΔΕ δεν υιοθέτησε αυτού του είδους τις απόψεις όπως αυτή του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κου Κοιμήση, ενώ ταυτόχρονα δηλώνω τη διαθεσιμότητά μου στον αγώνα όλων των Δημάρχων ,το Πρόγραμμα να επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας.
Και μια υπενθύμιση στον κο Κοιμήση. Η ανεργία στο Πέραμα, έχει ζωή πάνω από δέκα χρόνια και δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της τρέχουσας κρίσης, αφού ήταν ήδη υψηλή λόγω της ανεργίας στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που ξεπέρασε το 90% κι αποτελούσε σχεδόν τη μοναδική οικονομική δραστηριότητα στο Πέραμα.
Καλώ, τους συναδέλφους Δημάρχους και αυτοδιοικητικούς το « όλοι ή κανένας» του κου Κοιμήση, να το μετατρέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, να αντιμετωπίσουμε την ανεργία με στόχο και στοχοπροσήλωση».
Ας αφήσουμε στην άκρη τοποθετήσεις ή απόψεις που δικαίως οι άνεργοι όλης της χώρας θα τις αποδώσουν σε «χορτάτους», οι οποίοι μέσα στην κρίση κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.